STS: La nivelul instituției noastre nu există suspiciuni sau indicii referitoare la atacuri cibernetice
„La nivelul instituției noastre nu există suspiciuni sau indicii referitoare la atacuri cibernetice”, arată STS.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 28 Noiembrie 2024, 17:37 • Actualizat: 28 Noiembrie 2024, 17:40
Serviciul de Telecomunicații Speciale a precizat, joi, ca urmare a solicitărilor de presă, că au existat atacuri cibernetice care au fost blocate la nivelul echipamentelor de securitate pentru site-ul https://prezenta.roaep.ro.
Instituția mai spune că nu există „există suspiciuni sau indicii” cu privire la atacuri cibernetice care să fi avut ca efect modificarea sau alterarea datelor din infrastructura IT&C suport pentru alegerile din 24 noiembrie 2024.
În acest sens, STS spune că nu a fost influențată corectitudinea procesului electoral.
„Atacurile cibernetice detectate asupra site-ului https://prezenta.roaep.ro au fost blocate la nivelul echipamentelor de securitate.
La nivelul instituției noastre nu există suspiciuni sau indicii referitoare la atacuri cibernetice care să fi avut ca efect modificarea sau alterarea datelor din infrastructura IT&C suport pentru alegerile din 24 noiembrie 2024, nefiind influențată corectitudinea procesului electoral.
Nu au fost identificate disfuncționalități în funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), a Sistemului informatic de centralizare a proceselor-verbale (SICPV) și a site-ului prezenta.roaep.ro, acestea având o disponibilitate de 100%.
Precizăm că site-ul de transparență prezenta.roaep.ro nu reprezintă un punct de intrare în SIMPV/SICPV, aspect care exclude posibilitatea compromiterii datelor în format electronic. În același timp, orice suspiciune a alterării datelor electronice de la nivelul SIMPV/SICPV se poate verifica și în prezent de către public, în sistemul blockchain compus din noduri naționale și aflate în statele membre ale Uniunii Europene. Acestea au rolul de a asigura trasabilitatea și integritatea datelor”, se arată în comunicatul transmis de STS.
STS mai arată că terminalele informatice, resursele de comunicații de acces din secțiile de votare și aplicațiile specifice au fost evaluate constant de către specialiștii STS din prisma securității cibernetice și nu au fost identificate anomalii pe timpul desfășurării procesului electoral.
Sistemele tehnice puse la dispoziția AEP pentru sprijinirea procesului electoral nu au fost contestate de către organizații, experți sau observatori electorali.
Citește și: CSAT - Au existat atacuri cibernetice pentru a influenţa corectitudinea alegerilor prezidențiale