A treia ediție a LYNX Festival va avea loc la Brașov, între 4 și 9 iunie
Narat de David Attenborough, documentarul „Ocean" va fi proiectat în premieră la Brașov.

Articol de Iulian Busan, Publicat: 23 Mai 2025, 16:32 • Actualizat: 23 Mai 2025, 16:32
Cea de-a III-a ediție a LYNX Festival va avea loc, între 4 și 9 iunie 2025, la Brașov, au transmis organizatorii.
Programul complex al ediției din acest an cuprinde 12 documentare despre natură, majoritatea proiectate în premieră națională, 5 expoziții de fotografie, 3 masterclass-uri, numeroase întâlniri cu invitați speciali și ateliere pentru copii.
Proiecția documentarului „Ocean”, surpriza acestui an
„Recent i-am povestit unui apropiat despre cum LYNX Festival a ajuns la ediția a 3-a și mi-a răspuns zâmbind că deja suntem un festival cu tradiție. Nu știu dacă am ajuns încă acolo, dar cu siguranță mă bucură să mai facem un pas în această direcție. Alături de echipă și parteneri vă oferim din nou filme și expoziții de fotografie spectaculoase, invitați valoroși, activități educative pentru copii și socializare cu sens pentru toți iubitorii de natură. Și, pentru că am ținut cont de sălile pline de la edițiile anterioare, anul acesta majoritatea activităților se vor desfășura în cadrul Centrului Cultural Reduta și Cinema City, unde vom putea acomoda un public cinefil de două ori mai numeros. Așteptăm cu nerăbdare revederea cu publicul, în mai puțin de două săptămâni”, a declarat Matei Truța, directorul festivalului și vicepreședintele Asociației România Sălbatică.
Una dintre cele mai plăcute surprize ale ediției din acest an este proiecția în exclusivitate la Cinema City a documentarului „Ocean” (regizat de Colin Butfield, Toby Nowlan și Keith Scholey), ce va putea fi vizionat înainte de premiera oficială pe National Geographic.
După mai bine de 70 de ani dedicați documentării lumii naturale, David Attenborough, ajuns recent la venerabila vârstă de 99 de ani, revine cu un nou film impresionant, care transmite un mesaj de speranță atât pe marile, cât și pe micile ecrane.
Viața naturalistului britanic s-a desfășurat în paralel cu cele mai importante descoperiri din lumea subacvatică, iar documentarul „Ocean” evidențiază, prin povești inspiraționale din întreaga lume, cum ecosistemele marine pot fi restaurate, contribuind astfel la o planetă mai stabilă și mai sănătoasă.
Proiecția „Cactus Hotel” și ateliere de cinematografie
De asemenea, documentarul „Cactus Hotel”, câștigătorul trofeului LYNX Festival în 2024, revine la Brașov în cadrul ediției din acest an, cu o proiecție specială programată pentru 9 iunie.
Extrem de apreciat pe scena internațională, filmul semnat de regizorul Yann Sochaczewski a fost primit cu entuziasm de publicul român, motiv pentru care organizatorii au decis să-l includă din nou în selecția oficială a festivalului.
În completarea proiecției, Yann Sochaczewski va susține un masterclass special, în cadrul căruia va discuta despre procesul creativ din spatele documentarului și despre provocările industriei filmului de natură.
Inspirat de o carte citită în copilărie, regizorul a construit o poveste emoționantă și plină de umor în jurul unui cactus saguaro, reușind să surprindă în 50 de minute complexitatea unei lumi neobișnuite.
Fotograful și regizorul Dan Dinu a vorbit despre provocările realizării de documentare de natură în cadrul unui atelier susținut pe 21 mai la Universitatea Națională de Arte Teatrale și Cinematografice „I. L. Caragiale”.
Evenimentul a reunit studenți ai Facultății de Film și a făcut parte din inițiativa de promovare a dialogului despre natură și educația non-formală în rândul tinerilor.
La finalul întâlnirii, studenți și ceilalți prezenți au fost invitați să vizioneze, în premieră la București, documentarul „Cactus Hotel”, într-o proiecție specială ce a precedat anunțarea oficială a programului complet al LYNX Festival 2025.
După încheierea proiecției, discuțiie au continuat într-un cadru informal alături de echipa festivalului.
Peste 190 de participanți, înscriși la Concursul Internațional de Fotografie de Natură
Unul dintre momentele-cheie ale celei de-a treia ediții a LYNX Festival este vernisajul expoziției și ceremonia de premiere a Concursului Internațional de Fotografie de Natură „Milvus Photocontest”, ajuns anul acesta la ediția a XVI-a.
Considerat cel mai important concurs de fotografie de natură din România, evenimentul este organizat de Grupul Milvus (Asociația de Protecție a Păsărilor și Naturii) și Forona (Organizația Fotografilor de Natură din România), ce reunește lucrări ale unor fotografi amatori și profesioniști din întreaga lume.
Ediția din 2025 a atras 193 de participanți din 31 de țări, care au înscris 2333 de imagini în categoriile: „Natură”, „Viața Sălbatică”, „Natura României” și „Junior”.
Juriul competiției a fost format din fotografii Dan Dinu, Dorin Bofan, Kerekes István, Daniel Mîrlea și Zoltán Gergely-Nagy.
Fotografiile finaliste vor fi expuse într-o expoziție în aer liber, amenajată în fața rectoratului Universității din Brașov situat pe Bulevardul Eroilor, nr. 29, în perioada 1-28 iunie, fiind accesibilă gratuit publicului larg.
În ediția precedentă, Marele Premiu a fost câștigat de fotograful slovac Ervin Horesnyík, pentru lucrarea „Silhouette”, o imagine remarcabilă prin simplitatea și sensibilitatea sa, care a impresionat juriul.
Expoziția „Safari în Kenya” celebrează biodiversitatea africană
Expoziția „Safari în Kenya”, un omagiu adus naturii africane, face parte din programul celei de-a treia ediții a LYNX Festival și oferă publicului o incursiune vizuală spectaculoasă în biodiversitatea vibrantă a continentului african.
Realizate în celebre parcuri naționale din Kenya, precum Amboseli, Lake Nakuru, Masai Mara, Meru, Samburu, Tsavo Est și Tsavo Vest, fotografiile poartă semnătura artiștilor Costel Agache, Gabi Rusu, Florentina Tîlvîc, Mircea Sasu, Remus Munteanu și Roxana Badea.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 3-8 iunie, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, iar vernisajul este programat pentru 7 iunie, ora 16.00.
Evenimentul va fi urmat de un masterclass dedicat fotografiei de safari, susținut de Dan Dinu și Elijah Wambugu, ghid kenyan cu peste 20 de ani de experiență, care au însoțit grupul de fotografi în expediția africană.
Cu prilejul evenimentului, Elijah Wambugu vine special la Brașov pentru a împărtăși din experiența sa și pentru a oferi publicului o perspectivă autentică asupra faunei Africii și provocărilor întâmpinate într-un safari fotografic.
Cei interesați pot consulta programul complet al festivalului pe site-ul oficial al evenimentului.
Festivalul, organizat de Asociația România Sălbatică și Asociația FORONA, are accesul gratuit pentru public, relatează Radio România Brașov FM.
Cei interesați să rezerve un bilet cu valoare zero o pot face începând de vineri, în cadrul platformei iaBilet, pentru a-și asigura locul la proiecțiile documentarelor.
Potrivit organizatorilor, biletele rezervă locul doar dacă sunt scanate cu minimum 15 minute înainte de ora anunțată a proiecției.
În caz de neparticipare, organizatorii recomandă anunțarea din timp pe canalele oficiale ale festivalului, pentru a facilita redistribuirea locurilor disponibile.
Citește și: Festivalul Filmului European continuă la Iași, între 23 și 25 mai