SUA: O strategie nucleară secretă concentrată pe arsenalul Chinei ar fi fost aprobată de Joe Biden
Este de așteptat să fie trimisă o notificare neclasificată către Congres cu privire la revizuire înainte ca Joe Biden să părăsească funcţia, conform New York Times.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 21 August 2024, 08:49 • Actualizat: 21 August 2024, 08:49
O strategie nucleară strict secretă ar fi fost aprobată în luna martie de președintele american Joe Biden. Acesta ar fi reorientat pentru prima dată strategia de descurajare a Washingtonului asupra extinderii arsenalului nuclear al Chinei, conform publicației New York Times, citată de agenția de presă AFP.
Strategia revizuită a fost intitulată „Ghidul privind utilizarea armelor nucleare”, însă, conform New York Times, aceasta nu a fost anunțată de Casa Albă. Este de așteptat să fie trimisă o notificare neclasificată către Congres cu privire la revizuire înainte ca Joe Biden să părăsească funcţia.
Doi oficiali de rang înalt ai administrației au fost lăsați să facă aluzii, în cadrul unor discursuri recente, la revizuirea strategiei, a adăugat ziarul New York Times. Strategia este actualizată la fiecare patru ani, conform publicației.
„Această administraţie, ca şi cele patru administraţii anterioare, a emis o revizuire a posturii nucleare şi un ghid privind planificarea utilizării armelor nucleare.
În timp ce textul specific al ghidului este clasificat, existenţa sa nu este în niciun fel secretă. Ghidul emis la începutul acestui an nu este un răspuns la o singură entitate, ţară sau ameninţare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Savett.
Pe de altă parte, Asociaţia pentru Controlul Armelor, cu sediul în SUA, a transmis că, potrivit informaţiilor sale, strategia şi postura SUA privind armele nucleare rămân aceleaşi cu cele descrise în Revizuirea posturii nucleare din 2022 a administraţiei şi că nu a existat nicio reorientare de la Rusia către China.
Focoasele nucleare deținute de Rusia și China
În timp ce estimările serviciilor de informaţii americane sugerează că Beijingul ar putea creşte dimensiunea arsenalului său nuclear de la 500 la 1.000 de focoase până în 2030, Rusia are în prezent aproximativ 4.000 de focoase nucleare „şi rămâne principalul motor din spatele strategiei nucleare a SUA”, potrivit directorului executiv al Asociaţiei pentru Controlul Armelor, Daryl Kimball.
Daryl Kimball a citat remarci din luna iunie ale unuia dintre oficialii la care se face referire în articolul New York Times, directorul de la Casa Albă pentru controlul armelor, dezarmare şi neproliferare, Pranay Vaddi, potrivit Agerpres.
Potrivit acestor afirmaţii, strategia SUA este de a urmări restricţiile asupra armelor nucleare cu China şi Rusia, dar dacă Beijingul îşi continuă traiectoria actuală şi Moscova depăşeşte limitele New START, SUA ar putea fi nevoite să ia în considerare ajustări ale dimensiunii şi alcătuirii forţei sale nucleare, a spus Kimball.
„Înţeleg că punctul în care actuala administraţie crede că ar putea dori să ia în considerare astfel de schimbări nu va veni mai devreme de 2030 sau chiar după aceea”, a afirmat el.
Citește și: Arsenalele atomice, întărite de țările care dețin arme nucleare