Tot mai multe cazuri de înșelătorie, prin aplicațiile de mesagerie online
Poliţia Română recomadă să nu trimiteți niciodată date personale către persoane necunoscute sau pe platforme nesigure.
Publicat: 12 Februarie 2024, 07:51 • Actualizat: 12 Februarie 2024, 09:36
O nouă metodă de înşelăciune se viralizează prin intermediul aplicaţiilor de mesagerie.
Infractorii cibernetici încearcă să convingă victimele, în schimbul unor recompense, să aprecieze anumite din social media, relatează Radio România Actualități.
“Poliţia Română a descoperit o tendinţă alarmantă de înşelăciune care se răspândeşte rapid prin intermediul aplicaţiilor de mesagerie. Sub pretextul simplu al ‘aprecierii postărilor pentru bani’, autorii încearcă să atragă utilizatorii într-o schemă de înşelăciune în mediul online. Activitatea infracţională începe cu primirea de către utilizatori a unor mesaje nesolicitate, formulate în limba engleză sau română, care îi îndeamnă să aprecieze anumite postări pe reţelele de socializare, în special clipuri de pe platforme de specialitate, promiţându-le această activitate ca fiind un al doilea job sau un venit pasiv”, notează IGPR într-un comunicat.
Înşelăciunea porneşte de la nişte mesaje nesolicitate pe care utilizatorii le primesc pe aplicaţiile de mesagerie. Sunt formulate în limba engleză sau română şi îi îndeamnă pe oameni să aprecieze anumite postări pe reţelele de socializare, în special clipuri de pe platforme de specialitate, promiţându-le un venit sigur.
Pentru a crea o iluzie de legitimitate, autorii trimit sume mici de bani în conturile utilizatorilor care apreciază postările. Acestea se încadrează între 10 şi 50 de lei şi sunt menite să stimuleze participarea şi să câştige încrederea potenţialelor victime.
În etapa următoare, utilizatorii sunt încurajaţi să investească sume mai mari, pe platforme care promit câştiguri substanţiale.
Promisiunile sunt întărite de invitaţii de a se alătura grupurilor de discuţii pe o platformă de mesagerie online, unde presupuşii "specialişti" în investiţii îi vor ghida pentru a obţine profituri mai mari.
Totuşi, aceşti "specialişti" sunt de fapt autorii care folosesc tehnici de manipulare pentru a extrage date personale de identificare şi sume importante de bani de la persoanele vătămate.
Poliţia Română recomadă să nu furnizaţi niciodată date personale, numele, adresa, numărul de telefon, CNP, seria cărţii de identitate, sau informaţii bancare către persoane necunoscute sau pe platforme nesigure. Evitaţi accesarea link-urilor suspecte sau cele din mesajele nesolicitate sau din surse necunoscute.
Nu răspundeţi la cererile de bani sau la ofertele care par prea bune pentru a fi adevărate şi verificaţi întotdeauna legitimitatea companiei sau a persoanei care face solicitarea.