Predare de ștafetă la Palatul Cotroceni: Klaus Iohannis, la final de mandat prezidențial | VIDEO
Ilie Bolojan va asigura interimatul până la alegerea unui nou președinte.

Articol de Rareș Vlad, Publicat: 12 Februarie 2025, 12:21 • Actualizat: 19 Februarie 2025, 12:46
- Articolul a fost actualizat cu detalii suplimentare
La două zile după anunțul demisiei, mandatul de preşedinte al lui Klaus Iohannis s-a încheiat.
O scurtă ceremonie a avut loc, miercuri, la Palatul Cotroceni.
Regimentul de 30 Gardă și Protocol "Mihai Viteazu" a intonat imnul de stat.
Anterior, Klaus Iohannis l-a primit pe Ilie Bolojan, care va asigura interimatul până la alegerea noului președinte.
"Aveți grijă de România", i-a spus demisionarul la despărțire.
După cei 10 ani la Palatul Cotroceni, președintele demisionar se va retrage la Sibiu, unde a fost primar între 2000 - 2014.
Curtea Constituţională a luat act, marți, de demisia lui Klaus Iohannis.
"Constată că funcţia de Preşedinte al României devine vacantă, începând cu data de 12 februarie 2025, ca urmare a demisiei domnului Klaus-Werner Iohannis din funcţia de Preşedinte al României", a comunicat CCR.
Totodată, Curtea a constatat că "vacanţa funcţiei de Preşedinte al României este o împrejurare care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României, începând cu data de 12 februarie 2025".
De asemenea, CCR a constatat că, "în conformitate cu dispoziţiile art.98 alin.(1) din Constituţie, interimatul funcţiei de Preşedinte al României se asigură de preşedintele Senatului, domnul Ilie-Gavril Bolojan, începând cu data de 12 februarie 2025".
Klaus Iohannis și-a anunţat demisia, luni, pentru a evita criza la care ar fi dus suspendarea sa, un demers iniţiat de opoziţia parlamentară.
„Pentru a scuti România şi pe cetăţenii români de această criză, de această evoluţie negativă, demisionez din funcţia de preşedinte al României. Voi pleca din funcţie poimâine, pe 12 februarie”, a precizat Klaus Iohannis, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni.
Klaus Iohannis a precizat că procedura de suspendare este un demers „inutil”, „nefondat” și „păgubos”.
„Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puţine luni plec din funcţie, după alegerea noului preşedinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată nu am încălcat Constituţia. Şi este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câştigă. Peste puţine zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea şi România va intra în criză, pentru că se declanşează referendumul de demitere a preşedintelui. Acest întreg demers va avea efecte în plan intern şi va avea efecte, din păcate, şi în plan extern”, a mai spus Klaus Iohannis.
El a menţionat că în plan intern, referendumul va fi unul „eminamente negativ'” deoarece societatea va fi divizată.
„Unii vor fi de acord, alţii nu vor fi de acord. Toată discuţia va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidenţiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidaţii nici măcar nu vor putea să îşi prezinte ideile în acest amalgam negativ. În plan extern, efectele vor fi de durată şi foarte negative.
Nu va înţelege absolut nimeni dintre partenerii noştri de ce România îşi demite preşedintele, după ce de fapt a început deja procedura pentru alegerea noului preşedinte. Nu va înţelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers, când preşedintele în funcţie va pleca oricum. Mai pe româneşte, vom fi efectiv de râsul lumii”, a mai spus Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a fost ales şef al statului în două mandate.
Ultimul său mandat ar fi trebuit să se încheie la 21 decembrie 2024, însă Curtea Constituţională a anulat alegerile prezidenţiale şi a decis ca Iohannis să rămână la Cotroceni până la alegerea unui nou preşedinte.
Decizia CCR a venit după ce CSAT a desecretizat informaţiile primite de la Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe şi Ministerul Afacerilor Interne despre campania electorală a suveranistului Călin Georgescu pentru prezidenţiale.
CCR a mai decis reluarea procesului electoral.
Coaliția de guvernare a decis ca primul tur al alegerilor prezidenţiale să se desfășoare pe 4 mai, iar al doilea după alte două săptămâni.
Pe final de mandat, președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legile bugetului de stat.
De asemenea, el a decorat cu Steaua României doi judecători ai Curții Constituționale.
„În semn de înaltă apreciere pentru competența și înaltul profesionalism dovedite în domeniul justiției constituționale, pentru activitatea de garantare a supremației Constituției, a valorilor sale și a parcursului democratic al statului român, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler domnului Enache Marian, judecător, Președinte al Curții Constituționale a României, doamnei Stanciu Livia-Doina, judecător, Curtea Constituțională a României, și domnului Varga Attila, judecător, Curtea Constituțională a României”, anunță Administrația Prezidențială.
Cei 3 își încheie mandatele la începutul lunii iunie.