Radiografie DW a votului pentru prezidențialele din România
Deși este puțin probabil ca un candidat să câștige majoritatea încă din primul tur, George Simion, lider al partidului de extremă dreapta AUR (Alianța pentru Unirea Românilor), este considerat favorit pentru a accede în turul doi, programat pentru 18 mai.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 04 Mai 2025, 14:23 • Actualizat: 04 Mai 2025, 18:36
Duminică dimineață, românii s-au întors la urne pentru alegerile prezidențiale.
Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00.
Primele sondaje realizate la ieșirea de la urne sunt așteptate la scurt timp după închiderea votului, notează Deutsche Welle (DW).
De ce au fost anulate alegerile precedente
Votul din noiembrie 2024, în care outsider-ul de extremă dreapta Călin Georgescu a obținut surprinzător cele mai multe voturi în primul tur, a fost anulat de Curtea Constituțională a României, care a identificat nereguli în finanțarea și organizarea campaniei principale.
Printre presupusele încălcări ale legii electorale s-a numărat activarea a mii de conturi inactive pe rețelele sociale, folosite pentru a răspândi mesaje în favoarea lui Georgescu – o acțiune considerată parte a unui „atac hibrid agresiv al Rusiei”, acuzație respinsă de Moscova.
În februarie, procurorii români au deschis o anchetă împotriva lui Călin Georgescu, care are interdicție de a mai candida în scrutinul reluat de duminică.
Cine sunt favoriții
Deși este puțin probabil ca un candidat să câștige majoritatea încă din primul tur, aliatul lui Călin Georgescu, George Simion, lider al partidului de extremă dreapta AUR (Alianța pentru Unirea Românilor), este considerat favorit pentru a accede în turul doi, programat pentru 18 mai.
Campania acestuia mizează pe sprijinul alegătorilor dezamăgiți ai lui Călin Georgescu, nemulțumiți de inflația ridicată, creșterea costului vieții și alimentați acum de teorii conspiraționiste legate de anularea votului.
„Sentimentul anti-sistem nu este o mișcare anarhică, ci o reacție împotriva celor care au distrus această țară”, a declarat George Simion pentru Associated Press, considerând că România „nu mai este un stat democratic.”
Liderul AUR și-a descris partidul, care promovează valorile „familiei, națiunii, credinței și libertății”, ca fiind „perfect aliniat cu mișcarea MAGA [Make America Great Again] din Statele Unite” și nu a exclus numirea lui Georgescu ca prim-ministru în cazul unei victorii.
Georgescu a fost prezent alături de Simion la votul acestuia de duminică dimineață, la București.
Cine sunt candidații prooccidentali
Conform sondajelor locale, principalii adversari ai lui George Simion sunt primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, și Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare.
În vârstă de 55 de ani, Nicușor Dan este matematician și fost activist anti-corupție, a fondat partidul Uniunea Salvați România (USR) în 2016 și candidează acum sub deviza pro-europeană „România cinstită.”
Conștient de problemele cu care se confruntă populația, el afirmă că țara are nevoie de un președinte „care să aibă voința și capacitatea de a reforma sistemul.”
În vârstă de 65 de ani, veteranul centrist Crin Antonescu pune, de asemenea, accent pe menținerea orientării pro-occidentale a României, temă regăsită și în campania Elenei Lasconi, care a ocupat surprinzător locul al doilea în primul tur anulat din noiembrie.
Decizia de anulare a alegerilor și de interzicere a candidaturii lui Călin Georgescu a fost criticată de vicepreședintele american JD Vance, de consilierul lui Donald Trump, Elon Musk, dar și de Kremlin, care și-a exprimat susținerea publică pentru Călin Georgescu.
România și sprijinul pentru Ucraina
România a sprijinit Ucraina după invazia rusă nu doar prin livrări de echipamente militare, ci și prin punerea la dispoziție a porturilor sale de la Marea Neagră.
Totuși, afluxul de refugiați ucraineni în România – mulți în tranzit spre alte state UE – a generat un val de nemulțumire în rândul electoratului populist de dreapta.
În aprilie, Geroge Simion declara: „Până nu scoatem cetățenii români din sărăcie, nu voi mai susține alte națiuni în România.”
Cu toate acestea, după ce președintele american Donald Trump a suspendat temporar ajutorul militar pentru Ucraina în februarie, președintele interimar Ilie Bolojan a afirmat: „NATO este cel mai solid pilon de apărare al nostru, iar România rămâne un aliat dedicat și de încredere. Trebuie să intensificăm investițiile pentru a ne consolida capacitatea de apărare.”
Citește și: Extrema dreaptă, favorită la prezidențialele din România (AFP)