Marile Doamne ale României: Marina Știrbey, ”Prințesa aviației românești”
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Marina Știrbey a fondat “Escadrila Albă”, o ambulanță aeriană compusă din femei pilot, care lucra sub egida Crucii Roșii.
Articol de Victor Marin, Publicat: 10 Martie 2024, 17:57
Născută în 1912 la Viena, într-o familie nobiliară, Marina Știrbey se înrudea cu Constantin “Bâzu” Cantacuzino și George Valentin Bibescu, ași ai aviației de vânătoare din al Doilea Război Mondial.
Meseria de pilot, nepotrivită pentru femei în Perioada Interbelică
Pe lângă cei doi, mai erau și alți piloți în familia Marinei Stirbey. Ce-i drept, bărbați, pentru că în prima parte a secolului al XX-lea, meseria de pilot nu era considerată potrivită pentru o femeie.
Rebelă din fire, Marina Stirbey și-a luat totuși brevetul de pilot în 1935, pe când în România femeile care se puteau lăuda cu acest lucru se puteau numără pe degetele de la o mână (erau 5 cu totul).
În timpul celui De-Al Doilea Război Mondial, România a fost nevoită să permită mai multor femei să devină pilot. Pur și simplu, nu existau suficienți piloți care să transporte răniții sau proviziile pe front.
Escadrila sanitară condusă de Marina Știrbey
Cea care a venit cu ideea înființării unei ambulanțe aeriene formată din femei pilot a fost Marina Știrbey. În plus, s-a ocupat și de instruirea colegelor ei, cu mențiunea că acțiunile Marinei Stirbey aveau legătură și cu faptul că, în epocă, tinerele din familii cu sânge albastru obișnuiau să facă voluntariat pe front.
Noua unitate de salvare s-a numit “Escadrila Albă” (avioanele chiar erau vopsite în alb) și a funcționat sub egida Crucii Roșii. Până la sfârșitul Războiului, Marina Știrbey și colegele ei au salvat mii de vieți.
Comunismul și naționalizarea
În plin Război Mondial, Marina Știrbey s-a căsătorit cu Constantin Brâncoveanu Basarab. Cum amândoi proveneau din familii boierești, viața avea să li se schimbe în mod dramatic după instalarea regimului comunist.
Celor doi li s-au confiscat toate bunurile și soțul Marinei Stirbey a fost închis, fiind considerat “dușman de clasă”.
Abia în 1964, Marinei Știrbey și familiei sale i s-a permis să plece din România, după ce ani de-a rândul au trăit de pe o zi pe alta. S-au refugiat în Franța, unde de altfel, Marina Stirbey s-a și stins din viață în 2001.
Citește și: Lia Manoliu, prima femeie care a participat la 6 ediții consecutive ale Jocurilor Olimplice