Salamandră ieșită timpuriu din hibernare în Parcul Național Retezat, pe fondul temperaturilor neobișnuit de ridicate
Asemenea broaștelor, salamandrele fac parte din familia amfibienilor, fiind animale cu sânge rece.

Articol de Victor Marin, Publicat: 05 Februarie 2025, 21:39 • Actualizat: 05 Februarie 2025, 23:49
În timpul unei acțiuni de monitorizare a faune, biologii Parcului Național Retezat au întâlnit la finalul lunii ianuarie o salamandră activă.
Descoperirea este una neobișnuită, întrucât salamandrele sunt amfibieni (cum sunt și broaștele) și, în mod normal, specia s-ar afla în hibernare în această perioadă a anului.
Însă, menționează sursa citată de Radio România Antena Satelor, temperaturile mai ridicate au determinat animalul să își schimbe comportamentul.
Această întâlnire ne amintește cât de delicate sunt echilibrele naturale
"De obicei, în sezonul rece, acești amfibieni își găsesc refugiu sub frunzișul pădurii sau la rădăcinile arborilor, intrând într-o stare de hibernare pentru a face față temperaturilor scăzute. Însă, temperaturile neobișnuite din această perioadă au făcut ca această mică vietate să iasă la plimbare. (...) Această întâlnire ne amintește cât de delicate sunt echilibrele naturale și cât de mult influențează schimbările climatice comportamentul speciilor", se menționează pe pagina de Facebook a Parcului Național Retezat.
Salamandra este o specie vulnerabilă, fiind menționată în Cartea Roșie a Vertebratelor din România. Defrișările masive și managementul defectuos al cursurilor de apă sunt principalele amenințări cu care se confruntă.
Totodată, specialiştii le recomandă turiştilor să nu atingă animalele sălbatice, mai ales dacă este vorba despre unele pe care nu le cunosc, și să se rezume în a le observa de la distanță.
Citește și: Condiții de schi foarte bune în stațiunile montane ale județului