Șase state europene au semnat un acord pentru protejarea infrastructurii subacvatice în Marea Nordului
Printre altele, este vorba despre conducte de petrol și gase sau de cabluri de internet și curent electric.
Articol de Victor Marin, Publicat: 09 Aprilie 2024, 20:43 • Actualizat: 09 Aprilie 2024, 21:21
Marea Britanie, Germania, Danemarca, Norvegia, Belgia și Olanda au semnat o declarație prin care se angajează să facă schimb de informații despre posibile amenințări ce ar viza infrastructura subacvatică din Marea Nordului.
Conform jurnaliștilor de la Reuters, principala amenințară ar veni din partea Rusiei și primele discuții despre o altfel de cooperare au apărut în septembrie 2022, după ce conductele Nord Stream 1 și 2 au fost avariate de explozii.
La momentul respectiv, mai multe țări NATO au considerat că Rusia s-ar fi aflat în spatele atacului și că acesta era menit să determine țările occidentale să nu mai livreze armament Ucrainei.
"Este esențial să protejăm infrastructura energetică critică acum și în viitor"
“Marea Nordului este motorul principal al tranziția Europei către energie regenerabilă și emisii net-zero, contribuind la consolidarea securității energetice pe continent. Așadar, este esențial să protejăm infrastructura energetică critică acum și în viitor”, a declarat Andrew Bowie, ministrul britanic al energiei nucleară și regenerabile.
În afara conductelor destinate transportului de hidrocarburi sau a cablurilor de internet și curent electric, în Marea Nordului se mai află și cele mai întinse parcuri eoline off-shore din lume.
Citește și: Energia eoliană a depăşit centralele pe gaz pentru prima dată anul trecut în Europa