Noi suntem Radio România, împreună de 95 de ani!

Premierul Ciolacu, despre protestele transportatorilor: Au fost îndreptățite | VIDEO

Protestele transportatorilor au intrat în cea de-a 9-a zi, aceștia primind autorizație să intre cu vehiculele în Timișoara și București.

Premierul Ciolacu, despre protestele transportatorilor: Au fost îndreptățite | VIDEO

Publicat: 18 Ianuarie 2024, 14:12  • Actualizat: 18 Ianuarie 2024, 20:11

Guvernul s-a reunit în ședință, joi, pentru a adopta măsurile menite să rezolve revendicările formulate de transportatori.

"Așa cum am promis, aprobăm un prim pachet de măsuri convenite împreună cu fermierii și transportatorii. Am discutat și cu micii fermieri și transportatori aflați în stradă, și cu marile asociații de profil. Este clar, din punctul meu de vedere, că protestele au fost îndreptățite, iar deciziile pe care le adoptăm confirmă că mare parte din cerințele lor sunt absolut legitime. Am promis că vom rezolva aceste probleme atât eu, cât şi membri ai Guvernului. Astăzi ne vom ţine de cuvânt. Astfel, în privinţa fermierilor, avem mai multe proiecte. Acordăm un sprijin direct, de 100 euro la hectar, cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina la culturile înfiinţate în toamna lui 2022. Compensaţia pe fiecare întreprindere agricolă nu poate depăşi suma de 280.000 de euro. Estimăm peste 162.000 de beneficiari şi un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro, sumă deja prevăzută în buget. Fermierii noştri merită din plin această compensaţie. În plus, mi s-a părut de bun simţ şi cererea de echivalare a permisului auto la categoriile B şi B1 pentru a conduce tractoare, aşa că o vom legifera astăzi. Totodată, rezolvăm şi problema utilajelor agricole, extinzând excepţiile de la înmatriculare şi Inspecţie Tehnică Periodică la categoria vehiculelor lente. De asemenea, Registrul Auto Român va putea efectua ITP-ul la vehicule agricole sau forestiere cu laboratoare mobile, chiar la sediul fermei. Rezonabil este să nu-i pui pe fermieri să-şi ia utilajele din câmp sau pădure şi să meargă la RAR, ci să fie exact invers. Mai avem, în prima lectură, o măsură importantă: amânarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectaţi de seceta din 2023. Sprijin total această măsură şi ştiu că se lucrează împreună cu Banca Naţională, cât şi cu un întreg sistem bancar şi Consiliul Concurenţei pentru a găsi cele mai potrivite formule tehnice”, a spus premierul Marcel Ciolacu în deschiderea ședinței, citat de Rador Radio România.

"Sunt convins că finalizăm foarte repede şi această schemă de ajutor pentru fermierii afectaţi. Sprijin total măsura şi în domeniul transportului, unde avem câteva ordonanţe şi hotărâri de Guvern agreate împreună cu reprezentanţii transportatorilor. Astfel, modificăm modul de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierelor şi stabilim limite conform legislaţiei europene privind toleranţele pentru depăşirea greutăţii camioanelor. De asemenea, clarificăm şi elementele importante convenite cu transportatorii privind efectuarea Inspecţiei Tehnice Periodice a vehiculelor lente şi atestarea profesională a personalului de specialitate din transportul rutier. Corelăm dispoziţiile privind încheierea şi executarea contractului de transport pentru transporturile naţionale cu normele internaţionale. Concret, abrogăm limita de despăgubire în cazul contractului naţional, după modelul unei convenţii recunoscute la nivel internaţional - CMR, iar limita de despăgubire va fi stabilită prin voinţa părţilor, exprimată în contractul de transport. Cred cu tărie că aşa reintrăm într-o logică economică. Venim astăzi şi cu dispoziţii mai clare ce reglementează examinarea persoanelor care intenţionează obţinerea testării iniţiale pentru conducătorii auto, transport persoane sau transport marfă. Şi pe măsură ce vor fi gata noi acte normative din setul agreat împreună cu fermierii şi transportatorii, nu am nicio reţinere să facem şedinţă de Guvern chiar la sfârşitul acestei săptămâni sau începutul săptămânii viitoare. ASF-ul a anunţat deja public, că a găsit împreună cu transportatorii calea spre un nivel decent al RCA-ului la transportul de marfă. Va fi un preţ sustenabil inclusiv pentru micii transportatori cu două-trei camioane, care nu au posibilităţile firmelor cu flotele mari. În plus, se permite plata în rate a RCA-ului şi posibilitatea suspendării poliţei cât timp camionul este parcat pe o anumită perioadă, din diverse motive. În final, vreau să mulţumesc miniştrilor agriculturii şi transporturi, Florin Barbu şi Sorin Grindeanu, pentru dialogul constant purtat cu fermierii şi transportatorii, care de altfel va şi continua", a adăgat șeful executivului.

"Domnule ministru Boloş, trebuie să reintrăm în acest format de dialog, fiindcă vreau să găsim soluţii şi pentru alte subiecte importante, precum restituirea parţială către operatorii de transport a accizei la carburanţi. De altfel, domnul Boloş a fost prompt după ce a primit semnale la întâlnirea cu protestatarii privind problemele din vămi şi a propus azi schimbarea conducerii Autorităţii Vamale Române cu o persoană pe care am înţeles că şi-o asumă şi sunt ferm convins că săptămâna viitoare vom cere împreună noii conduceri a Vămilor să vină cu rezolvări rapide la toate cerinţele legitime ale fermierilor şi transportatorilor", a conchis premierul Marcel Ciolacu.

Guvernul a anunţat, miercuri, că sunt pregătite mai multe proiecte de acte normative care transpun soluţii convenite între transportatori şi ministerul de resort.

Între acestea, modificări cu privire la modalităţile de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierei, stabilirea unor limite acceptate în conformitate cu legislaţia europeană privind depăşirea greutăţii camioanelor şi clarificarea unor aspecte privind efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor, atestarea profesională a personalului de specialitate şi clarificarea unor dispoziţii privind examinarea persoanelor care vor să obţină atestate de conducători auto, transport persoane sau transport de marfă.

Ajunse în cea de-a 9-a zi, protestele transportatorilor, la care s-au raliat și fermierii, perturbă traficul în Vama Siret (Suceava) şi la Afumaţi (Ilfov). Fermierii au ajuns și în Vama Halmeu (Satu Mare), pe care au blocat-o parțial.

La Timișoara, agricultorii au primit permisiunea de a intra cu maşinile în centrul oraşului, joi seară, după ce au primit aprobare de protest. De-a lungul căilor de acees în oraș, șoferii manifestanți vor fi însoţiţi de echipaje ale Poliţiei.

Potrivit Radio România Timișoara, agricultorii vor putea rămâne cu tractoarele în parcarea de la Modex, lângă Piaţa Victoriei, unde vor rămâne până pe 24 ianuarie.

"Se golește parcarea în așa fel încât, începând cu această seară în această în parcare și zona de lângă să se poată organiza această manifestație de protest și ca fermierii să poată să ajungă cu tractoarele. La Modex nu se va mai putea parca, dar sunt locuri de parcare în jur, pe Carol, Telbisz, parcarea Bega, zona Proclamația și nu numai. În toată zona aceasta nu va fi îngrădită nici circulația rutieră, nici parcarea. Vorbim până la urmă de o zonă destul de mică. Impactul nu va fi unul foarte mare, va fi spre deloc pentru trafic în zona centrală a Timișoarei”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

La București, după un refuz inițial, transportatorii au primit avizul Primăriei Capitalei pentru un protest în Piața Constituției, relatează Radio România București FM.

„Am aprobat un protest care nu va afecta traficul din București. Acesta va avea loc duminică, luni și marți în parcarea din Piața Constituției și a fost aprobat pentru 5.000 de persoane, 100 de tractoare și 100 de capete tractor de tir”, a anunțat primarul general, Nicușor Dan, pe pagina sa de Facebook.

Jandarmeria Capitalei va asigura măsurile de ordine publică la protestul din Piaţa Constituţiei şi va fi în permanent dialog cu organizatorii acestuia.

Ministrul Gorghiu: Procedura de predare a fugarului Ionel Arsene, aproape de finalizare
Actualitate 15 Aprilie 2024, 15:10

Ministrul Gorghiu: Procedura de predare a fugarului Ionel Arsene, aproape de finalizare

Fostul președinte al CJ Neamț are de executat în România o condamnare de 6 ani şi 8 luni de închisoare pentru trafic de...

Ministrul Gorghiu: Procedura de predare a fugarului Ionel Arsene, aproape de finalizare
Dumitru Buzatu, la un pas de a ieși din spatele gratiilor
Actualitate 15 Aprilie 2024, 14:23

Dumitru Buzatu, la un pas de a ieși din spatele gratiilor

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată de procurorii anticorupție.

Dumitru Buzatu, la un pas de a ieși din spatele gratiilor
Un nou atac în Sydney: Un episcop și alți oameni, înjunghiați în timpul unei slujbe transmise online 
Actualitate 15 Aprilie 2024, 14:19

Un nou atac în Sydney: Un episcop și alți oameni, înjunghiați în timpul unei slujbe transmise online 

Noul atac a avut loc într-o biserică din vestul orașului Sydney.

Un nou atac în Sydney: Un episcop și alți oameni, înjunghiați în timpul unei slujbe transmise online 
Taxele de școlarizare nu se vor mai putea modifica în timpul perioadei de studiu
Actualitate 15 Aprilie 2024, 13:26

Taxele de școlarizare nu se vor mai putea modifica în timpul perioadei de studiu

Conform expunerii de motive, această modificare legislativă vine să îndrepte o situaţie care îi dezavantajează în mod direct...

Taxele de școlarizare nu se vor mai putea modifica în timpul perioadei de studiu
Completări aduse Legii adopţiei, promulgate
Actualitate 15 Aprilie 2024, 13:22

Completări aduse Legii adopţiei, promulgate

Absenţele determinate de desfăşurarea activităţilor specifice sectorului maritim nu sunt considerate întreruperi ale...

Completări aduse Legii adopţiei, promulgate
După atacul asupra Israelului, Iranul lansează o ofensivă diplomatică
Actualitate 15 Aprilie 2024, 13:01

După atacul asupra Israelului, Iranul lansează o ofensivă diplomatică

Regimul de la Teheran poartă discuţii cu cel puţin 9 ţări, cărora le-a transmis că obiectivul său a fost de descurajare a...

După atacul asupra Israelului, Iranul lansează o ofensivă diplomatică
Rusia și China ar fi găsit o metodă de a fenta sancțiunile occidentale în comercializarea cuprului
Actualitate 15 Aprilie 2024, 11:34

Rusia și China ar fi găsit o metodă de a fenta sancțiunile occidentale în comercializarea cuprului

Vânzările de metal nou deghizat în fier vechi, care au început în decembrie, se reflectă într-o discrepanță între datele...

Rusia și China ar fi găsit o metodă de a fenta sancțiunile occidentale în comercializarea cuprului
Grevă japoneză, începând de joi, la Oficiul Național al Registrului Comerțului 
Actualitate 15 Aprilie 2024, 10:30

Grevă japoneză, începând de joi, la Oficiul Național al Registrului Comerțului 

Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cere salarii mai mari și acordarea unui spor de risc.

Grevă japoneză, începând de joi, la Oficiul Național al Registrului Comerțului