TULCEA: Zeci de unităţi de învăţământ rămân închise
Școlile și grădinițele nu au energie electrică în urma avariilor produse de viscolul de duminică.
Publicat: 28 Noiembrie 2023, 09:08 • Actualizat: 28 Noiembrie 2023, 10:36
În judeţul Tulcea, 36 de unităţi de învăţământ rămân închise marți, pentru a doua zi la rând, din cauza faptului că nu au energie electrică în urma avariilor produse de viscol în weekend.
În plus, mai multe cadre didactice au anunţat că nu se pot deplasa din localităţile de domiciliu în cele în care predau, relatează Radio România Actualități.
Doar una dintre unităţile închise este din mediul urban, cea din Sulina, celelalte fiind şcoli de la sate, potrivit corepodententei Luiza Rosetti.
Viscolul și ninsorile abundente au afectat, în weekend, 177 de localităţi din 22 judeţe (Alba, Argeș, Bacău, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Galați, Hunedoara, Ialomița, Mehedinți, Prahova, Sisbiu, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea) şi în municipiul Bucureşti, potrivit unui bilanț al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Episodul de vreme severă din weekend a fost provocat de un ciclon care s-a abătut asupra Mării Negre, a declarat meteorologul Alexandra Roșioară. Frontul atmosferic a adus precipitații și vânt puternic.
În debutul lunii decembrie, vremea se va îmbunătăți, iar temperatura maximă va ajunge la 15 grade.
"Începutul de lună va fi cu temperaturi destul de ridicate, mai ridicate decât ar trebui să avem în mod normal la începutul lunii decembrie, cam între 10 și 15 grade, maximă, chiar pe 1 decembrie 15 grade sunt așteptate în acest moment la București. Dar toate aceste lucruri se pot schimba, după cum am văzut”, a precizat Alexandra Roșioară.
Precipitațiile căzute în ultima perioadă au refăcut rezerva de apă din sol, mai ales în zonele din estul, sud-estul și sudul țării, unde seceta pedologică era extremă, anunță Ministerul Agriculturii.
Datele Administrației Naționale de Meteorologie arată că, de la începutul acestei luni, s-au adunat peste 86 litri pe metru pătrat, mai mult decât dublu față de media lui noiembrie.
De altfel, conform ANM, luna noiembrie 2023 este a doua cea mai ploioasă din 1961 până în prezent, după perioada similară a anului 1966, când au căzut aproape 97 de litri de apă pe metru pătrat.
Pentru zona Dobrogei, însă, s-a înregistrat un nou record înainte de a se încheia chiar această lună, cu 128 litri pe metru pătrat cumulat, aproape de patru ori media lunară.