Noi suntem Radio România, sursa ta de încredere

Premierul Ciolacu, despre protestele transportatorilor: Au fost îndreptățite | VIDEO

Protestele transportatorilor au intrat în cea de-a 9-a zi, aceștia primind autorizație să intre cu vehiculele în Timișoara și București.

Premierul Ciolacu, despre protestele transportatorilor: Au fost îndreptățite | VIDEO

Publicat: 18 Ianuarie 2024, 14:12  • Actualizat: 18 Ianuarie 2024, 20:11

Guvernul s-a reunit în ședință, joi, pentru a adopta măsurile menite să rezolve revendicările formulate de transportatori.

"Așa cum am promis, aprobăm un prim pachet de măsuri convenite împreună cu fermierii și transportatorii. Am discutat și cu micii fermieri și transportatori aflați în stradă, și cu marile asociații de profil. Este clar, din punctul meu de vedere, că protestele au fost îndreptățite, iar deciziile pe care le adoptăm confirmă că mare parte din cerințele lor sunt absolut legitime. Am promis că vom rezolva aceste probleme atât eu, cât şi membri ai Guvernului. Astăzi ne vom ţine de cuvânt. Astfel, în privinţa fermierilor, avem mai multe proiecte. Acordăm un sprijin direct, de 100 euro la hectar, cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina la culturile înfiinţate în toamna lui 2022. Compensaţia pe fiecare întreprindere agricolă nu poate depăşi suma de 280.000 de euro. Estimăm peste 162.000 de beneficiari şi un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro, sumă deja prevăzută în buget. Fermierii noştri merită din plin această compensaţie. În plus, mi s-a părut de bun simţ şi cererea de echivalare a permisului auto la categoriile B şi B1 pentru a conduce tractoare, aşa că o vom legifera astăzi. Totodată, rezolvăm şi problema utilajelor agricole, extinzând excepţiile de la înmatriculare şi Inspecţie Tehnică Periodică la categoria vehiculelor lente. De asemenea, Registrul Auto Român va putea efectua ITP-ul la vehicule agricole sau forestiere cu laboratoare mobile, chiar la sediul fermei. Rezonabil este să nu-i pui pe fermieri să-şi ia utilajele din câmp sau pădure şi să meargă la RAR, ci să fie exact invers. Mai avem, în prima lectură, o măsură importantă: amânarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectaţi de seceta din 2023. Sprijin total această măsură şi ştiu că se lucrează împreună cu Banca Naţională, cât şi cu un întreg sistem bancar şi Consiliul Concurenţei pentru a găsi cele mai potrivite formule tehnice”, a spus premierul Marcel Ciolacu în deschiderea ședinței, citat de Rador Radio România.

"Sunt convins că finalizăm foarte repede şi această schemă de ajutor pentru fermierii afectaţi. Sprijin total măsura şi în domeniul transportului, unde avem câteva ordonanţe şi hotărâri de Guvern agreate împreună cu reprezentanţii transportatorilor. Astfel, modificăm modul de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierelor şi stabilim limite conform legislaţiei europene privind toleranţele pentru depăşirea greutăţii camioanelor. De asemenea, clarificăm şi elementele importante convenite cu transportatorii privind efectuarea Inspecţiei Tehnice Periodice a vehiculelor lente şi atestarea profesională a personalului de specialitate din transportul rutier. Corelăm dispoziţiile privind încheierea şi executarea contractului de transport pentru transporturile naţionale cu normele internaţionale. Concret, abrogăm limita de despăgubire în cazul contractului naţional, după modelul unei convenţii recunoscute la nivel internaţional - CMR, iar limita de despăgubire va fi stabilită prin voinţa părţilor, exprimată în contractul de transport. Cred cu tărie că aşa reintrăm într-o logică economică. Venim astăzi şi cu dispoziţii mai clare ce reglementează examinarea persoanelor care intenţionează obţinerea testării iniţiale pentru conducătorii auto, transport persoane sau transport marfă. Şi pe măsură ce vor fi gata noi acte normative din setul agreat împreună cu fermierii şi transportatorii, nu am nicio reţinere să facem şedinţă de Guvern chiar la sfârşitul acestei săptămâni sau începutul săptămânii viitoare. ASF-ul a anunţat deja public, că a găsit împreună cu transportatorii calea spre un nivel decent al RCA-ului la transportul de marfă. Va fi un preţ sustenabil inclusiv pentru micii transportatori cu două-trei camioane, care nu au posibilităţile firmelor cu flotele mari. În plus, se permite plata în rate a RCA-ului şi posibilitatea suspendării poliţei cât timp camionul este parcat pe o anumită perioadă, din diverse motive. În final, vreau să mulţumesc miniştrilor agriculturii şi transporturi, Florin Barbu şi Sorin Grindeanu, pentru dialogul constant purtat cu fermierii şi transportatorii, care de altfel va şi continua", a adăgat șeful executivului.

"Domnule ministru Boloş, trebuie să reintrăm în acest format de dialog, fiindcă vreau să găsim soluţii şi pentru alte subiecte importante, precum restituirea parţială către operatorii de transport a accizei la carburanţi. De altfel, domnul Boloş a fost prompt după ce a primit semnale la întâlnirea cu protestatarii privind problemele din vămi şi a propus azi schimbarea conducerii Autorităţii Vamale Române cu o persoană pe care am înţeles că şi-o asumă şi sunt ferm convins că săptămâna viitoare vom cere împreună noii conduceri a Vămilor să vină cu rezolvări rapide la toate cerinţele legitime ale fermierilor şi transportatorilor", a conchis premierul Marcel Ciolacu.

Guvernul a anunţat, miercuri, că sunt pregătite mai multe proiecte de acte normative care transpun soluţii convenite între transportatori şi ministerul de resort.

Între acestea, modificări cu privire la modalităţile de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierei, stabilirea unor limite acceptate în conformitate cu legislaţia europeană privind depăşirea greutăţii camioanelor şi clarificarea unor aspecte privind efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor, atestarea profesională a personalului de specialitate şi clarificarea unor dispoziţii privind examinarea persoanelor care vor să obţină atestate de conducători auto, transport persoane sau transport de marfă.

Ajunse în cea de-a 9-a zi, protestele transportatorilor, la care s-au raliat și fermierii, perturbă traficul în Vama Siret (Suceava) şi la Afumaţi (Ilfov). Fermierii au ajuns și în Vama Halmeu (Satu Mare), pe care au blocat-o parțial.

La Timișoara, agricultorii au primit permisiunea de a intra cu maşinile în centrul oraşului, joi seară, după ce au primit aprobare de protest. De-a lungul căilor de acees în oraș, șoferii manifestanți vor fi însoţiţi de echipaje ale Poliţiei.

Potrivit Radio România Timișoara, agricultorii vor putea rămâne cu tractoarele în parcarea de la Modex, lângă Piaţa Victoriei, unde vor rămâne până pe 24 ianuarie.

"Se golește parcarea în așa fel încât, începând cu această seară în această în parcare și zona de lângă să se poată organiza această manifestație de protest și ca fermierii să poată să ajungă cu tractoarele. La Modex nu se va mai putea parca, dar sunt locuri de parcare în jur, pe Carol, Telbisz, parcarea Bega, zona Proclamația și nu numai. În toată zona aceasta nu va fi îngrădită nici circulația rutieră, nici parcarea. Vorbim până la urmă de o zonă destul de mică. Impactul nu va fi unul foarte mare, va fi spre deloc pentru trafic în zona centrală a Timișoarei”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

La București, după un refuz inițial, transportatorii au primit avizul Primăriei Capitalei pentru un protest în Piața Constituției, relatează Radio România București FM.

„Am aprobat un protest care nu va afecta traficul din București. Acesta va avea loc duminică, luni și marți în parcarea din Piața Constituției și a fost aprobat pentru 5.000 de persoane, 100 de tractoare și 100 de capete tractor de tir”, a anunțat primarul general, Nicușor Dan, pe pagina sa de Facebook.

Jandarmeria Capitalei va asigura măsurile de ordine publică la protestul din Piaţa Constituţiei şi va fi în permanent dialog cu organizatorii acestuia.

Peste 6.000 de obiecte de artă traficate au fost recuperate de Interpol și Europol
Actualitate 19 Iulie 2024, 20:28

Peste 6.000 de obiecte de artă traficate au fost recuperate de Interpol și Europol

Operațiunea a primit numele "Pandora VIII" și s-a desfășurat în 20 de țări europene. În cadrul ei, Poliția Română a recuperat...

Peste 6.000 de obiecte de artă traficate au fost recuperate de Interpol și Europol
Joe Biden rămâne în cursa electorală, menționează șefa sa de campanie
Actualitate 19 Iulie 2024, 20:07

Joe Biden rămâne în cursa electorală, menționează șefa sa de campanie

Mai mulţi congresmeni democraţi l-au îndemnat pe preşedintele în vârstă de 81 de ani să se retragă din cursă în urma...

Joe Biden rămâne în cursa electorală, menționează șefa sa de campanie
Directorul executiv al CrowdStrike regretă impactul global al actualizării software defectuoase
Actualitate 19 Iulie 2024, 16:32

Directorul executiv al CrowdStrike regretă impactul global al actualizării software defectuoase

CrowdStrike lucrează în acum cu fiecare client în parte pentru a-i readuce din nou online.

Directorul executiv al CrowdStrike regretă impactul global al actualizării software defectuoase
Legea prin care se înființează și se organizează centre de dezintoxicare pentru depedenții de droguri, promulgată de Klaus Iohannis
Actualitate 19 Iulie 2024, 15:47

Legea prin care se înființează și se organizează centre de dezintoxicare pentru depedenții de droguri, promulgată de Klaus Iohannis

Ministerul Sănătății va asigura 50% din fondurile necesare pentru construcția, înființarea și funcționarea centrelor.

Legea prin care se înființează și se organizează centre de dezintoxicare pentru depedenții de droguri, promulgată de Klaus Iohannis
Legea care interzice publicitatea la țigări electronice sau produse cu tutun, promulgată
Actualitate 19 Iulie 2024, 15:33

Legea care interzice publicitatea la țigări electronice sau produse cu tutun, promulgată

Actul normativ aduce modificări Legii privind publicitatea şi articolului 29 din Legea audiovizualului.

Legea care interzice publicitatea la țigări electronice sau produse cu tutun, promulgată
Jurnalistul american Evan Gershkovich, condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia
Actualitate 19 Iulie 2024, 15:32

Jurnalistul american Evan Gershkovich, condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia

El este primul jurnalist american arestat pentru spionaj în Rusia după Războiul Rece.

Jurnalistul american Evan Gershkovich, condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia
Ministrul Transporturilor: Circulația pe Valea Oltului, reluată pe 9 august. „Defrișările, imposibile noaptea chiar și cu batalioane de ostaşi galbeni pe versanţi”
Actualitate 19 Iulie 2024, 13:37

Ministrul Transporturilor: Circulația pe Valea Oltului, reluată pe 9 august. „Defrișările, imposibile noaptea chiar și cu batalioane de ostaşi galbeni pe versanţi”

Ministrul Transporturilor a spus că raportul pe care l-a primit joi seară arăta că lucrările pe Valea Oltului sunt finalizate...

Ministrul Transporturilor: Circulația pe Valea Oltului, reluată pe 9 august. „Defrișările, imposibile noaptea chiar și cu batalioane de ostaşi galbeni pe versanţi”
Cod galben de inundaţii pe râuri din opt bazine hidrografice, conform INHGA
Actualitate 19 Iulie 2024, 13:23

Cod galben de inundaţii pe râuri din opt bazine hidrografice, conform INHGA

Atenţionarea se află în vigoare până sâmbătă .

Cod galben de inundaţii pe râuri din opt bazine hidrografice, conform INHGA