Negocierile pentru comasarea alegerilor, în prelungiri
Liderii PNL şi PSD iau în discuție două scenarii.
Publicat: 08 Februarie 2024, 20:18 • Actualizat: 01 Martie 2024, 12:09
Coaliţia de guvernare nu a ajuns, joi, la vreo concluzie privind comasarea alegerilor.
Potrivit Radio România Actualități, liderii PNL şi PSD iau în discuție două scenarii.
Liberalii insistă pentru comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.
Social-democraţii propun ca scrutinul pentru legislativ să se desfăşoare în acelaşi timp cu primul sau cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, care să vină în completarea primului scenariu.
Cu certitudine vom face lucrurile astfel încât românii să ştie tot calendarul electoral al anului 2024 din timp, adică de acum. Iar în ceea ce priveşte legalitatea demersului, iarăşi, vom face tot ceea ce este necesar şi cum este necesar ca tot ceea ce se va reglementa să fie constituţional. De fapt, nu se schimbă nimic fundamental, nu se schimbă legile electorale, este doar vorba de o devansare a unui rând de alegeri şi anume, a celor locale", a spus senatorul Lucian Romaşcanu, purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, invitat al rubricii "Apel matinal" de miercuri la Radio România Actualități.
| Citește și: 2024, anul tuturor alegerilor
"Am primit contraargumentele opoziţiei. Pe partea cealaltă, există un val în Europa, având în vedere importanţa alegerile europarlamentare, de a găsi formule prin care prezenţa la urme să fie mai crescută. Noi, în mod normal, nu aveam o prezenţă foarte mare la europarlamentare, chiar cei care acum fac opoziţie la această decizie sau la această idee sunt cei care au fost extrem de vocali, mai aveau un referendum lângă alegeri, cu cu totul altă temă decât alegerile europarlamentare în 2019. Sunt cei care au încercat prin ordonanţă de urgenţă să cupleze alegerile parlamentare de cele locale, dacă mai ţineţi minte, şi a fost declarat neconstituţional acest lucru. E vorba de guvernul Orban. Deci, mă rog, pe lângă faptul că nu vom face lucruri care să nu fie constituţionale, e de analizat şi această schimbare de poziţie în funcţie de interesul lor electoral de la un an la altul. Nu vom avea alt scop decât acela de a face lucrurile aşa cum trebuie, astfel încât prezenţa la urne să fie cât mai mare pentru aceste alegeri extrem de importante în Parlamentul European şi pentru a trimite reprezentanţi ai democraţiei româneşti în Parlamentul European", a adăgat social-democratul.
| Citește și: "E profund nedemocratic să schimbi regulile jocului"
"Consultând toate organizaţiile - şi avem organizaţii puternice în toată ţara, peste 400.000 de membri activi, lucrurile tind să meargă înspre direcţia comasării. Permiteţi-mi să am dubiile mele vizavi de sondajul respectiv, mai ales că am mai văzut cifre din acelaşi, din aceeaşi direcţie, care pot fi interpretate. Am văzut preşedinţi independenţi cu nişte scoruri care făceau, cum să spun, inutile alegerile. Deci, haideţi să ne uităm la oameni exact, cum gândesc ei prin priză directă şi nu aşa", a precizat Lucian Romaşcanu.
Pentru prima dată în mai mult de 10 ani, românii vor fi chemaţi la urne să aleagă europarlamentarii, primarii, consilierii locali, parlamentarii şi preşedintele ţării.
Ar putea fi patru sau poate chiar cinci scrutine, dacă pentru prezidenţiale va fi nevoie şi de turul secund şi dacă nu se va decide comasarea unora dintre ele.