Marile Doamne ale României: Maria Tănase, Pasărea Măiastră a muzicii românești
De-a lungul timpului, Mariei Tănase i s-a mai spus și „Privighetoarea Bucureştiului” sau „Edith Piaf a României”.
Articol de Victor Marin, Publicat: 08 Martie 2024, 07:00 • Actualizat: 08 Martie 2024, 19:06
Maria Tănase s-a născut în Mahalaua Cărămidarilor din București, într-o familie modestă.
Pe când avea 8 ani, ea a urcat pe scenă prima oară, la căminul cultural din cartier.
În adolescență, Maria Tănase s-a angajat la un birt, unde obişnuia să şi cânte. Aici i-a fost descoperit talentul de către publicistul şi regizorul Sandu Eliad, cel care avea să o și introducă în lumea artistică a Bucureștiului.
Când avea 21 de ani, artista a fost angajată la Teatrul “Cărăbuș”, condus de Constantin Tănase. Tot pe atunci, a făcut și primele înregistrări la Societatea Română de Radiofuziune.
Au urmat turnee în Europa și America de Nord, în cadrul cărora Maria Tănase a cântat pentru politicieni sau șefi de stat. După turneul din Franța, în cadrul căruia și-a interpretat o parte din repertoriu în franceză, presa din Paris i-a spus „Edith Piaf a României”.
În timpul regimului legionar, muzica Mariei Tănase a fost interzisă și casa i-a fost vandalizată, dintr-un motiv pueril pentru zilele noastre: Maria Tănase pozase "provocator", în timp ce juca șah. Conform unor istorici, cel care a salvat-o a fost Șeful Serviciului de Informații, care i-ar fi devenit și iubit.
Bănuită că ar fi fost spion
În anii 1940 și 1943, în plin Război Mondial, Maria Tănase a susținut concerte în Ankara.
Turcia era țară neutră și pe teritoriul ei se purtau nenumărate negocieri, iar un rol deosebit de important l-au jucat spionii. Au existat multe speculații pe această temă, însă când s-a întors în țară în 1940, Maria Tănase a fost arestată pentru spionaj. În lipsă de probe, a fost eliberată.
Un sfert din populația Bucureștiului a condus-o pe ultimul drum
Maria Tănase a urcat pe scenă ultima oară în 1963. Suferea de mai mult timp de cancer, cel mai probabil, provocat consumul mare țigări.
De altfel, în testament și-a rugat nepoții să nu se apuce vreodată de fumat și a a mai cerut, printre altele, să aibă parte de o înmormântare fără fast.
Familia a încercat să îi indeplinească ultima dorință, dar sute de mii de bucureșteni au mers să își ia adio de la Maria Tănase.
Citește și: Sanda Marin, gospodina frumoasă cu studii la Paris care a făcut istorie în bucătăria românească