Sindicaliștii din Cultură vor suspendarea Nopții Muzeelor și cer majorarea salariilor pentru muzeografi şi bibliotecari
Sindicaliștii cer creșterea „de urgență” a salariilor muzeografilor și bibliotecarilor.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 14 Martie 2024, 11:01 • Actualizat: 14 Martie 2024, 11:34
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media cere majorarea „de urgență” a salariilor pentru angajații din muzeele și bibliotecile publice. Aceasta a făcut apel la solidarizare cu revendicările salariaţilor, în vederea suspendării în România a ediţiei din acest an a Nopţii Europene a Muzeelor şi a implementării unui „protest coerent” la nivel naţional.
Federația, afiliată la Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA”, susține OUG nr. 128/2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învăţământ şi alte sectoare de activitate bugetară conţine prevederi ce se constituie într-o flagrantă şi neconstituţională discriminare, precum şi o gravă ofensă pentru întregul sector cultural din România, respectiv pentru personalul din muzeele şi bibliotecile publice.
Sindicaliștii, apel către Guvern și Ministerul Culturii
Sindicaliștii au făcut apel la susținători să adere la acțiunile de protest și au cerut Guvernului și Ministerului Culturii să iniţieze şi să dispună măsurile legislative necesare pentru eliminarea discriminării create. Aceștia au precizat că impactul financiar este mic şi se raportează la un număr de cel mult 8.000 de salariaţi.
„Solicităm creşterea de urgenţă a salariilor”
„Solicităm intervenţia de urgenţă a Primului Ministru, pentru o grabnică reparaţie materială şi morală necesară în cazul personalului implicat în protejarea, cercetarea, păstrarea, comunicarea şi diseminarea patrimoniului cultural naţional! Solicităm creşterea de urgenţă a salariilor personalului din muzeele şi bibliotecile publice”, au transmis sindicaliștii.
Aceștia au subliniat că potrivit datelor statistice, în muzeele publice din România ce au ca ordonator de credite Ministerul Culturii şi autorităţile locale sunt inventariate 33,8 milioane de bunuri culturale, dintre care peste 70% sunt colecţii istorico-arheologice, etnografice şi de artă extrem de valoroase.
Aceste colecţii sunt gestionate de 7.525 angajaţi la nivel naţional - incluzând supraveghetori, şoferi, personal tehnico-administrativ, contabilitate, achiziţii etc. - dintre care sub 3.000 repezintă personal de specialitate - muzeografi, cercetători, arheologi, conservatori, restauratori, educaţie muzeală, graficieni, desenatori.
„Criterii aleatorii și discriminatorii”
„Cu toate acestea, pe criterii aleatorii şi discriminatorii, actualii decidenţi au decis o mărire consistentă a salariilor doar pentru personalul din aparatul central şi local al Ministerului Educaţiei, al Ministerului Culturii, precum şi pentru personalul Bibliotecii Naţionale.
De asemenea, în cadrul ierarhizării salariale, se produc decalaje injuste între diverse categorii de personal, unii în subordinea Ministerului Educaţiei, alţii în subordinea Ministerului Culturii sau autorităţilor judeţene/locale. S-a ajuns la situaţia în care personalul din muzeele şi bibliotecile din subordinea Ministerului Culturii şi autorităţilor locale să aibă salariile cu 30% mai mici pentru funcţii similare cu cele din Educaţie, încălcându-se astfel prevederile art.6 din Legea 153/2017 a salarizării unitare şi prevederile Constituţionale”, mai arată comunicatul.
Personalul din muzeele şi bibliotecile cu sindicate afiliate FNS CULTURMEDIA ia în calcul declanşarea tuturor formelor legale de protest, culminând cu greva generală.
„Greva de zel”
„Printre formele de protest menţionăm şi greva de zel, care va fi organizată în toate şantierele de arheologie preventivă gestionate de muzeele publice, precum şi oprirea întregii activităţi muzeale
(ghidaje, orice activitate expoziţională şi educativă, orice activitate prestată în cadrul Săptămânii Altfel, cu excepţia procedurilor minime de asigurare a conservării preventive a patrimoniului, refuzul de a mai conduce delegaţii oficiale), considerând că toate aceste activităţi pot fi realizate doar de către personalul pentru care decidenţii au considerat că este justificată creşterea salarială”, a mai transmis sindicatul, potrivit Agerpres.
În plus, personalul din muzeele publice din România cu rang de expert nu va mai face clasarea patrimoniului și nu va mai asigura expertizele de specialitate în cadrul cauzelor cerute. Solicitanţii vor fi îndreptaţi pentru prestarea acestor activităţi către muzeele ce au drept ordonator de credite Ministerul Educaţiei.
Citește și: Angajații din Sănătate protestează la București