Papa Francisc și-a donat ultimii bani în sprijinul unor deținuți minori, înainte de a muri
„A donat 200.000 de euro din contul personal”, a declarat miercuri pentru presa italiană clericul romano-catolic român Benoni Ambăruş, născut în satul Somușca din județul Bacău.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 24 Aprilie 2025, 11:27 • Actualizat: 24 Aprilie 2025, 11:35
Înainte de a muri, luni, la vârsta de 88 de ani, Papa Francisc și-a donat ultimii bani pentru a ajuta deținuți minori, potrivit episcopului Benoni Ambăruş, responsabil cu pastoraţia penitenciarelor şi cu caritatea la Roma.
Donația a fost în valoare de 200.000 de euro - „ultimele posesiuni” ale Papei Francisc, conform episcopului Benoni Ambăruş.
„A donat 200.000 de euro din contul personal”, a declarat miercuri pentru presa italiană clericul romano-catolic român Benoni Ambăruş, născut în satul Somușca din județul Bacău, potrivit Agerpres.
Donația a fost destinată unei fabrici de paste din cadrul centrului de detenţie pentru minori Casal del Marmo din Roma.
„I-am spus că avem o ipotecă mare pentru această fabrică de paste şi, dacă am putea-o acoperi, am scădea preţul pastelor, am vinde mai mult şi am putea angaja mai mulţi băieţi”, a adăugat el.
„El a răspuns: 'Aproape am rămas fără bani, însă mai am ceva în cont'. Şi mi-a dat 200.000 de euro”, a mai spus Ambăruş, care a subliniat activitatea Papei Francisc în beneficiul deţinuţilor în timpul papalităţii sale.
Benoni Ambăruş a menţionat recenta vizită a Papei Francisc la penitenciarul Regina Coeli din Roma, în Joia Mare, cu doar patru zile înainte de a muri. Acolo, el „a strigat lumii, cu toată puterea sa, necesitatea de a acorda atenţie deţinuţilor”.
În timpul celor puţin peste 12 ani de pontificat, Papa Francisc a vizitat în mod regulat centrele penitenciare şi a făcut apel la protejarea demnităţii deţinuţilor.
În decembrie anul trecut, pentru a marca începutul celebrărilor Anului Jubiliar, sau Anul Sfânt, Papa Francisc a deschis una dintre uşile sfinte în cadrul acestui eveniment, marcat de Vatican la fiecare 25 de ani, la penitenciarul Rebibbia din Roma, gest interpretat drept o declaraţie de intenţie şi un semn al recunoaşterii de către Suveranul Pontif a persoanelor aflate în penitenciare.
Citește și: Papa Francisc, un pontificat de legendă. Cum a revoluționat Biserica Catolică | GALERIE FOTO