Urmările inundațiilor devastatoare: Starea de alertă, instituită în judeţele Galaţi şi Vaslui | VIDEO
6 persoane au fost ucise de apele învolburate, iar alte 2 rămân dispărute.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 16 Septembrie 2024, 13:52 • Actualizat: 16 Septembrie 2024, 19:09
Guvernul s-a reunit într-o şedinţă extraordinară, luni, pentru adoptarea ajutoarelor pentru persoanele afectate de inundaţii.
Starea de alertă va fi instituită în zonele afectate de inundaţii din judeţele Galaţi şi Vaslui, a anunțat premierul.
"Evident, prioritatea o reprezintă efectuarea urgentă a lucrărilor de reparaţii, atât la casele şi anexele distruse, cât şi la drumuri, poduri şi alte obiective de infrastructură locală. De aceea, la propunerea prefecţilor de Galaţi şi Vaslui, sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca Ministerul Afacerilor Interne să instituie starea de alertă la nivelul celor două judeţe. Astfel, autorităţile locale se pot mişca rapid pentru a contracta lucrări şi servicii în termen extrem de scurt", a precizat Marcel Ciolacu.
Premierul a convocat întâlnirea de urgență cu miniștrii din cabinetul său. Marcel Ciolacu a mai spus că persoanele care au avut de suferit în urma inundațiilor din estul țării vor primi ajutoare financiare în plus față de cele care provin din Rezerva de Stat.
Fiecare gospodărie afectată de inundaţii va primi sprijin financiar pentru a acoperi nevoile imediate, a anunţat ministrul Finanţelor.
"Un pas esenţial pentru cei afectaţi de inundaţii: în şedinţa de Guvern de astăzi se vor aloca 100 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru cei care şi-au văzut agonisirile distruse de viituri. Concret, fiecare gospodărie afectată va primi 10.000 lei pentru a acoperi nevoile imediate iar în cazurile tragice în care s-au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti, familiile vor beneficia suplimentar de aceeaşi sumă pentru fiecare victimă. Vom face toate demersurile pentru a ne asigura că aceste ajutoare ajung cât mai rapid la cei care au nevoie, fie în numerar, fie prin transfer bancar, conform opţiunii fiecărui beneficiar", a scris Marcel Boloş pe Facebook.
6 persoane au fost ucise de apele învolburate, iar alte 2 rămân dispărute.
Sute au localnici sunt sinistrați. Puhoaiele au distrus în jur de 6.000 de gospodării din regiunea Moldovei.
Potrivit meteorologilor, în 12 ore a plouat cât ar fi normal în decurs de 3 luni.
În unele zone au fost consemnate precipitații-record, de 170 litri/metru pătrat.
Lângă localitatea gălățeană Slobozia Conachi, a fost instalată o tabără care dispune de 30 de corturi, echipate cu 200 de paturi. Pentru mulţi dintre sinistraţi acesta este, deocamdată, singurul refugiu, notează Radio România Actualități.
Consiliul Judeţean Galaţi a alocat, luni, un prim ajutor de urgenţă în valoare de 936.000 de lei.
36.000 de lei vor fi acordați familiilor îndoliate. Restul banilor vor fi folosiţi pentru colectarea şi incinerarea animalelor moarte şi pentru achiziţionarea de echipamente necesare pentru evacuarea apei şi a nămolului din case.
2.000 de doze de vaccin antitetanic au fost trimise de Ministerul Sănătății la Galaţi.
Toate drumurile judeţene din zonele de sud-est şi nord-est ale Vasluiului au fost avariate.
"Avem mai multe drumuri judeţene afectate, pe o serie se lucrează, la o serie vom lucra ulterior şi mă refer la cele de piatră. Încercăm să decolmatăm şi am încercat pe toată perioada să asigurăm traficul fluent. Pagubele au fost însemnate, a plouat foarte mult. Alături de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă facem un raport detaliat al acestui dezastru încercând să începem atenuarea efectelor. Sunt o serie de case care nu mai pot fi locuite, sunt case afectate de inundaţii, oamenii şi-au pierdut tot. Sunt grădini afectate, drumuri judeţene pe care trebuie să le refacem. Încercăm să aşezăm lucrurile, suntem în dinamică. Practic, toate drumurile din zona de sud-est şi nord-est sunt afectate de aceste intemperii", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Ciprian Trifan, citat de Agerpres.
În județul Iași, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă vor asigura permanenţa, pentru a interveni în caz de noi inundaţii.
"La nivelul Comitetului Judeţean cât şi la nivelul Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă s-a instituit permanenţa. De asemenea, echipele de intervenţie pentru drumurile naţionale, drumurile judeţene, reţelele de energie electrică sunt pregătite să acţioneze în regim de urgenţă, acolo unde va fi cazul. Totodată, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă vor identifica persoanele în vârstă care locuiesc singure şi se află în situaţii de risc, pentru a asigura protecţia acestora. La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică se va avea în vedere transportul persoanelor dializate către unităţile medicale şi monitorizarea femeilor însărcinate pentru a interveni rapid în caz de necesitate", a spus Felix Guzgă, purtător de cuvânt al Prefecturii Iaşi.
Inspectoratul de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne intervine, luni, pentru refacerea infrastructurii critice în zonele afectate de inundaţii.
Un elicopter Black Hawk transportă patru stâlpi pentru refacerea infrastructurii electrice.
E prima misiune de acest tip, în care elicopterele Black Hawk sunt utilizate pentru transportul unor elemente esenţiale de infrastructură.
Potrivit unui bilanț al IGSU, 21 localități din 4 județe (Galaţi, Iaşi, Vaslui și Timiş) au fost afectate de inundații.
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis, luni, un nou cod roșu de inundații pentru râuri din județele Iași, Vaslui și Galați. Potrivit INHGA, pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Vaslui – amonte S.H. Bârlad (judeţele: Vaslui şi Iaşi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi) este cod roșu de inundații. Avertizarea intră în vigoare luni, la ora 18:00 și este în vigoare până marți, la ora 12:00.
Citește și: S-a depus strat de zăpadă pe Transalpina