Vinul din banane, o nouă afacere de succes pentru fermieri în Africa
„Avem prea multă căldură. Asta face ca bananele noastre să se coacă foarte repede și să se irosească”, a spus o fermieră.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 12 Septembrie 2024, 14:55 • Actualizat: 12 Septembrie 2024, 14:55
Vinul din banane este o nouă afacere de succes pentru unii fermieri din Africa. Ideea le-a venit în contextul în care bananele se coc prea repede și ajung la gunoi.
Printre fermierii care au început să producă vin din banane se numără Emily Nkhana, în nordul Malawi. Căldura extremă făcea ca bananele să se coacă prea repede, ducând la pierderi mari pentru ea și mulți alți fermieri care locuiesc în districtul Karonga.
„Apoi am descoperit cum să facem vin din banane”, spune ea pentru BBC.
Fermierii obișnuiau să cultive banane lângă malul lacului Malawi, dar plantațiile lor erau distruse de creșterea nivelului apei ca urmare a precipitațiilor mai abundente. Astfel, au fost nevoiți să se mute pe terenuri mai înalte, dar mai fierbinți, unde temperaturile urcă până la 42 de grade Celsius.
„La vechea fermă, provocarea noastră a fost încărcătura de apă din lac. Unele dintre banane obișnuiau să se înece în apă. La unele, nici nu puteai vedea unde le-am plantat. Aici sus, avem prea multă căldură. Asta face ca bananele noastre să se coacă foarte repede și să se irosească”, a spus Nkhana.
Aceasta face parte dintr-un grup de femei care s-au reunit la cooperativă pentru a-și îmbunătăți condițiile economice prin agricultură. Producția de vin este o afacere la scară mică în curțile femeilor, unde acestea plantează banane.
Cum este fabricat vinul din banane
Procesul de fabricare a vinului din banane are loc într-un mic complex cu o casă cu patru camere din satul Mchenjere. Bananele prea coapte sunt decojite, tăiate în bucăți mici, cântărite și amestecate cu zahăr, drojdie, stafide, apă și acoperite cu lămâi.
Apoi, amestecul este lăsat să fermenteze timp de mai multe săptămâni, iar pulpa de bananp este transformată într-un vin puternic și aromat, care conține 13% alcool - similar vinului obținut din struguri.
Vinul, a cărui culoare poate varia de la galben pal la un chihlimbar bogat, are un gust ușor dulce, fructat, adesea însoțit de o aromă subtilă și o ușoară aromă de lămâie și banană.
Cât costă vinul din banane
Pe piețele locale, sticlele de vin de banane se vând cu 3 dolari și sunt acum ceva obișnuit, vânzătorii fiind dornici să își prezinte cele mai recente creații.
„Le vindem pe piețele din Malawi, în capitala Lilongwe și în cel mai mare oraș, Blantyre, și sunt întotdeauna epuizate”, a spus Tennyson Gondwe, directorul executiv al Community Savings and Investment Promotion (Comsip), o cooperativă care a instruit femeile în producția de vin pentru a asigura calitatea și gustul.
Emily Nkhana a spus că producția de vin, mai degrabă decât simpla vânzare de banane crude care de multe ori se irosesc, i-a transformat viața atât ei, cât și a altor femei.
„Unele dintre noi au construit case, unele au animale și unele au găini. Ne putem permite să mâncăm decent. Vrem să producem mai mult vin. Vrem să trecem de la această mică casă de producție la o fabrică.”, a spus ea.
Cooperativa Twitule produce între 20 și 50 de litri de vin pe lună și speră să cumpere utilaje care să îi ajute să se extindă. Iar grupul are planuri și mai mari - Comsip a cerut Biroului de Standarde din Malawi să îl aprobe pentru export.
Citește și: Cel mai vechi vin lichid din lume, descoperit într-un mormânt vechi de 2.000 de ani