Zboruri și trenuri ce ar putea fi anulate, din cauza unor greve
Pe 21 iulie sunt așteptate noi perturbări la aeroporturile Milano Linate și Bergamo Orio al Serio.

Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 17 Iulie 2024, 12:25 • Actualizat: 17 Iulie 2024, 12:25
Mai multe zboruri și trenuri ar putea fi anulate, din cauza unor greve ce ar putea avea loc în câteva țări din Europa. Unele dintre acestea au fost deja anunțate.
Sindicatele angajaților aeroporturilor din Italia au intrat în grevă pe 5 iulie, iar pe 21 iulie sunt așteptate noi perturbări la aeroporturile Milano Linate și Bergamo Orio al Serio, între orele 13:00 și 17:00.
Sectorul transporturilor din Italia nu are voie să intre în grevă în perioada 27 iulie - 5 septembrie, ceea ce înseamnă că este puțin probabil să aibă loc perturbări mai târziu în vară, potrivit euronews.com.
La rândul lor, angajații de la aeroportul Gatwick din Londra urmau să declanșeze o grevă la sfârșitul acestei luni, în urma unei dispute referitoare la salarii. Însă, greva a fost amânată temporar în timp ce membrii sindicatului votează o nouă ofertă salarială.
Aproximativ 300 de membri ai personalului de securitate și de servicii pentru pasageri urmau să intre în grevă în perioada 12-14 iulie și 18-21 iulie.
Aceasta ar fi cauzat întârzieri în controlul bagajelor și asistență specială pentru pasagerii care au nevoie de ea. În cazul în care conflictul nu va fi soluționat, ar putea avea loc noi acțiuni în timpul vacanțelor de vară.
În Scoția, după ce au votat cu o majoritate covârșitoare în favoarea grevei, membrii de sindicat de la aeroporturile din Glasgow și Aberdeen au acceptat o nouă ofertă salarială, evitând astfel amenințarea grevelor. Acordul include o creștere de 5% a salariului de bază și o plată unică de 500 de lire sterline, adică aproximativ 600 de euro.
Posibile perturbări ale transportului în Franța și în Olanda
În Franța, lucrătorii de pe autostrăzile franceze Autoroutes du Sud (ASF) și Vinci au început o vară de greve în semn de protest față de scăderea numărului de angajați.
Grevele de weekend de la începutul acestei luni au afectat turiștii care plecau în primele lor călătorii din vacanța de vară. Încă nu este clar dacă vor avea loc alte greve în săptămânile următoare.
Aeroporturile din Paris au fost amenințate de grevă înainte de Jocurile Olimpice, sindicatele declanșând o grevă pe 17 iulie, cu doar 10 zile înainte de începerea marelui eveniment sportiv.
Cu toate acestea, greva a fost anulată marți, în ultimul moment, după ce lucrătorii au ajuns la un acord privind salariile. Aceștia solicitau ca bonusurile oferite anumitor membri ai personalului să fie aplicate în mod general. Zborurile de pe aeroporturile Roissy-Charles de Gaulle și Orly vor fi efectuate în mod normal.
Membrii sindicatului CGT-RATP au anunțat un preaviz de grevă de șapte luni, de la 5 februarie la 9 septembrie, care ar putea afecta rețeaua de autobuze și metrou din Ile-de-France, inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice din această vară.
Cu toate acestea, pe 9 aprilie, Senatul francez a adoptat un proiect de lege ce permite statului să interzică grevele din transporturi pentru anumite perioade în fiecare an, cu scopul de a evita perturbările în timpul evenimentelor majore precum Jocurile Olimpice de la Paris.
De asemenea, proiectul de lege impune avertizarea cu mai mult timp înainte a grevelor și creșterea obligațiilor de serviciu minim. Însă, înainte de a se aplica, acest proiect trebuie să fie adoptat de Adunarea Națională a Franței. Lucrătorii de la compania de transport public deținută de stat spun că se retrag din cauza salariilor.
În Olanda sau Țările de Jos, denumirea oficială a țării, a fost anunțată o grevă a transportului public în cele mai mari orașe pentru 12 septembrie, fiind posibile și alte ieșiri în stradă.
Aceasta are loc înainte de propunerea de buget a guvernului, care, speră lucrătorii, va include planuri ce să le permită celor cu locuri de muncă solicitante din punct de vedere fizic să se pensioneze mai devreme. Vor fi afectate serviciile din Amsterdam, Haga și Rotterdam.
Citește și: TAROM a primit aproximativ 600 de cereri pentru despăgubiri după protestul piloților