Cod roşu de inundaţii, pe râuri din Moldova | LIVE TEXT
Regiunea Moldovei este vizată şi de un cod portocaliu, precum şi de un cod galben.
Publicat: 16 Septembrie 2024, 08:34 • Actualizat: 16 Septembrie 2024, 13:43
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o nouă atenţionare de viituri pentru judeţele Galaţi şi Vaslui.
Cod roşu rămâne în vigoare până marți, la prânz.
Potrivit hidrologilor, în intervalul 16 septembrie (ora 18:00) - 17 septembrie (ora 12:00), vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de apărare, pe râurile din bazinele hidrografice Bârlad - afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Vaslui - amonte S.H. Bârlad (judeţele: Vaslui şi Iaşi) şi Prut - afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi).
De asemenea, în perioada 16 septembrie (ora 12:00) - 17 septembrie (ora 18:00), va fi Cod portocaliu de inundaţii pe următoarele cursuri de apă: Bârlad - afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Negreşti - amonte S.H. Bârlad şi afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Bârlad (judeţele: Vaslui, Iaşi şi Galaţi), râul Bârlad - pe sectorul aval S.H. Bârlad (judeţele: Vaslui şi Galaţi), Siret - afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut - afluenţii aferenţi sectorului amonte cu râul Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Jijia - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Botoşani şi Iaşi) şi Prut - afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Iaşi, Vaslui şi Galaţi).
Totodată, un Cod galben de viituri va fi în vigoare de luni (ora 12:00) până marţi (ora 00:00), pe râurile din bazinele hidrografice Bârlad (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea), Siret - afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut - afluenţii aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi) şi Prut - afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Iaşi, Vaslui şi Galaţi).
Urmările dezastrului provocat de inundațiile istorice
6 persoane au fost ucise de inundații, iar alte 2 rămân dispărute după ce au fost luate de ape.
Sute au localnici sunt sinistrați. Puhoaiele au distrus în jur de 6.000 de gospodării.
Lângă localitatea gălățeană Slobozia Conachi, a fost instalată o tabără care dispune de 30 de corturi, echipate cu 200 de paturi.
Pentru mulţi dintre sinistraţi acesta este, deocamdată, singurul refugiu.
"În acest moment, ne bucurăm doar că a plouat slab cantitativ și că nu au mai fost probleme majore în cele 18 localități afectate deja în noaptea de 14 septembrie. Avem aproape 30 de persoane cazate în sala de sport din Slobozia Conachi. Mai avem o tabără de sinistrați, însă nu a fost necesar să o folosim. Cei aproape 300 de oameni evacuați de pompieri au fost relocați la rude sau la prieteni, în zone sigure", a declarat purtătorul de cuvânt de la Prefecturii Galați, Teodora Diaconița, în direct la Radio România Iași.
Ministerul Sănătății a început vaccinările împotriva hepatitei în zonele sinistrate.
Luni, ministrul Educaţiei se va afla în judeţul Galaţi, unde va vizita unităţi de învăţământ din zonele afectate de inundaţii. Ligia Deca va fi însoţită de secretarul de stat Sorin Ion.
Cei doi oficiali vor evalua "nevoia de sprijin, astfel încât procesul educativ să poată fi reluat cât mai curând”, informează Ministerul Educaţiei.
Vizita va începe la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Slobozia Conachi, în jurul orei 11:00, potrivit Agerpres.
Premierul Marcel Ciolacu a dispus eliberarea de urgenţă de la Rezervele Naţionale ale Statului a 4 clădiri modulare în care copiii să poată învăţa temporar, până când situaţia revine la normal. De asemenea, au fost scoase de la rezervele de stat şi apă şi alimente.
Autorităţile vasluiene au început, luni dimineaţă, operaţiunea de deversare controlată a apei din barajul Muşata.
Nivelul apei în aval de acumulare a atins cota de pericol în urma precipitaţiilor abundente căzute.
În comuna Berzeni, pompieri și jandarmi ridică un dig din circa 500 de saci încărcați cu nisip. Ca o măsură suplimentară, Stația de pompare reversibilă (SPR4) Berezeni funcționează la capacitatea maximă, apa fiind deversată în râul Prut, potrivit ISU Vaslui. În zona aflată în pericol, a fost transmis un mesaj Ro-Alert.
Circulația rutieră rămâne oprită pe DN 25, între localitățile gălățene Vameș și Tudor Vladimirescu. De asemenea, mai sunt închise 2 tronsoane de drumuri județene.
"Sfătuim șoferii ca, înainte de a porni la drum, să se informeze cu privire la condițiile meteorologice și la restricțiile de trafic instituite, să nu pătrundă pe tronsoanele de drum închise, să-și planifice rute alternative și să acorde atenție sporită tuturor manevrelor din timpul deplasărilor!", transmite Centrul Infotrafic.
Din cauza ploilor abundente, circulația mijloacelor de transport public din Iași se desfășoară cu dificultate.
În diverse puncte din municipiu, se strâng ajutoare pentru sinistrați.
"Intenționăm să strângem orice fel de bun sau aliment care poate ajuta în momentul de față, mă refer la pături, hăinuțe, chiar și jucării pentru copiii de acolo, alimente neperisabile și sigur, apă potabilă, pentru că ați văzut, fântânile sunt inundate, sunt probleme cu aprovizionarea cu apă potabilă, multe dintre localitățile fiind afectate. Toate ajutoarele vor fi duse printr-o relație directă cu prefecții zonelor afectate sau cu primarii din acele zone, astfel încât să ajung exact acolo unde este nevoie", a spus primarul Mihai Chirica la Radio România Iași.
"Am vrut să păstrăm aceeași rețea de colectare pe care am avut-o și în acțiuni precedente în zonele, să spunem, cu noduri de transport public Piața Unirii, Esplanade Voivozilor și celelalte. Împreună cu Direcția de Asistență Socială o să facem programul personal autorizat de către noi", a adăugat edilul.
Citește și: S-a depus strat de zăpadă pe Transalpina