Concursul Internaţional „George Enescu”: Finală feminină, la secţiunea de vioară
Evenimentul va fi transmis în direct la Radio România Muzical.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 16 Septembrie 2024, 10:16 • Actualizat: 16 Septembrie 2024, 10:39
Finala Secţiunii de vioară a celei de a XIX-a ediţii a Concursului Internaţional „George Enescu”se va desfășura luni, de la ora 18:00, la Ateneul Român.
În ultima etapă a concursului, vor evolua japoneza Wakana Kimura (23 de ani), sud-coreeanca Hyeonjeong Lee (13 ani) și americanca Mayumi Kanagawa (30 de ani).
Cele trei finaliste vor fi acompaniate de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, la pupitrul căreia se va afla dirijorul Alan Buribayev.
Programul acestei seri va cuprinde Concertul pentru vioară nr. 2 de Béla Bartók, Sz. 112 major, Op. 35 (interpretat de Wakana Kimura), Concertul pentru vioară nr. 3 în Si minor, Op. 61 de Camille Saint-Saëns (interpretat Mayumi Kanagawa) şi Concertul pentru vioară în Re major, Op. 77 de Johannes Brahms (interpretat de Hyeonjeong Lee).
Juriul este format din violoniştii Dmitry Sitkovetsky (preşedinte al Juriului), Mihaela Martin, Liviu Prunaru, Silvia Marcovici, Shlomo Mintz, Boris Garlitsky și David Halen, alături de managerii Doug Sheldon şi Benjamin Schwartz.
Premiul Publicului va fi decis online.
Premiul I valorează 15.000 de euro net, Premiul II - 10.000 de euro net, iar Premiul III - 5.000 de euro net.
În cadrul finalei se vor oferi şi Premiul Ştefan şi Valentin Gheorghiu pentru cea mai bună interpretare a unei Sonate de George Enescu - 3.000 de euro net, Premiul pentru cea mai bună interpretare a lucrării impuse - B.A.C.H., Passacaglia pentru vioară solo de Vlad Maistorovici (2.000 de euro net), Premiul Publicului (1.000 de euro net).
Evenimentul va fi transmis în direct la Radio România Muzical, pe TVR Cultural, dar şi pe site-ul concursului.
Iniţiat în 1958, Concursul "George Enescu" este unul dintre cele mai importante evenimente de profil din lume, oferind tinerilor muzicieni o platformă de afirmare la nivel internaţional.
De-a lungul anilor, concursul a consolidat poziţia României pe scena culturală globală, fiind singurul concurs din România afiliat Federaţiei Mondiale a Concursurilor Internaţionale de Muzică Clasică şi a descoperit numeroase talente care au devenit artişti de renume mondial.