Tradițiile și superstițiile de la începutul primăverii
Se spune că "Babele" prezic dacă restul anului va fi fericit sau plin de necazuri.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 29 Februarie 2024, 19:57 • Actualizat: 01 Martie 2024, 17:19
Mitul Babelor este legat de legenda Babei Dochia.
Perioada 1 - 9 martie, în care fie se aleg, fie se calculează Babele după data nașterii, este marcată de tradiții și superstiții străvechi.
Legenda Babei Dochia
Conform legendei, Baba Dochia avea un fiu, Dragobete, care și-a ales o soție cu care ea nu era de acord. Într-o zi friguroasă de iarnă, Baba Dochia i-a dat tinerei un ghem de lână neagră și i-a spus să meargă la râu ca să-l spele până când devine alb.
Necăjită și disperată de eforturile zadarnice pe care le-a făcut ca să-și mulțumească soacra, tânăra noră a început să plângă. În cele din urmă, conform legendei, a primit o floare roșie de la Iisus, care i-a spus să spele lâna cu ea ca să reușească să o albească.
Tânăra a ajuns fericită acasă, unde i-a spus povestea soacrei sale. Baba Dochia s-a făcut foc și pară crezând că este vina Primăverii. Astfel, a pornit îmbrăcată cu nouă cojoace și a urcat cu oile pe munte, în căutarea acesteia.
Pe drum, soarele o face să își scoată cojoacele pe rând, până rămâne fără nici unul. Însă, vremea se schimbă brusc și Baba Dochia a înghețat, iar Dumnezeu a transformat-o în stâncă, împreună cu oile.
Legat de această legendă a apărut mitul babelor, în contextul în care românii din generațiile trecute știau că începutul primăverii este marcat de o vreme schimbătoare. Tot de această legendă este legat și numele formațiunilor stâncoase Babele din masivul Bucegi.
Tradiții și superstiții. Cum se aleg Babele
Românii din generațiile anterioare au numit primele nouă zile ale lunii martie „babe” și a apărut obiceiul de a alege o zi, adică „o babă” dintre cele două ale începutului de primăvară, pentru a afla cât de frumos sau de dificil va fi restul anului.
Concret, dacă vremea în ziua aleasă este frumoasă, atunci anul va fi plin de bucurii și realizări. În schimb, dacă vremea va fi friguroasă și mohorâtă, anul va fi marcat de neplăceri. Însă, se spune că dacă ninge sau plouă în ziua Babei alese, acesta este un semn de bogăție.
Potrivit unei alte superstiții, vremea Babei alese arată mai mult decât norocul sau ghinionul ce are să vină. Aceasta ar arăta și firea omului care a ales-o - generoasă, bună și veselă sau zgârcită și rea.
Cât despre cum se aleg Babele, părerile sunt împărțite. Unii sunt de părere că acestea se pot alege după bunul plac, în timp ce alții susțin că ar fi corect ca acestea să fie stabilite în funcție de ziua de naștere.
Pentru cea de-a doua variantă, celor care s-au născut pe data de 1 a oricărei luni le revine baba din 1 martie. Celor născuți între datele de 2 și 9 a oricărei luni le revin babele dintre 2 și 9 martie.
Însă, cei născuți începând din data de 10 și până la finalul oricărei luni trebuie să își calculeze babele. De exemplu, o persoană care s-a născut pe data de 14 trebuie să însumeze 1 cu 4 - astfel rezultă că îi revine baba din 5 martie.
După zilele Babelor, urmează Zilele Moșilor. Tot în număr de nouă, se spune că acestea aduc vreme bună. Prima zi a Moșilor se suprapune cu ultima zi a Babelor și anume, ziua de 9 martie, o zi în care se prăznuiește și sărbătoarea creștin ortodoxă a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia.