Sursa ta de încredere

Vicepreședintele ASF, despre prețurile RCA: Atunci când se ia în calcul pentru tarif, se iau în calcul evenimentele realizate de bucureșteni

„Tendința pe care o observăm este una de stabilitate, în sensul că nu sunt motive, factori semnificativi care să conducă la evoluția prețului RCA nici în sus și nici în jos.”

Vicepreședintele ASF, despre prețurile RCA: Atunci când se ia în calcul pentru tarif, se iau în calcul evenimentele realizate de bucureșteni
Foto: pixabay.com

Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 25 Iulie 2024, 10:52  • Actualizat: 25 Iulie 2024, 10:52

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat miercuri noile tarife de referință RCA, iar acestea vor fi mai scumpe în București și Ilfov.

Explicația pentru prețurile crescute în aceste regiuni ține de faptul că accidentele sunt mai frecvente, iar valoarea daunelor este printre cele mai mari din țară.

Sorin Mititelu, vicepreședinte al ASF, a explicat, joi, la Radio România Actualități, cum va arăta calculul RCA și pe ce criterii vor fi stabilite prețurile polițelor.

„Întâi de toate, nu este nicio nouă modalitate de calcul a prețului la RCA. Deci nu există o legătură între tariful de referință și tarifele practicate de societățile de asigurări. Tariful de referință este doar un indicator statistic. Doar ne furnizează informații despre evoluția pieței de asigurări RCA. Asiguratorii în schimb aplică propriile lor metode de calcul a tarifelor RCA.

Așadar ceea ce avem este doar o informație de piață atunci când ne uităm la tariful de referință. În privința modalității în care companiile de asigurări realizează acest calcul al tarifului RCA, trebuie să menționez că deja, adică de câțiva ani, folosesc o serie de criterii în a segmenta, adică în a împărți populația asigurată în diverse grupuri care sunt omogene din punct de vedere /.../. Printre acele criterii se află deja criteriul geografic. Aşadar, nu este nicio noutate, acest element este deja de luat în calcul de majoritatea societăților de asigurări și deja avem o diferențiere între primele la asigurări, la pentru vehiculele /.../ de cei din Bucureşti, spre exemplu, de cei din alte zone geografice ale României.

Deci aceasta este necesar, este foarte importantă de precizat. E o informație care ne ajută, în schimb, are doar o componentă practică, anume că atunci când încep, se dorește încheierea unei poliţe noi și se obţin mai multe oferte, dacă cel puțin trei din acele oferte obținute de la companiile de asigurări au o valoare peste valoarea acestui, repet, indicator statistic acestui tarif de referinţă, beneficiarul poate apela la sistemul asiguratului cu risc ridicat administrat de Biroul Asiguratorilor Auto din România de unde primeşte un tarif recomandat şi i se indică o companie de asigurări, care urmează să emită poliția pentru beneficiarul respectiv. Deci aceasta este mecanismul și aceasta este înțelegerea”, a declarat Sorin Mititelu, invitat la Apel Matinal.

„Avem un regim în care tarifele sunt înghețate”

Vicepreședintele ASF a explicat că tendința pieței este una de stabilitate, fără factori care ar putea modifica prețurile la RCA.

„E evident faptul că sunt anumite diferențe între București, Ilfov și restul țării și aceasta se datorează în principal ceea ce se numește frecvența daunelor, adică a numărului de daune realizate de vehiculele înregistrate în București și în Ilfov, dar cele care au generat evenimente rutiere și au dus mai departe la deschiderea dosarelor de daună din vina lor, nu este rezultatul a oricărui tip de eveniment, ci este rezultatul acelor evenimente realizate din vina celor din București și nu numai în București, ci oriunde au circulat, respectiv în afara Bucureștiului sau chiar în străinătate, pentru că polița RCA acoperă, oferă protecție și atunci când circulăm în străinătate, în tot Spațiul Economic European.

Acum, în privința pieței în general, tendința pe care o observăm este una de stabilitate, în sensul că nu sunt motive, factori semnificativi care să conducă la evoluția prețului RCA nici în sus și nici în jos. Evident, avem un regim în care tarifele sunt înghețate la nivelul celor practicate de către fiecare asigurător la un moment dat, probabil însemnând februarie, final de februarie 2023, dar acest înghețat nu înseamnă plafonat, în sensul că fiecare companie de asigurări a practicat propriul său preț atunci, în februarie și, prin urmare, avem diferite prețuri pe diferite segmente, pentru diferite tipuri de autovehicule.

Așadar, este vorba de o varietate de tarife, iar ca evoluție am observat totuși o creștere a acestui tarif, având totodată o bază, o înțelegere a motivelor pentru care a fost înregistrată această creștere. Pe de o parte, chiar noi am propus și a fost aprobată o indexare, adică o majorare cu 6,8% pentru a compensa efectele inflației în plata despăgubirilor. Dar totodată am observat și o schimbare semnificativă a politicilor comerciale, în sensul că ceea ce era înainte oferit ca și reducere, ca și discount comercial a fost redus semnificativ, dar tarifele practicate au rămas în acel nivel maxim standard pe care îl aveau.

Diferențe la prețurile RCA

Oficialul a explicat de ce vor exista diferențe la prețurile RCA între Capitală și restul țării.

„Două aspecte foarte importante. E vorba de evenimentele rutiere şi de evenimentele care au condus la deschiderea unui dosar de daună, întâmplate nu doar în București, ci de către bucureșteni, oriunde s-au aflat, ori în București, ori în altă parte. Nu sunt acele evenimente generate de cei care vin în București. Foarte important acest aspect. Așadar, această, cum să spun eu, percepţie că aceste evenimente sunt influențate de alții- nu!

Sunt influențate de cei care sunt din București și menționam deja faptul că această diferențiere deja este aplicată de ani de zile. Nu e nimic nou și știm că sunt tarife ceva mai mari în Bucureşti decât în restul ţării. Sunt niște factori obiectivi pe fond, da, nu doar un comportament al șoferului din București, proprietar de vehicul înregistrat în București este cel care influențează sau determină acel rezultat. Factorul obiectiv poate fi considerat și cel reprezentat de densitate, adică multe mașini pe un spațiu mic și cu un trafic destul de intens, în București, inevitabil, avem mult mai multe contacte între vehicule şi prin urmare, apar şi evenimentele nedorite, respectiv accidentele rutiere.

Nu sunt diferențieri mari din perspectiva valorii daunei, dar în schimb, ca număr, ca frecvență în Bucureşti se întâmplă mult mai multe și repet, atunci când se ia în calcul pentru tarif, se iau în calcul evenimentele realizate de bucureșteni, ei reprezentând și un grup mare și relevant din punct de vedere statistic și acesta este un criteriu atunci când se face, să realizează acea segmentarea pentru că tariful, prețul trebuie să reflecte riscul. Riscul are legătură cu frecvența”, a punctat acesta”, a punctat Sorin Mititelu.

Referitor la evoluția prețurilor în perioada următoare, Sorin Mititelu spune că în perioada următoare va exista o stabilitate a pieței în privința tarifelor.

„Dacă ar fi să ne referim strict la segmentul autoturismelor, dar situația e oarecum similară la majoritatea celorlalte segmente și aș vrea să precizez aici mai ales pe cel referitor la mijloace de transport pentru transport de bunuri, valoarea tarifului de referință, care e un indicator statistic calculat acum, calculat acum versus cea pe care am avut-o la anterior exerciții de acum șase luni de zile, dar ne indică de fapt mai degrabă o stabiliate.

Per total, apare o ușoară reducere a valorii tarifului de referință a acestui indicator cu 3,3%, dar e o valoare relativ mică la valoarea mare a portofoliului, a numărului de vehicule asigurate, ceea ce nouă ne indică, prin corelare și cu alte informații pe care le avem din alți indicatori financiari ai pieții, că avem cel mai probabil în perioada următoare vom avea o stabilitate a acestei pieţe din perspectiva tarifelor”, a conchis vicepreședintele ASF.

Citește și: ASF a publicat noile tarife de referinţă pentru poliţele RCA | FOTO

Israelul exclude orice negociere cu Iranul: Operaţiunea va continua până când ne vom atinge obiectivele
Actualitate 18 Iunie 2025, 15:25

Israelul exclude orice negociere cu Iranul: Operaţiunea va continua până când ne vom atinge obiectivele

Și ambasadorul Iranului la ONU, Ali Bahreini, a exclus ca țara sa să renunțe la programu de îmbogățire a uraniului, spunând...

Israelul exclude orice negociere cu Iranul: Operaţiunea va continua până când ne vom atinge obiectivele
AFM suspendă programele de finanţare, inclusiv Rabla, până la formarea noului Guvern
Actualitate 18 Iunie 2025, 14:15

AFM suspendă programele de finanţare, inclusiv Rabla, până la formarea noului Guvern

„(..) este important ca noul guvern, împreună cu AFM, să prioritizeze alocările bugetare în funcţie de nevoile actuale ale...

AFM suspendă programele de finanţare, inclusiv Rabla, până la formarea noului Guvern
Ministrul de Externe despre cazul româncei bătute în Vladivostok: Instituțiile europene vor investiga cazul
Actualitate 18 Iunie 2025, 13:32

Ministrul de Externe despre cazul româncei bătute în Vladivostok: Instituțiile europene vor investiga cazul

Întrebat dacă se confirmă informaţiile potrivit cărora cei care au bătut-o ar fi ofiţeri FSB, el a răspuns că aceste aspecte...

Ministrul de Externe despre cazul româncei bătute în Vladivostok: Instituțiile europene vor investiga cazul
Ministrul Afacerilor Externe: 68 de români aflaţi în Iran cer să părăsească ţara  
Actualitate 18 Iunie 2025, 13:27

Ministrul Afacerilor Externe: 68 de români aflaţi în Iran cer să părăsească ţara  

„Se menţine dificultatea acordării de protecţie consulară cetăţenilor români din familii mixte, din cauza restricţiilor...

Ministrul Afacerilor Externe: 68 de români aflaţi în Iran cer să părăsească ţara  
IRAN: Aplicația WhatsApp, acuzată că transmite Israelului date personale ale utilizatorilor. Reprezentanții Meta: „Nimeni nu are acces la mesaje”
Actualitate 18 Iunie 2025, 12:50

IRAN: Aplicația WhatsApp, acuzată că transmite Israelului date personale ale utilizatorilor. Reprezentanții Meta: „Nimeni nu are acces la mesaje”

„Ne temem că aceste informaţii false ar putea servi drept scuză pentru blocarea serviciilor noastre, într-un moment în care...

IRAN: Aplicația WhatsApp, acuzată că transmite Israelului date personale ale utilizatorilor. Reprezentanții Meta: „Nimeni nu are acces la mesaje”
Dezastrul de la Praid: Constructorul, monitorizat cu o dronă. Ministrul Economiei: „E o situaţie complicată”
Actualitate 18 Iunie 2025, 11:44

Dezastrul de la Praid: Constructorul, monitorizat cu o dronă. Ministrul Economiei: „E o situaţie complicată”

„Ne uităm dacă îşi respectă contractul constructorul, are muncitorii pe care şi-i a asumat în planul de lucru, are utilaje la...

Dezastrul de la Praid: Constructorul, monitorizat cu o dronă. Ministrul Economiei: „E o situaţie complicată”
Starea de sănătate a lui Ion Iliescu s-a deteriorat și a avut nevoie de o nouă intervenție chirurgicală
Actualitate 18 Iunie 2025, 11:22

Starea de sănătate a lui Ion Iliescu s-a deteriorat și a avut nevoie de o nouă intervenție chirurgicală

Intervenția a decurs fără incidente, iar pacientul rămâne internat în secția de terapie intensivă, unde primește îngrijirile...

Starea de sănătate a lui Ion Iliescu s-a deteriorat și a avut nevoie de o nouă intervenție chirurgicală
România devine singura țară din Europa care produce muniție la standarde NATO. Ministrul Economiei: „Este un foarte mare avantaj”
Actualitate 18 Iunie 2025, 11:12

România devine singura țară din Europa care produce muniție la standarde NATO. Ministrul Economiei: „Este un foarte mare avantaj”

„E un foarte mare plus: locuri de muncă, impozite şi taxe care ajung automat în judeţul Dâmboviţa şi în România”, a spus...

România devine singura țară din Europa care produce muniție la standarde NATO. Ministrul Economiei: „Este un foarte mare avantaj”