Situațiile în care ar putea reveni serviciul militar obligatoriu în România, explicate de purtătorul de cuvânt al MApN
„Doar cei care îşi doresc pot şi acum să aplice. Noi scoatem cam de două-trei ori pe an locuri la concurs pentru cei care doresc să devină rezervişti voluntari.”
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 09 Decembrie 2024, 11:07 • Actualizat: 09 Decembrie 2024, 11:07
Situațiile în care ar putea reveni serviciul militar obligatoriu în România au fost explicate luni, 9 decembrie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, de purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), general-maior Constantin Spînu.
Purtătorul de cuvânt al MApN a amintit că în România, serviciul militar obligatoriu este suspendat din anul 2007, prin Legea 395 din 2005, și că revenirea acestuia ar putea avea loc doar în trei situații.
„Ea prevede foarte clar, şi noi am comunicat constant de fiecare dată când am avut astfel de încercări de manipulare, deci, prin această lege se spune foarte clar: revenirea la serviciul militar obligatoriu se poate face doar în situaţia, puţin probabilă, în care în România ar fi nevoie să se decreteze stare de urgenţă, stare de asediu sau stare de război.
Acestea sunt singurele situaţii în care s-ar reveni automat, prin efectele legii, la încorporare, care este prevăzută, legea aceasta este în vigoare, dar încorporarea este suspendată pentru cetăţenii de gen masculin între 20 şi 35 de ani. Orice altă speculaţie este doar o speculaţie”, a spus purtătorul de cuvânt al MApN, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
De asemenea, generalul-maior Constantin Spînu a explicat că singurele variante pe care Ministerul Apărării Naţionale le-a luat în calcul pentru creșterea rezervei de mobilizare sunt iniţiative bazate pe voluntariat.
„Doar cei care îşi doresc pot şi acum să aplice. Noi scoatem cam de două-trei ori pe an locuri la concurs pentru cei care doresc să devină rezervişti voluntari.
Deci, totul este pe bază de voluntariat. Nicio altă iniţiativă nu a fost luată şi niciun fel de pregătire nu se face în secret. De altfel, aceste stări de urgenţă, de asedii sau de război nu pot fi adoptate în secret. Procedura pentru el este prevăzută în Constituţie, este un decret al Preşedintelui României şi o încuviinţare a Parlamentului, deci, totul este transparent”, a explicat el.
Purtătorul de cuvânt al MApN: Avem un mare atuu acum faţă de acum 30 de ani
Totodată, purtătorul de cuvânt al MApN a subliniat faptul că România are în prezent un mare atuu față de acum trei decenii - este membră NATO.
„NATO este cea mai puternică alianţă politico-militară din întreaga sa existenţă. Toate măsurile pe care cetăţenii ştiu că le-am luat şi pe care le vom lua şi de acum înainte, la nivel naţional sau în context aliat, sunt măsuri cu caracter defensiv, destinate consolidării posturii de apărare şi descurajării oricărei forme de agresiune împotriva teritoriului naţional şi aliat.
Acesta este atuul pe care îl avem şi este o umbrelă pe care România nu a avut-o niciodată deasupra ta”, a mai spus generalul-maior Constantin Spînu.