TIMIȘOARA: Șase medici și o asistentă, cercetați pentru luare de mită
Cei şase medici şi asistenta sunt acuzaţi că în ultimii doi ani ar fi primit diferite sume de bani de la pacienţi aflaţi sub tratament oncologic sau supuşi unor intervenţii chirurgicale.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 29 August 2024, 11:35 • Actualizat: 29 August 2024, 11:35
Șase medici și o asistentă de la Spitalului Municipal Timişoara sunt cercetaţi sub control judiciar pentru luare de mită în formă continuată, după cum a informat, joi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş. Aceștia ar fi primit diferite sume de bani de la pacienţi aflaţi sub tratament oncologic sau supuşi unor intervenţii chirurgicale.
Cele șapte persoane sunt acuzate că în ultimii doi ani ar fi primit diferite sume de bani de la pacienţi aflaţi sub tratament oncologic sau supuşi unor intervenţii chirurgicale. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş informează că sunt anchetate 40 de cazuri de luare de mită, potrivit Radio România Actualități.
Oamenii legii au făcut mai multe percheziţii la Spitalul Municipal Timișoara şi la locuinţele unor cadre medicale de la această unitate sanitară. Unul dintre medici a fost ridicat în urma unui flagrant, după ce asupra lui au fost găsiţi 1.000 de euro şi 1.200 de lei, bani pe care nu i-a putut justifica, potrivit procurorilor.
Primarul Timișoarei s-a declarat „siderat și înfuriat”
Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, s-a declarat „siderat şi înfuriat” după anunţul Parchetului referitor la cadrele medicale de la Spitalul Municipal acuzate de luare de mită, potrivit Agerpres.
„Sunt siderat şi înfuriat. Aproape toţi medicii din Secţia de chirurgie oncologică de la Spitalul Municipal sunt acuzaţi de procurori că au luat şpagă, în mod repetat, de la pacienţi şi familiile lor. Asta doar două luni după ce fostul şef al aceleiaşi secţii a fost condamnat la 3 ani de închisoare (cu suspendare) tot pentru luare de mită.
Deşi au dreptul la prezumţia de nevinovăţie, dovezile prezentate de procurori în comunicat sunt copleşitoare. Este incalificabil să te foloseşti de suferinţa şi disperarea oamenilor pentru a face un ban în plus. Orice caz de corupţie în spitale este şi o palmă dată tuturor medicilor şi asistentelor care cu pasiune şi dăruire fac bine oamenilor şi salvează vieţi', a scris Dominic Fritz, joi, pe Facebook.
„Ce îmi dă speranţă este că aceste practici nu mai rămân nedescoperite şi nici nepedepsite. Fiecare pacient al Spitalului Municipal semnează la internare o declaraţie în care se obligă să sesizeze orice încercare de a cere mită.
Putem curăţa corupţia medicală, cu ajutorul procurorilor şi medicilor de bună-credinţă, dar mai ales al pacienţilor. Demnitatea şi curajul lor de a nu mai accepta sistemul de mici atenţii sunt arma noastră cea mai bună împotriva acestui cancer”, a adăugat primarul.