Adrian Vasilescu, consilier BNR: La noi, piaţa monetară a fost întotdeauna ferită de tumultul alegerilor
Invitat la RRA, specialistul a subliniat că indicatorii din zona financiară nu sunt legaţi de anul electoral.
Publicat: 31 Ianuarie 2024, 09:34 • Actualizat: 31 Ianuarie 2024, 09:55
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează valoarea ratelor la creditele de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6,11% pe an.
La rândul său, ROBOR la 6 luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât şi la 6,14%.
"Îndrăznesc să spun că nici ROBOR-ul, nici IRCC-ul, nici alţi indicatori din zona financiară nu sunt legaţi de anul electoral. El se va desfăşura în continuare, că se comasează alegerile, că nu se comasează, că nu ştiu ce se va mai întâmpla. Totuşi, deşi pe plan global sunt mari legături între ce se întâmplă pe piaţa monetară şi între alegeri, la noi piaţa monetară a fost întotdeauna ferită de tumultul alegerilor", a spus Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României, invitat miercuri în rubrica "Apel matinal" de la Radio România Actualități.
"Toată lumea se referă la creditare şi când vorbeşte despre creditare, se vorbeşte despre împrumuturile pe care băncile le acordă populaţiei şi firmelor, bineînţeles. Din păcate, aceste credite au scăzut foarte mult. În vremea crizei din 2008 erau vreo şapte milioane de împrumuturi date populaţiei. Acum sunt în jur de două milioane şi ceva şi e mare agitaţie în legătură cu aceste două milioane (...) Agitaţie că sunt creditele înalte, că plătesc foarte mult, fără să se observe că există o altă variantă a creditării, şi anume că 16 milioane de gospodării din România, 16 milioane sunt ele cele care împrumută băncii. Şi nimeni n-a sesizat şi nu a strigat că de fapt, această zonă a pieţei financiare a fost chiar supusă unei represiuni financiare, din cauză că coborâseră prea mult ratele dobânzilor la creditele pe care băncile le acordă populaţiei pentru împrumuturile pe care ele le primesc. Ăsta e un aspect la care va trebui să ne gândim cu mai multe profunzime, pentru că e vorba de 16 milioane de credite", a adăugat specialistul, citat de agenția Rador Radio România.
Potrivit lui Adrian Vasilescu, "ar trebui reacţionat în primul rând prin o intermediere financiară mai puternică. Intermedierea financiară este procesul prin care banii care ajung în bănci de la cei care vor să economisească şi economisesc, trec mai departe la cei care vor să consume şi la cei care vor să investească".