Premieră la CEDO: Guvernul Elveției, condamnat pentru măsuri insuficiente referitoare la schimbările climatice
CEDO a decis că guvernul elvețian a încălcat unele dintre drepturile omului.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 09 Aprilie 2024, 14:18 • Actualizat: 09 Aprilie 2024, 14:18
Guvernul Elveției a fost condamnat, marți, 9 aprilie, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru că a luat măsuri insuficiente pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice. CEDO le-a dat câștig de cauză unor femei vârstnice care au spus că lipsa de acțiune a acestuia le pune în pericol de moarte în timpul valurilor de căldură.
CEDO a decis că guvernul elvețian a încălcat unele dintre drepturile omului prin neatingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
„Curtea a ajuns la concluzia că au existat unele lacune esenţiale în procesul autorităţilor elveţiene de a pune în aplicare cadrul de reglementare intern respectiv”, a declarat preşedinta CEDO, Siofra O'Leary.
De asemenea, președinta CEDO a explicat că a fost încălcat articolul 8 al Convenţiei europene privind drepturile omului, în contextul în care Elveția nu a reușit să ia măsuri la timp, într-o manieră consecventă și adecvată, pentru a-și atinge țintele referitoare la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
„Încă nu ne vine să credem, îi întrebăm în continuu pe avocaţii noştri: Este bine? Şi ei ne spun că este cel mai bun lucru pe care l-am fi putut obţine. Cea mai mare victorie posibilă”, a reacţionat Rosmarie Wydler-Walti, una dintre vârstnicele care au obținut victoria la CEDO, conform agenției AFP, citată de Agerpres.
De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului Energiei elveţian a declarat: „Suntem pe drumul bun. Facem o mulţime de lucruri''.
Decizia CEDO stabilește un precedent
Această decizie CEDO stabilește un precedent pentru modul în care unele instanţe tratează, pe baza încălcărilor drepturilor omului, litigii referitoare la schimbările climatice. Cazul, prezentat de un grup de peste 2.000 de femei, ar putea avea un efect de propagare în Europa şi în afara acesteia.
Verdictul în dosarul elveţian, ce nu poate fi contestat în apel, ar putea forţa guvernul elvețian să adopte măsuri mai ambiţioase pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, printre care se numără revizuirea ţintelor pentru 2030 pentru a se alinia obiectivului din Acordul de la Paris.
CEDO a respins, marți, 9 aprilie, alte două cazuri asemănătoare - primul prezentat de şase tineri portughezi împotriva a 32 de guverne europene şi celălalt adus în instanţă de un fost primar francez contra guvernului de la Paris.
Citește și: A fost cea mai caldă lună martie înregistrată vreodată