Noi suntem Radio România, sursa ta de încredere

Doi biologi clujeni, într-o expediţie în Guyana Franceză

Regiunea este un departament de peste mări al Franţei.

Doi biologi clujeni, într-o expediţie în Guyana Franceză

Publicat: 17 Martie 2024, 10:09  • Actualizat: 17 Martie 2024, 14:22

Biologii Geanina şi Cristian Sitar au petrecut două săptămâni în Guyana Franceză, cea mai mică entitate politică din America de Sud.

Până în 2019, departament de peste mări al Franţei a fost un rai al entomologilor. Ulterior, condiţiile de colectare a insectelor s-au mai înăsprit.

Totuși, Guyana Franceză rămâne cea mai bună opţiune pentru cei aflați în căutare de specii rare.

"A fost nevoie să ne adaptăm la clima ecuatorială, cu temperaturi ridicate, cu umiditate ridicată. Când am ajuns acolo, am avut nevoie de 4-5 zile să ne acomodăm", a povestit Cristian Sitar pentru Radio România Cluj.

Cazaţi într-o aşezare tradiţională

"Am fost cazaţi într-o aşezare tradiţională, la o familie care deţine trei căsuţe. Fiecare căsuţă avea baie şi bucătărie. Dar practic căsuţele acelea au pereţi doar la zona de baie, iar un acoperiş din frunze de palmier te proteja de ploaia ecuatorială. Un aspect important e faptul că am avut frigider, deoarece pe lângă mâncare, a trebuit să ţinem la rece şi probele recoltate (...) Încă nu am reuşit să despachetăm materialul, care a ajuns direct la congelator. Dar cel puţin nişte specii rare sigur am găsit", a adăugat specialistul.

"Acasă avem 3 congelatoare, dintre care 2 sunt pline doar de insecte, iar al treilea s-a umplut acum de fluturi tropicali. A fost destul de greu să negociez cu mama la început, pentru că nu înţelegea de ce fluturii sunt mai importanţi decât cocoşul de la ţară, care face o supă bună", a mărturisit Geanina Sitar.

"Pentru insectele care sunt active ziua, tot plasa de prins fluturi o folosim. Diferenţa e că în România foloseşti o plasă cu un diametru mai mic, iar coada are undeva la 1.5 m. Pe când acolo, am folosit nişte plase foarte lungi, cu o capacitate de a colecta insecte chiar şi la 4-5 m. La insectele cu activitate nocturnă, acolo îţi trebuie un ecran luminos: adică o pânză albă, pe care se proiectează lumina de la un bec care emite lumină ultravioletă", a explicat Cristian Sitar.

Experiență extraordinară

"Din echipă au făcut parte şi colegi ornitologi, interesul lor a fost să colecteze paraziţi de la păsări şi să facă observaţii. Am avut colegi specialişti în mamifere, dar şi o colegă botanistă, aşa că am aflat câte ceva şi despre plantele de acolo. Acolo sunt multe plante pe care le-am întâlnit doar în cărţile de botanică: una din plantele cele mai comune e mimosa pudica, pe care o vedem la Grădina Botanică, dar acolo e pur şi simplu o buruiană la marginea drumului", a adăugat el.

"Eu fiind prima dată în junglă, toată expediţia mi s-a părut extraordinară. Toate sunetele se schimbau atât de mult de la un moment al zilei la altul. Potecile erau pline de vegetaţie şi fiecare copac era plin de insecte care abia aşteptau să vină şi să se ataşeze de corp. Odată când am dat după un fluture cu fileul entomologic, probabil că am nimerit o frunză cu foarte multe căpuşe. În momentul în care am întins mâna să colectez fluturele, m-am trezit cu peste 15 căpuşe pe braţ", a povestit Geanina Sitar.

Citește și: Noi situri, adăugate pe lista ariilor speciale de conservare

Documentarul "IVAN – omul cu rădăcini în ape", în premieră la TVR pe 25 iulie | VIDEO
Special 18 Iulie 2024, 10:36

Documentarul "IVAN – omul cu rădăcini în ape", în premieră la TVR pe 25 iulie | VIDEO

Filmul biografic este o incursiune istorică documentară a devenirii unui multiplu campion olimpic, Ivan Patzaichin, dar și o...

Documentarul "IVAN – omul cu rădăcini în ape", în premieră la TVR pe 25 iulie | VIDEO
Primul tip de carne artificială aprobat în Europa va fi consumat de animalele de companie
Special 17 Iulie 2024, 15:55

Primul tip de carne artificială aprobat în Europa va fi consumat de animalele de companie

Carnea cultivată în laborator este creată în urma unui proces prin care se folosesc celule animale pentru a crea ţesut...

Primul tip de carne artificială aprobat în Europa va fi consumat de animalele de companie
Podcastul lui Damian Drăghici se aude, în zilele de weekend, la Radio România Actualități
Special 06 Iulie 2024, 16:51

Podcastul lui Damian Drăghici se aude, în zilele de weekend, la Radio România Actualități

Explorând teme precum arta, cunoașterea și viața, podcastul lui Damian Drăghici se aude, din acest weekend, la Radio România...

Podcastul lui Damian Drăghici se aude, în zilele de weekend, la Radio România Actualități
Paula Seling: "Va fi un spectacol cu multe visuri" | VIDEO
Special 03 Iulie 2024, 16:40

Paula Seling: "Va fi un spectacol cu multe visuri" | VIDEO

Paula Seling a fost invitata lui Dan Creța, în cadrul emisiunii "Prietenii de la radio", pe frecvențele Radio România...

Paula Seling: "Va fi un spectacol cu multe visuri" | VIDEO
Pictură de Tițian, găsită într-o stație de autobuz, vândută cu 20 de milioane de euro
Special 03 Iulie 2024, 12:31

Pictură de Tițian, găsită într-o stație de autobuz, vândută cu 20 de milioane de euro

Vânzarea stabilește un nou record mondial pentru operele lui Tițian.

Pictură de Tițian, găsită într-o stație de autobuz, vândută cu 20 de milioane de euro
Dana Sota: "Ridurile la bărbaţi mi se par atrăgătoare" | VIDEO
Special 02 Iulie 2024, 15:50

Dana Sota: "Ridurile la bărbaţi mi se par atrăgătoare" | VIDEO

Dana Sota a vorbit cu Daniela Mihai Soare, în cadrul emisiunii "Prietenii de la radio", pe frecvențele Radio România...

Dana Sota: "Ridurile la bărbaţi mi se par atrăgătoare" | VIDEO
Un exemplar din prima ediție a romanului „Frankenstein”, vândut cu peste 840.000 de dolari
Special 02 Iulie 2024, 14:48

Un exemplar din prima ediție a romanului „Frankenstein”, vândut cu peste 840.000 de dolari

Celelalte două exemplare se află în colecţiile Pforzheimer şi Berg ale Bibliotecii Publice din New York.

Un exemplar din prima ediție a romanului „Frankenstein”, vândut cu peste 840.000 de dolari
O femeie în vârstă de 100 de ani care muncește 6 zile pe săptămână a dezvăluit secretele longevității sale
Special 29 Iunie 2024, 11:50

O femeie în vârstă de 100 de ani care muncește 6 zile pe săptămână a dezvăluit secretele longevității sale

Centenara a spus, printre altele, că obișnuiește să își gătească mâncarea de la zero.

O femeie în vârstă de 100 de ani care muncește 6 zile pe săptămână a dezvăluit secretele longevității sale