Peskov: Rusia, deschisă să ajute Transnistria, „dar preferăm până în ultimul moment să rezolvăm orice problemă prin dialog”
„Oamenii care sunt în Transnistria trăiesc în condiţii foarte dure. Desigur, au mare nevoie de ajutor”
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 06 Martie 2024, 14:31 • Actualizat: 06 Martie 2024, 14:57
Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că Rusia este deschisă să ajute Transnistria, după ce reprezentanții regiunii separatise din Republica Moldova au cerut ajutorul Moscovei.
„Oamenii care sunt în Transnistria trăiesc în condiţii foarte dure. Desigur, au mare nevoie de ajutor. Rusia este deschisă la acest ajutor, dar preferăm până în ultimul moment să rezolvăm orice problemă prin dialog, dialog politic”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, în cadrul unei conferinţe cu un grup de studenţi.
Peskov: Situația este „departe de a fi previzibilă și calmă”
Săptămâna trecută, în timpul unui așa-zis Congres al „deputaților de la toate nivelurile” din Transnistria, a fost adoptată o rezoluție oficială prin care se cere „protecția” Rusiei în fața unei presiuni concertată asupra economiei transnistrene din partea guvernului moldovean.
„Desigur, sperăm că autorităţile moldoveneşti vor ţine cont de părerea acestor oameni”
Fiind interpretat ca o solicitare de ajutor militar, așa-zisele autorități separatiste au precizat că este vorba despre o cerere de asistență strict politică pentru reactivarea negocierilor în vederea soluţionării conflictului, remarcă EFE, citat de Agerpres.
Peskov a calificat situația dintre Transnistria și Republica Moldova ca fiind „departe de a fi previzibilă și calmă”.
„Acolo locuiesc oameni care în mare măsură nu sunt de acord cu ceea ce fac autorităţile de la Chişinău. Desigur, sperăm că autorităţile moldoveneşti vor ţine cont de părerea acestor oameni”, a declarat Peskov.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului şi-a exprimat totodată încrederea că Republica Moldova nu va urma sfaturile niciunei puteri din afara regiunii şi nu va alege „calea confruntării şi represiunii poporului”.
„Acest lucru va duce la o catastrofă”, a adăugat el şi a denunţat că „bacilul rusofobiei se înmulţeşte” în Republica Moldova.
Peskov a criticat şi faptul că unii lideri consideră că a paria pe apropierea de Uniunea Europeană înseamnă a fi „duşmani” ai Rusiei.
„Este o greşeală teribilă. Sperăm ca la Chişinău să se înţeleagă cât de monstruos este”, a spus el.
Apelul Transnistriei pentru Rusia
În apelul lor către Rusia, dar şi către ONU şi alte organizaţii internaţionale, transnistrenii au amintit că 'peste 220.000 de cetăţeni ruşi' locuiesc permanent pe acest teritoriu, unde trăiesc mai puţin de o jumătate de milion de oameni.
„Se aprobă apelul către Consiliul Federaţiei şi Duma de Stat a Federaţiei Ruse cu cererea de luare a unor măsuri de protejare a Transnistriei în contextul presiunii tot mai mari din partea Republicii Moldova, ţinând cont de faptul că peste 220.000 de cetăţeni ruşi au reşedinţa permanentă pe teritoriul Transnistriei, de experienţa pozitivă unică a forţelor de menţinere a păcii ruse pe Nistru, precum şi de statutul de garant şi mediator în procesul de negociere”, se arăta în rezoluţia de săptămâna trecută.
Reprezentanții din Transnistria au amintit, în apelul lor către Rusia, ONU și alte organizații internaționale, că pe acest teritoriu locuiesc „peste 220.000 de cetățeni ruși”.
În replică, Republica Moldova a negat că exercită presiuni asupra regiunii separatiste, iar ulterior Departamentul de Stat al SUA a dat asigurări că monitorizează 'foarte atent' acţiunile Rusiei
Republica Moldova a negat existența presiunilor asupra regiunii separatiste, iar Departamentul de Stat al SUA a dat asigurări că monitorizează „foarte atent” acțiunile Rusiei.
Citește și: Republica Moldova: Rusia nu are dreptul de a da lecții de democrație