Papa Francisc aprobă un nou pas spre beatificarea lui Gaudí, supranumit "arhitectul lui Dumnezeu"
În Biserica Catolică, drumul spre sfințenie presupune 4 etape.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 15 Aprilie 2025, 09:01 • Actualizat: 15 Aprilie 2025, 09:26
Papa Francisc a semnat decretul care recunoaște "virtuțile eroice" ale artistului catalan Antoni Gaudí, supranumit „arhitectul lui Dumnezeu” pentru lucrarea sa emblematică – proiectarea basilicii Sagrada Família din Barcelona.
În Biserica Catolică, drumul spre sfințenie presupune 4 etape: slujitor al lui Dumnezeu, venerabil, fericit și, în final, sfânt.
Născut la 25 iunie 1852 și mort la 10 iunie 1926, Gaudí este deja considerat "slujitor al lui Dumnezeu" în procesul de beatificare, amintește Euronews.
Odată ce va fi declarat "slujitor venerabil al lui Dumnezeu", titlu acordat unei persoane decedate recunoscute pentru că a trăit virtuțile creștine într-un mod eroic, următorul pas este beatificarea, iar apoi canonizarea.
Un caz investigat de televiziunea publică TVE face referire la o femeie din Reus care pretinde că și-a recăpătat vederea datorită devoțiunii față de Gaudí. Această mărturie, alături de o biografie care include mărturii ale celor care l-au cunoscut, reprezintă dovezi în sprijinul sfințeniei sale.
Pentru ca Gaudí să fie beatificat, este necesar un miracol atribuit intervenției sale. Pentru a fi canonizat, adică declarat sfânt, va fi nevoie de un al doilea miracol, apărut după proclamarea beatificării.
Procesul a fost promovat în urmă cu 30 de ani de Asociația pentru Beatificarea lui Antoni Gaudí, fondată în 1992 și condusă de José Manuel Almuzara.
Potrivit acesteia, Gaudí a fost "un martor al credinței, un om al credinței, un mare observator al naturii și un arhitect strălucit, care a devenit o figură universală a arhitecturii moderne. Contribuția sa a rupt tiparele tradiționale, iar mărturia sa de credință se reflectă în lucrarea sa cea mai importantă – Sagrada Família".
Frumusețea lucrurilor și viața veșnică
În martie 2000, Sfântul Scaun a autorizat deschiderea oficială a procesului diecezan de beatificare, ceea ce a dus la formarea unui tribunal pentru investigarea reputației de sfințenie a arhitectului.
În timpul vizitei sale în Spania din 2010, Papa Benedict al XVI-lea, consacrând Sagrada Família, l-a descris pe Gaudí ca fiind „un arhitect genial și un creștin consecvent, care a depășit ruptura contemporană dintre conștiința umană și conștiința creștină, între existența în această lume temporală și deschiderea spre viața veșnică, între frumusețea lucrurilor și Dumnezeu ca Frumusețe”.
Recent, în timp ce se recupera după o infecție respiratorie, Suveranul pontif l-a primit pe cardinalul italian Marcello Semeraro, prefectul Dicasterului pentru Cauzele Sfinților, și a semnat mai multe decrete, printre care și cel referitor la Gaudí.
Deși a fost laic, Sfântul Scaun a permis ca Gaudí să fie înmormântat în Sagrada Família – biserica pe care a proiectat-o.
Procesul de beatificare este în desfășurare la Roma, iar un tribunal trebuie să stabilească dacă există minuni atribuite intervenției sale.
Finalizarea Sagrada Família este estimată pentru anul 2026, anul centenarului morții lui Gaudí. Odată cu finalizarea turnurilor, aceasta va deveni cea mai înaltă catedrală din lume.
Citește și: A început Expoziţia universală de la Osaka