Un stat palestinian trebuie să apară prin negocieri, consideră Biden
Irlanda, Spania și Norvegia au anunțat că vor recunoaște, luna aceasta, statalitatea Palestinei.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 22 Mai 2024, 21:20 • Actualizat: 22 Mai 2024, 21:34
Președintele SUA consideră că un stat palestinian trebuie să apară prin negocieri, transmite Casa Albă.
Miercuri, Irlanda, Spania și Norvegia au anunțat că vor recunoaște, luna aceasta, un stat palestinian.
"Președintele [Joe Biden -n. red] este și a fost de-a lungul carierei sale un susținător puternic al soluției cu două state”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe. „El crede că un stat palestinian ar trebui să apară prin negocieri directe între părți, nu prin recunoaștere unilaterală”.
„În mijlocul războiului, cu zeci de mii de morţi şi răniţi, trebuie să păstrăm viu singurul lucru care poate oferi o casă sigură pentru israelieni şi palestinieni: două state care pot trăi în pace unul alături de celălalt”, a declarat premierul norvegian Jonas Gahr Store.
„Recunoaşterea Palestinei este o modalitate de a sprijini forţele moderate care au pierdut teren în acest conflict prelungit şi brutal. Totodată, trimite un mesaj puternic altor ţări să urmeze exemplul Norvegiei şi al unui număr de alte state europene şi să recunoască statul palestinian”, a adăugat el.
Premierul irlandez a numit demersul drept un "pas important" către "pace permanentă".
"Palestinienii din Gaza îndură cele mai îngrozitoare suferinţe"
"Recunoaşterea este un act cu o puternică valoare politică şi simbolică. Este o expresie a viziunii noastre că Palestina deţine şi trebuie să fie capabilă de a revendica drepturile depline ale unui stat, inclusiv autodeterminarea, autoguvernarea, integritatea teritorială şi securitatea", a spus Simon Harris.
"Este o decizie adoptată pe merit. Dar nu putem ignora faptul că luăm această decizie în contextul în care palestinienii din Gaza îndură cele mai îngrozitoare suferinţe, greutăţi şi înfometare. O catastrofă umanitară inimaginabilă pentru majoritatea şi de neconceput pentru toţi se derulează în timp real."
Premierul irlandez a recunoscut că, deşi vor există "reacţii" şi "interpretări" ale implicaţiilor acestei decizii, este important să "nu se piardă din vedere" că atât copiii din Gaza cât şi cei din Israel "merită pacea".
În replică, Israelul a anunţat că îşi recheamă ambasadorii din cele două țări.
Premierul Benjamin Netanyahu a catalogat de a recunoaște statul palestinian drept un „premiu pentru terorism”. Potrivit lui, Israelul nu se va lăsa intimidat "să câștige" războiul din Fâșia Gaza
La rândul său, premierul spaniol Pedro Sanchez l-a acuzat pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, că pune în pericol soluţia a două state cu politica sa de „durere şi distrugere” din Fâşia Gaza, potrivit agenției AFP, citată de Agerpres.
Slovenia şi Malta au anunţat şi ele, în ultimele săptămâni, că intenţionează să recunoască Palestina ca stat, argumentând că soluţia a două țări este esenţială pentru o pace durabilă în regiune.
Citește și: Procurorul CPI cere mandate de arestare pentru premierul israelian și liderul Hamas din Gaza