Verificări la carnea de miel, ouă și brânzeturi, înainte de sărbători
Directorul executiv al DSVSA Tulcea prezintă recomandări de achiziționare a produselor pentru masa de Paște.

Articol de Diana Oprea, Publicat: 08 Aprilie 2025, 13:41 • Actualizat: 08 Aprilie 2025, 13:41
Preparatele cu carne de miel, ouăle roșii sau brânzeturile proaspete sunt nelipsite de pe masa de Paște. Totuși, în spatele acestor bunătăți, verificări riguroase sunt efectuate de către cei care supraveghează siguranța alimentelor.
Mitică Tuchilă, director executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Tulcea, vorbește la Radio România Constanța despre cum ajung aceste produse în siguranță pe mesele noastre:
„Noi avem un plan bine stabilit, în urma unor note de serviciu venite de la Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în urma cărora, până pe data de 19 aprilie, vom verifica nu numai carnea de miel, ci toate produsele alimentare.
Astfel, avem un program de lucru mai mare, avem permanență, inclusiv după orele de program. Acest program este publicat la sediul fiecărei circumscripții oficiale pentru controlul alimentelor și este specificat un număr de telefon și o persoană responsabilă pentru sesizări și reclamații, în cazul în care acestea există.”
Tipurile de verificări efectuate
Mitică Tuchilă explică în ce constau verificările pe care organele statului le efectuează în această perioadă:
„Avem protocoale cu Inspectoratul Județean de Poliție, cu Inspectoratul Județean de Jandarmi, cu Direcția de Sănătate Publică și cu Agenția Națională a Protecției Consumatorilor. Astfel, realizăm controale comune atât în unitățile de alimentație publică, dar și în trafic.
Avem în vedere verificarea tuturor transporturilor de ovine în viu către abatoarele privind sacrificarea acestora.
Din acest punct de vedere, verificăm ca aceste animale, care sunt transportate să prezinte toate documentele prevăzute de legislația în vigoare, adică certificatul sanitar veterinar care atestă starea de sănătate a acestor animale, verificarea numărului de crotalii ca acest număr de pe documente să corespundă cu numerele de crotalii fizic aplicate pe urechea animalului și, bineînțeles, după caz, lanțul alimentar, dacă animalele respective merg către abatoare.”
Cum este marcată carnea de miel
Carnea de miel obținută în abatoarele autorizate sanitar-veterinar se marchează diferită față de cea rezultată din unitățile de sacrificare.
„Marcarea cărnii de miel rezultată în abatoarele autorizate sanitar-veterinar se face cu o ștampilă de formă ovală. Această carne rezultată poate să fie și exportată, dar și carcasele obținute în unitățile de sacrificare amenajate temporar.
Carnea obținută în astfel de centre este marcată diferit față de abatoarele autorizate, în sensul că ștampila este de formă rotundă. Cu codul județului – discutăm de Tulcea, deci trebuie să prezinte codul TL – și un cod pe care îl alocă Direcția Sanitar Veterinară Județeană.
Aici este de menționat faptul că această carne nu poate fi comercializată sau distribuită către unitățile de alimentație publică sau unitățile de vânzare, și mieii sunt vânduți direct către persoanele din comunitatea respectivă”, adaugă Mitică Tuchilă.
Controale în cazul ouălor
Se realizează un examen ovo scop și se verifică starea de existență fizică a ouălor.
„În această perioadă, noi verificăm cu o atenție deosebită și proveniența ouălor. Modul de marcare a acestora și, bineînțeles, termenul de valabilitate în anumite unități ale Direcției Sanitar-Veterinare Județene Tulcea, și mă refer aici în special la piețele din județ.
Facem și examenul ovo scop. Acesta va fi efectuat numai de către personal sanitar-veterinar autorizat și va certifica faptul că aceste ouă sunt bune de consum. Bineinteles, pe lângă aceste aspecte, se verifică și starea de existență fizică a ouălor, să nu fie sparte, murdare și să aibă alte defecte care ar suspiciunea prezența unor boli la păsări”, comunică Mitică Tuchilă.
Recomandări pentru cumpărători
Se recomandă achiziționarea produselor din unități autorizate, consultarea etichetei și a gradului de procesare.
„Recomand ca toate produsele alimentare, și aici incluzând atât produsele de origine animală, cât și produsele de origine non-animală, să fie consumate numai din unități autorizate, să consulte eticheta și să vadă gradul de procesare.
Cu cât există un grad de procesare ridicat al unor produse de origine animală, cu atât acestea conțin mai multe E-uri sau conservanți.
De asemenea, fie că este perioada pascală, fie că e perioada Crăciunului, să își achiziționeze produse de origine animală din locurile unde știu că au luat produse și au fost în regulă. Nu în ultimul rând, să aibă o conduită ponderată în consumul acestor produse. Este foarte important”, mai spune Mitică Tuchilă.
Citește și: Alocaţiile, indemnizaţiile şi ajutoarele sociale, plătite înainte de Paşti