Peste 15.000 de militari, la două exerciții NATO găzduite de România
Programat în perioada 5-26 mai, exercițiul DACIAN SPRING va reprezenta o premieră.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 09 Ianuarie 2025, 07:15 • Actualizat: 09 Ianuarie 2025, 07:55
Aproximativ 15.000 de militari români și aliați vor participa, în prima jumătate a acestui an, la mai multe evenimente multinaționale de instrucție, planificate în poligoane și facilități militare din România.
Primul exerciţiu major de instruire din această serie, STEADFAST DART 25 (STDT 25), planificat de SHAPE şi condus de Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli - JFCNP, va debuta la data de 10 februarie, iar fazele operaţionale se vor desfășura până în data de 21 februarie.
”Exerciţiul DACIA 25 reprezintă evenimentul major de instruire la nivel operativ şi tactic, care asigură cadrul necesar integrării forţelor naţionale şi aliate prin conectarea cu alte exerciţii multinaţionale planificate de Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate din Europa – SHAPE şi de Comandamentul Forţelor Armate ale SUA în Europa - USEUCOM. Exerciţiile conectate în cadrul DACIA 25 sunt: STEADFAST DART 25 - planificat de SHAPE, ce se va desfăşura în luna februarie, SEA SHIELD 25 - planificat şi condus de către Statul Major al Forţelor Navale şi VALIANT STRIKE 25 - planificat şi condus de către Comandamentul Forţelor pentru Operaţii Speciale, ambele desfăşurându-se în lunile aprilie – mai şi SABER GUARDIAN 25 - planificat de USEUCOM, în colaborare cu Statul Major al Apărării, pentru luna iunie”, informează Ministerul Apărării.
Programat în perioada 5-26 mai, exercițiul DACIAN SPRING va reprezenta o premieră, prin dislocarea pe teritoriul României de către Franța a aproximativ 4.000 de militari francezi cu mijloace de luptă, notează Radio România Actualități.
”Armata României, alături de forţe aliate şi partenere, desfăşoară această serie de exerciţii militare integrate, menite să consolideze cooperarea în cadrul NATO şi al parteneriatului strategic româno-american. Aceste antrenamente demonstrează unitatea şi solidaritatea aliaţilor, precum şi capacitatea structurilor NATO şi a partenerului strategic american de a interveni rapid în sprijinul României. Scopul principal al exerciţiilor este creşterea capacităţii de apărare şi descurajare, îmbunătăţirea coordonării şi a timpilor de reacţie, precum şi consolidarea interoperabilităţii şi mobilităţii militare. Într-un context global complex, marcat de crize de securitate, aceste antrenamente devin esenţiale pentru pregătirea forţelor armate”, adaugă Ministerul.
Exercițiile reprezintă o oportunitate de a testa capacitatea de a susține operații defensive în cadrul Alianței și de a asigura sprijinul necesar pentru trupele și echipamentele care tranzitează sau staționează pe teritoriul național.
Citește și: "Dacă Ucraina cade, noi urmăm", consideră profesorul Iulian Chifu