Proteste la Tbilisi după ce guvernul georgian a anunțat că suspendă negocierile de aderare la UE până în 2028
Relațiile dintre Tbilisi și Bruxelles s-au deteriorat în urma acuzațiilor de fraudă electorală.
Publicat: 28 Noiembrie 2024, 21:20 • Actualizat: 28 Noiembrie 2024, 22:46
Mii de protestatari proeuropeni au blocat străzile capitalei georgiene, joi seară, în timp ce președinta țării, Salome Zourabichvili, a acuzat guvernul că a declarat „război” propriului popor după ce a anunţat că va suspenda discuțiile privind aderarea la Uniunea Europeană până în 2028.
Executivul refuză, totodată, toate subvențiile bugetare de la Bruxelles, după ceea reclamat o "cascadă de insulte" din partea blocului comunitar.
"Am decis să nu includem pe agenda noastră problema deschiderii negocierilor cu Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2028. De asemenea, refuzăm orice grant bugetar din partea UE până la sfârșitul anului 2028”, a transmis partidul de guvernământ Visul georgian.
Uniunea Europeană anunțase anteriro că cererea de aderare a Georgiei este înghețată.
Cu o populație de 3,7 milioane, Georgia are obiectivul de aderare la UE înscris în constituția sa, dar relațiile cu autorităţile de la Bruxelles s-au răcit brusc în ultimele luni.
Cancelariile occidentale consideră că rezultatul alegerilor din octombrie, în urma cărora partidul de guvernământ Visul Georgian a obţinut aproape 54% din voturi, a fost fraudat.
Deși susține că nu este prorus și că rămâne fidel democrației și integrării europene, guvernul georgian a avut frecvente conflicte diplomatice cu Bruxelles-ul, în timp ce a aprofundat legăturile cu Moscova.
Sondajele de opinie arată că aproximativ 80% dintre georgieni susțin aderarea la UE, iar steagul Uniunii Europene flutură alături de cel național în aproape toate clădirile guvernamentale din țară.
Opoziția prooccidentală a Georgiei a reacționat furios. Câteva mii de protestatari s-au adunat în fața parlamentului și a sediului partidului de guvernământ, blocând drumurile.Presa locală a relatat că proteste similare au izbucnit și în mai multe orașe provinciale.
„Guvernul autoproclamat și ilegitim a semnat deja trădarea Georgiei și a poporului georgian”, consideră Giorgi Vashadze, un lider proeminent al opoziției.
Cu atribuții în mare parte simbolice, președinta Salome Zourabichvili a declarat că partidul de guvernământ a „declarat nu pace, ci război împotriva propriului popor, trecutului și viitorului său”.
Mandatul acesteia se încheie în decembrie, iar partidul de guvernământ a nominalizat un fost parlamentar cu viziuni dure antioccidentale pentru a o înlocui.
Opoziția susține că alegerile din octombrie, în care rezultatele oficiale au acordat Visului georgian aproape 54% din voturi, au fost fraudate și refuză să-și ocupe locurile în parlament. Țările occidentale au cerut o investigație asupra presupuselor nereguli.
Citește și: Renumărarea voturilor confirmă victoria partidului aflat la putere în Georgia