SUA: Trump ajunge la Washington în ajunul ceremoniei de învestire
Înainte ca republicanul să sosească în capitală, grupuri de protestatari au început să iasă pe străzi într-un marș pentru drepturile femeilor, pe care le consideră amenințate de viitoarea administrație.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 19 Ianuarie 2025, 12:34 • Actualizat: 19 Ianuarie 2025, 13:00
Președintele ales al SUA a ajuns la Washington DC pentru a sărbători alături de familie, susținători și aliați politici, înainte de cea de-a doua ceremonie de învestire, care va avea loc luni.
Sărbătorirea revenirii lui Donald Trump la putere a început, sâmbătă seară, cu un spectacol de artificii la Trump National Golf Club din Sterling, Virginia, la aproximativ 48 de kilometri de Washington.
Republicanul a ajuns în capitală în timp ce organizatorii ceremoniei se grăbeau să mute majoritatea evenimentelor în aer liber în spații interioare din cauza temperaturilor extrem de scăzute prognozate, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai rece Zi a învestirii din ultimii 40 de ani.
Aceasta include ceremonia de depunere a jurământului președintelui și vicepreședintelui, care, în mod tradițional, are loc pe treptele Capitoliului.
Va fi pentru prima dată din 1985, când președintele Ronald Reagan a depus jurământul pentru al doilea mandat, când ceremonia va fi mutată în interiorul clădirii.
„Cred că am luat decizia corectă. Acum vom fi foarte confortabili,” a declarat Donald Trump pentru NBC News într-un interviu telefonic sâmbătă.
Republicanul a călătorit din Florida împreună cu soția sa, Melania Trump, și fiul lor, Barron, la bordul unui avion militar american C-32, într-un zbor numit Special Air Mission 47, în semn de recunoaștere a faptului că Donald Trump devine al 47-lea președinte.
Euronews amintește că Donald Trump nu a pus la dispoziție un avion guvernamental pentru președintele Joe Biden înainte de învestirea acestuia în 2021, iar democratul a zburat la Washington cu un avion închiriat în regim privat.
Deportări promise
În același interviu pentru NBC News, Donald Trump a confirmat că administrația sa va începe „foarte devreme, foarte rapid” să respecte promisiunea de campanie privind deportările în masă ale migranților care locuiesc ilegal în SUA.
Oficialii federali se așteaptă ca măsura să vizeze inițial peste 300 de persoane din zona Chicago, cu antecedente de infracțiuni violente, după ce Trump va prelua funcția, potrivit unui oficial familiarizat cu planurile.
„Ei bine, trebuie să se întâmple, iar dacă nu se întâmplă, nu vom mai avea o țară,” a spus Trump, care a refuzat să precizeze unde vor începe operațiunile de deportare.
Donald Trump a părăsit funcția în 2021 ca un paria politic, după ce refuzul său de a accepta înfrângerea în fața democratului Joe Biden a dus la asaltul unei mulțimi asupra Capitoliului.
Ulterior, a încălcat tradiția, lipsind de la învestirea lui Joe Biden.
Democratul va respecta unul dintre cele mai puternice simboluri ale transferului politic, primindu-l pe Donald Trump la Casa Albă și însoțindu-l în călătoria către Capitoliu înainte ca acesta să depună jurământul.
Prima dată când a depus jurământul în urmă cu 8 ani, miliardarul a venit ca un outsider care a perturbat normele din Washington.
Învestirea sa a atras proteste masive și unele confruntări pe stradă.
De data aceasta, tema discursului său de învestire va fi „unitatea și forța, dar și cuvântul echitate”, după cum a declarat pentru NBC
Marșul Poporului
Înainte ca Donald Trump să ajungă în capitală, grupuri de protestatari au început să mărșăluiască pentru drepturile femeilor, pe care le consideră amenințate de viitoarea administrație.
„Pur și simplu nu am vrut să stau acasă și să mă îngrijorez în fața televizorului,” a spus una dintre protestatare.
„Am vrut să simt că mișcarea noastră are încă energie și să fiu alături de alții care simt la fel”, a adăugat Melody Hamoud.
Marșul de sâmbătă, redenumit Marșul Poporului din Marșul Femeilor, a promovat teme legate de feminism, justiție rasială, anti-militarizare și alte probleme, încheindu-se cu discuții organizate de diverse organizații pentru justiție socială.
Protestatarii au purtat pancarte cu sloganuri precum „Salvați America” și „Împotriva avorturilor? Atunci nu face unul”.
Furioase după victoria lui Donald Trump în alegerile din 2016, femeile s-au adunat la Washington în 2017 și au organizat mitinguri mari în orașe din întreaga țară, construind baza unei mișcări de la firul ierbii cunoscute sub numele de Marșul Femeilor.
Manifestația de la Washington a atras singur peste 500.000 de participanți, iar alte milioane au participat la marșuri locale în întreaga țară, marcând una dintre cele mai mari demonstrații dintr-o singură zi din istoria SUA.
Anul acesta, marșul este de așteptat să fie de aproximativ o zecime din dimensiunea celui inițial și vine într-un moment de reflecție reținută, pe măsură ce mulți votanți progresiști navighează printre sentimente de oboseală, dezamăgire și disperare după înfrângerea electorală a democratei Kamalei Harris.
„Sunt aici pentru că vreau ca lumea să știe că majoritatea americanilor nu susțin această administrație. Și este important să continuăm să ne facem vocile auzite”, a declarat Jill Parrish, o altă participantă la marș.
Citește și: Absența liderilor UE de la învestirea lui Trump, interpretată eronat pe rețelele de socializare (Euronews)