Studiu: Tot mai mulți tineri angajați din Europa aleg să locuiască împreună cu părinții
Mai mult de jumătate dintre tinerii cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani care locuiesc în casa părintească se află în state din sud și est.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 21 Mai 2024, 15:25 • Actualizat: 21 Mai 2024, 15:25
Numărul tinerilor angajați care locuiec cu părinții a crescut semnificativ în ultimii ani, în UE, potrivit datelor unei agenții europene.
În fruntea clasamentului se află Irlanda, ca rezultat al crizei acute a locuințelor.
O analiză a datelor Eurostat a constatat că, în medie, la nivelul blocului comunitar, proporția tinerilor cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani care au un loc de muncă și care locuiesc în casa părinților a crescut de la 24% la 27% între 2017 și 2022.
Irlanda înregistrează o creștere de 13% a tinerilor care lucrează și locuiesc cu părinții, de la 27% la 40%, potrivit Eurofound, agenția UE pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și de muncă, citată de The Guardian.
Cifrele au inclus persoanele care au un loc de muncă cu normă întreagă și cu fracțiune de normă.
Alte țări care au înregistrat creșteri între 2017 și 2022 au fost Portugalia, unde proporția a crescut de la 41% la 52%, și Spania, unde a crescut de la 35% la 42%. În Franța a crescut de la 10% la 12%, în timp ce Italia a înregistrat o creștere de la 41% la 48%, iar Croația de la 58% la 65%.
Printre provocările cu care se confruntă tinerii din UE se numără: locuințele, criza costului vieții, sănătatea mintală și locurile de muncă precare.
Diferențe între vest și est
Deși au existat unele tendințe pozitive în ceea ce privește munca - raportul a constatat că ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor a ajuns la cele mai ridicate niveluri din 2007, deși ocuparea precară a forței de muncă rămâne o preocupare - creșterea costului vieții a reprezentat un obstacol pentru mulți dintre ei.
„Este mai probabil ca tinerii care locuiesc cu părinții lor să aibă dificultăți în a ajunge la sfârșit de lună și să nu-și poată permite cheltuieli neprevăzute, ceea ce sugerează că cei care provin din familii mai puțin înstărite au mai puține șanse de a se muta”, au constatat autorii raportului.
Creșterea costurilor locuințelor s-a înregistrat în întreaga zonă euro: între 2010 și 2022 prețurile proprietăților au crescut cu 47%, potrivit unui raport Eurostat 2023.
Raportul Eurofound a arătat că jumătate dintre tinerii care locuiesc cu părinții lor ar dori să se mute în decurs de un an, dar numai 28% au declarat că intenționează în mod activ să facă acest lucru.
Totuși, există o discrepanță majoră între vestul și estul Europei. Mai mult de jumătate dintre tinerii cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani care locuiesc în casa părintească se află în state din sud și est.
Tensiunea financiară a fost raportată cel mai mult de către tinerii din această regiune - 42% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani din Bulgaria și 72% din Grecia s-au confruntat cu ea, în comparație cu 6,3% în Luxemburg și în Țările de Jos.
Citește și: Acoperirea cheltuielilor de bază, principala îngrijorare financiară pentru unul din doi români