O peșteră pe Lună, descoperită în premieră. Cercetătorii au anunțat cum va putea fi folosită
Peștera nu a fost încă explorată în totalitate.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 16 Iulie 2024, 11:04 • Actualizat: 16 Iulie 2024, 11:03
O peșteră a fost găsită pe Lună, în premieră. Cercetătorii au explicat cum ar putea fi folosită aceasta în viitor, precizând că probabil sunt sute astfel de peșteri ascunse „într-o lume subterană nedescoperită” pe satelitul natural al Pământului.
Cu o adâncime de cel puțin 100 de metri, această peșteră ar putea fi un loc ideal pentru construirea unei baze permanente de către oameni, susțin cercetătorii.
Descoperirea a avut loc în contextul în care mai multe țări se întrec în a stabili o prezență umană permanentă pe Lună. Acestea vor trebui să protejeze astronauții de radiații, temperaturi extreme și vremea spațială, potrivit BBC.
Primul astronaut britanic care a călătorit în spațiu, Helen Sharman, a declarat pentru BBC News că peștera recent descoperită arată ca un loc bun pentru o bază și a sugerat că oamenii ar putea trăi în astfel de spații peste 20-30 de ani.
Totuși, Helen Sharman a precizat că această peșteră este atât de adâncă încât astronauții ar putea fi nevoiți să coboare în rapel și să folosească jetpack-uri sau un lift pentru a ieși.
Intrarea în peștera de pe Lună, vizibilă cu ochiul liber de pe Pământ
Peștera de pe Lună a fost descoperită de Lorenzo Bruzzone și Leonardo Carrer de la Universitatea Trento din Italia. Aceștia au folosit un radar pentru a pătrunde în deschiderea unei gropi de pe o câmpie stâncoasă numită Mare Tranquillitatis.
Aceasta este vizibilă cu ochiul liber de pe Pământ și este, de asemenea, locul în care Apollo 11 a aterizat în anul 1969.
Peștera are un luminator pe suprafața Lunii care coboară spre pereți verticali și înclinați, precum și o podea înclinată ce s-ar putea extinde mai departe în subteran. S-a format în urmă cu milioane sau miliarde de ani, după ce lava a creat un tunel prin rocă.
Cel mai apropiat echivalent pe Pământ ar fi peșterile vulcanice din Lanzarote, Spania, potrivit profesorului Leonardo Carrer, care a adăugat că cercetătorii au vizitat aceste peșteri ca parte a activității lor.
Odată ce profesorii Bruzzone și Carrer au înțeles cât de mare era peștera, au realizat că ar putea fi un loc bun pentru o bază lunară.
„La urma urmei, viața pe Pământ a început în peșteri, așa că are sens ca oamenii să poată trăi în interiorul lor pe Lună", a mai spus profesorul Carrer.
Peștera nu a fost încă explorată în totalitate, dar cercetătorii speră că radarul de penetrare a solului, camerele sau chiar roboții ar putea fi utilizați pentru a o cartografia.
Oamenii de știință și-au dat seama pentru prima dată că probabil există peșteri pe Lună în urmă cu aproximativ 50 de ani. Apoi, în 2010, o cameră de pe o misiune numită Lunar Reconnaissance Orbiter a fotografiat gropi despre care oamenii de știință credeau că ar putea fi intrări în peșteri.
Însă, cercetătorii nu știau cât de adânci ar putea fi peșterile sau dacă acestea s-ar fi prăbușit. Cercetarea făcută de profesorii Bruzzone și Carrer a răspuns acum la această întrebare, deși mai sunt multe de făcut pentru a înțelege întreaga dimensiune a peșterii.
„Avem imagini foarte bune ale suprafeței - cu o rezoluție de până la 25 cm - putem vedea locurile de aterizare ale Apollo - dar nu știm nimic despre ceea ce se află sub suprafață. Există oportunități uriașe de descoperire", a declarat pentru BBC News Francesco Sauro, coordonatorul echipei tematice Peșteri planetare a Agenției Spațiale Europene.
Cercetarea ar putea fi folosită pentru a găsi dovezi ale vieții pe Marte
Francesco Sauro a mai spus că această cercetare i-ar putea ajuta pe specialiști să exploreze peșteri pe Marte în viitor. El a precizat că dacă ar fi existat viață pe această planetă, aproape sigur s-ar fi aflat în interiorul peșterilor protejate de elementele de pe suprafața planetei.
Cercetătorii au subliniat că peștera descoperită pe Lună ar putea contribui la răspunsul la întrebări fundamentale despre istoria Lunii și chiar a sistemului nostru solar.
Rocile din interiorul peșterii nu vor fi la fel de deteriorate sau erodate de vremea spațială, astfel încât acestea pot oferi o înregistrare geologică extinsă care datează de miliarde de ani.
Citește și: Eclipsa totală de soare, surprinsă în imagini spectaculoase, inclusiv din spațiu | FOTO & VIDEO