Secretar general al Ministerului Educaţiei, la RRA, despre combaterea violenței în școli: „Directorul are un rol esenţial”
Ioana Lazăr, secretar general al Ministerului Educaţiei, a vorbit, marți, 26 martie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, despre alte măsuri luate pentru combaterea violenței în școlile din țară în afară de cea referitoare la montarea unor camere de supraveghere.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 26 Martie 2024, 10:40 • Actualizat: 26 Martie 2024, 10:41
Ioana Lazăr, secretar general al Ministerului Educaţiei, a vorbit, marți, 26 martie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, despre măsuri suplimentare aplicate pentru combaterea violenței în școli, în afară de cea referitoare la montarea unor camere de supraveghere în instituțiile de învățământ.
Ea a precizat că una dintre cele mai recente măsuri vizează formarea până la finalul lunii a tuturor directorilor pentru aplicarea procedurii managementului cazurilor de violenţă.
„Directorul unităţii de învăţământ are un rol esenţial”
„Directorul unităţii de învăţământ are un rol esenţial în gestionarea cazurilor şi în aplicarea celor mai bune soluţii în situaţia în care avem de-a face cu un caz de violenţă.
Am dispus de la nivelul Ministerului Educaţiei verificarea prin sondaj în minim 15 şcoli în fiecare judeţ a modului în care este aplicată această procedură.
Directorii, la rândul lor, au obligaţia să asigure formarea personalului didactic cu privire la aplicarea acestei proceduri.”, a spus invitata la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
Alte măsuri pentru combaterea cazurilor de violență în școli
De asemenea, secretarul general al Ministerului Educației a amintit că a fost iniţiată o campanie denumită „Împreună prindem curaj”, în cadrul căreia a fost alocată o sumă importantă pentru activităţi de conştientizare şi prevenţie în 500 de şcoli beneficiare.
Ioana Lazăr a mai precizat că reducerea faptelor de violenţă este o prioritate tematică şi pentru programul „Şcoala altfel".
„Este foarte important să conştientizăm că este esenţial să se sesizeze aceste cazuri de violenţă. Elevii, părinţii, profesorii trebuie să conştientizeze consecinţele negative pe care comportamentele de bullying le au.
Lucrăm intens pentru a face cunoscută această procedură la nivelul unităţilor de învăţământ. Şi, de asemenea, contăm pe sprijinul şi îmbunătăţirea colaborării dintre Inspectoratele Şcolare, DGASPC şi Birourile de siguranţă şcolară în gestionarea acestor cazuri de violenţă.”, a spus ea.
Secretarul general al Ministerului Educației a adăugat că la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ din țară există o comisie care gestionează cazurile de violenţă. Această comisie are obligaţia să raporteze toate sesizările la Inspectoratul Şcolar, iar la nivelul Ministerului Educaţiei se centralizează toate aceste cazuri.
Citește și: Modificarea cadrului legal are un dublu rol