Reducerea ajutoarelor pentru crescătorii de animale, recomandată de Banca Mondială
Potrivit Băncii Mondiale, subvențiile ar putea fi redirecționate spre sectoare cu emisii mai scăzute, precum creşterea păsărilor, producţia de fructe şi legume.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 07 Mai 2024, 10:57 • Actualizat: 07 Mai 2024, 10:57
Reducerea ajutoarelor pentru crescătorii de animale din țările bogate a fost recomandată de Banca Mondială, cu scopul de a reduce poluarea creată de consumul de carne roșie și de lactate.
Conform unui raport al Băncii Mondiale, includerea costurilor cu mediul şi sănătatea în preţurile produselor alimentare de origine animală cu emisii intensive de carbon ar duce la scăderea cererii consumatorilor pentru acele produse.
Acest lucru ar însemna redirecţionarea subvenţiilor dinspre sectorul creşterii animalelor spre sectoare cu emisii mai scăzute - cum ar fi creşterea păsărilor, producţia de fructe şi legume.
„Nu spunem că ar trebui redus sprijinul public pentru agricultură. Spunem că ar trebui utilizat într-un mod mai eficient, care să contribuie în realitate la diete mai sănătoase şi o planetă mai sănătoasă”, a spus autorul raportului, Bill Sutton.
Conform Băncii Mondiale, sistemele alimentare, de la fermă la furculiță, sunt responsabile pentru aproape o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Creşterea animalelor reprezintă o sursă importantă de emisii de gaze cu efect de seră, iar ţărilebogate se numără printre cei mai mari consumatori.
Totuși, sectorul creșterii animalelor este cu mult în urma altor industrii când vine vorba de angajamente financiare, obiecte şi acţiuni. Planeta nu își va putea atinge obiectivele climatice dacă nu va fi rezolvat impactul alimentelor asupra climei, potrivit Băncii Mondiale.
Investițiile anuale ar trebui să fie majorate de 18 ori
Autorii raportului au subliniat că investiţiile anuale ar trebui să fie majorate de 18 ori, până la 260 de miliarde de dolari, pentru a reduce la jumătate emisiile din sectorul agroalimentar până în anul 2030 şi pentru a ajuta planeta să îşi atingă obiectivul de a ajunge la emisii zero în 2050. Însă, recompensele vor fi cu mult mai mari decât costurile, conform raportului Băncii Mondiale.
Conform Băncii Mondiale, guvernele, companiile şi cetăţenii își pot extinde gama de opţiuni alimentare cu emisii reduse prin diverse măsuri, precum campanii educaţie şi comunicare, tehnici de impulsionare sau etichetare a alimentelor.
Estimările experților de la Banca Mondială sunt că includerea tuturor costurilor în preţul produselor alimentare de origine animală ar face mai competitive opţiunile cu emisii mai reduse, iar produsele pe bază de carne ar costa cu 20% până la 60% mai mult, potrivit Agerpres.
O treime din subvenţiile din agricultură au mers spre produsele din carne şi lapte, în anul 2016. Un studiu efectuat de Universitatea din Leiden şi Chatham House a arătat că peste 80% din subvenţiile agricole din Uniunea Europeană sunt direcţionate către produse animale cu emisii intensive de carbon.
„Sistemul alimentar trebuie reparat, pentru că îmbolnăveşte planeta şi este o parte importantă din schimbările climatice. Există acţiuni care pot fi luate acum pentru a face din sectorul agroalimentar un contributor mai mare la combaterea schimbărilor climatice şi însănătoşirea planetei. Aceste acţiuni sunt disponibile şi accesibile”, au subliniat experţii Băncii Mondiale.
Citește și: Fermierii români pot cere subvenții de stat și online