Misiune dificilă la Fukushima. Cercetătorii folosesc roboți ca să colecteze o mostră din deșeurile nucleare
Aproximativ 880 de tone de materiale extrem de periculoase au rămas acolo timp de 13 ani.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 10 Septembrie 2024, 13:01 • Actualizat: 10 Septembrie 2024, 13:01
A început o misiune dificilă de extragere a unei mostre din resturile radioactive de la centrala nucleară Fukushima din Japonia. Cercetătorii folosesc roboți în acest scop, pentru ca ulterior să poată descoperi mai multe despre condițiile din interiorul reactoarelor.
Compania Tokyo Electric Power a transmis marți că a început „operațiunea pilot de extracție” și că aceasta va dura aproximativ două săptămâni.
Micul eșantion va fi studiat pentru a găsi indicii despre condițiile din interiorul reactoarelor - un pas crucial către dezafectarea centralei Fukushima Daiichi.
Aproximativ 880 de tone de materiale extrem de periculoase au rămas acolo la 13 ani după ce un tsunami provocat de un cutremur cu magnitudinea de 9,0 grade a declanșat unul dintre cele mai grave accidente nucleare din lume.
Îndepărtarea resturilor din reactoare este considerată cea mai dificilă provocare din proiectul de dezafectare, care durează de zeci de ani, potrivit The Guardian.
Tepco a planificat inițial să înceapă prima încercare de îndepărtare la 22 august, cu scopul de a colecta doar trei grame pentru analiză. Însă, compania a fost nevoită să oprească lucrările într-o etapă preliminară, după ce a detectat o problemă legată de instalarea echipamentului necesar.
Trei dintre cele șase reactoare ale centralei Fukushima erau în funcțiune atunci când tsunamiul a lovit la 11 martie 2011, provocând topirea lor. Resturile din interior au niveluri de radiații atât de ridicate încât Tepco a trebuit să dezvolte roboți specializați capabili să funcționeze în interior.
Tepco a desfășurat două mini-drone și un „robot în formă de șarpe” într-unul dintre cele trei reactoare nucleare în februarie, ca parte a pregătirilor pentru sarcina de îndepărtare.
Japonia eliberează în Pacific ape reziduale tratate de la centrala Fukushima
Separat, anul trecut, Japonia a început să elibereze în Oceanul Pacific ape reziduale tratate de la centrala Fukushima, provocând o dispută diplomatică cu China și Rusia.
Ambele țări au interzis importurile de fructe de mare japoneze, deși Tokyo insistă că evacuarea este sigură, un punct de vedere susținut de agenția atomică a ONU.
În cadrul unei inițiative Tepco de promovare a alimentelor din zona Fukushima, magazinul londonez Harrods a început sâmbătă să vândă piersici cultivate în regiune.
Piersicile din Fukushima sunt renumite pentru gustul lor suculent și dulce - dar nu sunt ieftine, o cutie cu trei piersici ajungând să coste aproximativ 95 de euro.
Citește și: Kim Jong Un vrea dezvoltarea arsenalului nuclear al Coreei de Nord