Zelenski propune ca teritoriile ucrainene aflate sub controlul Kievului să ajungă "sub umbrela NATO"
Unele surse susțin că discuții despre așa-numitul model al Germaniei de Vest (aderarea la NATO oferită unei țări divizate) au avut loc în cercuri occidentale în ultimul an.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 30 Noiembrie 2024, 07:19 • Actualizat: 30 Noiembrie 2024, 07:44
Președintele Volodimir Zelenski a sugerat că teritoriile Ucrainei aflate sub controlul său ar putea ajunge „sub umbrela NATO” pentru a încerca oprirea „fazei fierbinți” a războiului început de Rusia.
Într-un interviu amplu acordat Sky News, liderul de la Kiev a fost întrebat dacă ar accepta aderarea Ucrainei la NATO, însă doar pentru teritoriul aflat în prezent sub controlul armatei.
Volodimir Zelenski a spus că ar accepta, dar numai dacă aderarea la NATO ar fi oferită întregii Ucraine, în granițele sale recunoscute internațional.
Ulterior, Kievul ar putea încerca să negocieze „pe cale diplomatică” redobândirea teritoriilor aflate în prezent sub control rusesc, a adăugat el.
Totuși, propunerea este una teoretică, notează BBC. Așa cum admite și Volodimir Zelenski, nimeni nu a făcut până acum o astfel de ofertă.
Este foarte puțin probabil ca NATO să ia vreodată în considerare o astfel de măsură.
„Ucraina nu a luat niciodată în calcul o asemenea propunere, pentru că nimeni nu ne-a oferit-o oficial”, a declarat Volodimir Zelenski.
Potrivit acestuia, NATO ar trebui să ofere aderare întregii țări, inclusiv părților aflate în prezent sub control rusesc.
„Nu poți să inviți [la aderare - n. red] doar o parte dintr-o țară”, a spus președintele, conform unei traduceri furnizate de Sky News. „De ce? Pentru că astfel ai recunoaște că Ucraina este doar acel teritoriu, iar cealaltă parte este Rusia”, a adăugat el.
În opinia sa, propunerile vehiculate de încetare a focului nu oferă un mecanism care să prevină noi atacuri ale Rusiei.
Doar aderarea la NATO, a spus Volodimir Zelenski, ar putea oferi un asemenea tip de garanție.
Președintele ucrainean a declarat anterior că războiul s-ar putea încheia în anul următor, dacă aliații Ucrainei ar da dovadă de suficientă hotărâre.
Unele surse susțin că discuții despre așa-numitul model al Germaniei de Vest (aderarea la NATO oferită unei țări divizate) au avut loc în cercuri occidentale în ultimul an.
Totuși, nu au fost formulate încă propuneri oficiale.
De asemenea, este important de menționat că, până acum, președintele rus Vladimir Putin nu a oferit vreun indiciu că ar fi renunțat la dorința sa de a subjuga întreaga Ucraină.
Ideea că liderul de la Kremlin ar fi dispus să permită unei părți din Ucraina să adere la NATO este, în acest moment, de neconceput.
Toate semnalele de până acum sugerează că orice implicare a NATO este o variantă complet exclusă.
Noul comandant al forțelor terestre ucrainene
Volodimir Zelenski a anunțat, vineri seară, schimbarea comandantului Forțelor Terestre ale Ucrainei.
Mihailo Drapatii, care a condus eliberarea regiunii Herson și a oprit ofensiva rusă la Harkov, îl înlocuiește pe Oleksanfr Pavliuk.
"Forțele Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei reprezintă coloana vertebrală a armatei noastre. Eficiența structurii Forțelor Terestre, precum și a întregului sistem de apărare și securitate al Ucrainei, este crucială. Sunt necesare schimbări – schimbări în managementul personalului care să asigure rezultate mai bune pe câmpul de luptă", a transmis Volodimir Zelenski într-un mesaj video pe Facebook.
Citește și: Rebelii au preluat controlul în unele cartiere din Alep