Ambasadorul Mangoni, la RRA: Firmele italiene au contribuit la dezvoltarea și modernizarea României
"Avem o prezență diversificată (...) și există încă un potențial mare de exploatat", a spus ambasadorul Italiei despre relația economică dintre Roma și București.
Publicat: 02 Martie 2024, 12:26 • Actualizat: 02 Martie 2024, 13:48
Italia susține candidatura României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, așa cum a făcut-o și în dosarul aderării la Spațiul Schengen.
În timpul recentei vizite pe care premierul Marcel Ciolacu a făcut-o la Roma, guvernele celor două țări au discutat despre o cooperare mai strânsă, prin reînnoirea Parteneriatului Strategic Consolidat, la 26 de ani de la lansarea acestuia.
"Am vrut să relansăm Parteneriatul Strategic Politic, iar cei doi lideri au discutat despre toate subiectele principale de pe agenda internațională și europeană. A existat și o chimie foarte bună, inclusiv din punct de vedere personal, între domnul [Marcel] Ciolacu și doamna [Giorgia] Meloni. Ideea este de a ne concentra asupra sensului politic al parteneriatului nostru, precum și asupra oportunităților de a reînnoi și a revitaliza un model deja reușit de cooperare economică pe durata ultimilor 30 de ani. Însă, acum este momentul să ne concentrăm mai mult asupra sectoarelor inovatoare, asupra tehnologiilor emergente și să cooperăm împreună prin intermediul lanțurilor noastre economice și de producție foarte bine integrate, pentru a aborda provocările unei tranziții duble, verde și digitală, și, de asemenea, desigur, să abordăm provocările care vin din mediul geopolitic. Așadar, securitatea energetică, eficiența energetică și toate aspectele conexe", a declarat ambasadorul Italiei la București într-un interviu pentru Radio România Actualități.
Comunitatea italiană de afaceri din România reunește peste 30.000 de companii active, Italia fiind al patrulea investitor în România.
"Este momentul să ne concentrăm mai mult asupra sectoarelor inovatoare"
"Pot spune că firmele italiene din România au dezvoltat un model de succes, contribuind la dezvoltarea și modernizarea României în numeroase sectoare. Așadar, avem o prezență diversificată în domeniul energiei, al infrastructurii și al construcțiilor, în industrie, industria oțelului, în domeniul agricol, bunurile de consum și există încă un potențial mare de exploatat. În timpul întâlnirilor guvernamentale de la Roma și, de asemenea, cu ocazia forumului de afaceri, cele două guverne și-au exprimat aprecierea fermă pentru unele proiecte strategice care au fost menționate pe scurt. Primul este Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă, unde am prevăzut continuarea participării companiei Ansaldo în cadrul consorțiului internațional și memorandumul de înțelegere a fost semnat între Agenția Italiană pentru Credite de Export Ansaldo și Nuclearelectrica, pentru a furniza o contribuție importantă de două miliarde de euro pentru a structura linia de finanțare pentru Cernavodă. Al doilea este adjudecarea de către o renumită companie italiană - Saipem - a licitației pentru exploatarea offshore Neptun Deep din Marea Neagră. Așadar, când România va deveni, probabil în 2027, prima țară europeană producătoare de gaze, acest lucru va fi realizat și datorită contribuției tehnologiei, calificării și capacităților unei companii italiene și, desigur, podul de la Brăila, unde un consorțiu internațional condus de un actor global precum Webuild a realizat această platformă importantă în partea de sud-est a țării, care are și o semnificație strategică, având în vedere drumul Republicii Moldova de a deveni stat membru al Uniunii Europene și, de asemenea, reconstrucția economiei ucrainene", a subliniat Alfredo Maria Durante Mangoni.
"În mod tradițional, companiile italiene au fost active în sfera infrastructurii, în trecut. Astaldi acum a fuzionat cu alte companii care au alcătuit un consorțiu global intitulat Webuilt, dar și alte companii execută lucrări rutiere și feroviare importante în România. Caracteristica distinctivă a companiilor italiene este faptul că noi aducem expertiza și cunoștințele noastre și putem garanta un transfer de tehnologie către economia românească. De asemenea, noi respectăm toate standardele sociale și de mediu care sunt stabilite potrivit cadrului juridic al Uniunii Europene, iar acest lucru nu este valabil întotdeauna, dacă ne gândim la competitorii non-europeni. Așadar, aceasta este o trăsătură distinctivă și aș vrea să subliniez acest lucru. Noi suntem gata să continuăm contribuția la implementarea obiectivelor din PNRR, care este un obiectiv foarte important pentru România, și sunt sigur că vom continua să avem o contribuție în această privință", a adăugat ambasadorul.
"Schimburile dintre popoarele noastre constituie un avantaj major al relației bilaterale. Avem schimburi foarte dense de vizită pentru scopuri diverse, iar acest fapt a dus, desigur, la multe legături personale și familiale, care sunt foarte prețioase pentru relația bilaterală. Cred că trebuie să ne uităm la finalizarea aderării României la Spațiul Schengen. Noi am apreciat eliminarea granițelor maritime și aeriene, însă continuăm să încurajăm partenerii noștri europeni, și anume, Austria, să accepte și înlăturarea frontierelor terestre, pentru că acestea aduc un cost economic enorm pentru companiile române, pentru companiile italiene și nu ne mai putem permite această situație", consideră Alfredo Maria Durante Mangoni.
"Referitor la condițiile de angajare, cele două guverne au colaborat, de exemplu, în industria construcțiilor pentru a îmbunătăți controalele și inspecțiile de muncă. Acesta a fost subiectul unui memorandum de înțelegere semnat de cei doi miniștri ai muncii în urmă cu 2 ani. Când premierul Ciolacu a vizitat Roma, el a recunoscut și progresul înregistrat de autoritățile italiene în domeniu în legătură cu scurtarea timpului de prelucrare a cererilor lucrătorilor români care se întorc în România pentru plata pensiilor, iar acum timpul necesar finalizării dosarului, înainte era de 2 ani, acum este de la trei la patru luni. Așadar, am văzut o îmbunătățire", a punctat ambasadorul Italiei.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a aprobat, în această săptămână, primul Aviz Formal, ca urmare a evaluării României în cadrul Comitetului Înalţilor Funcţionari pentru Buget, anunță Ministerul Finanţelor.
„România a fost evaluată în cadrul Comitetului Înalţilor Funcţionari pentru Buget la data de 19 decembrie 2023, reprezentarea fiind asigurată de Ministerul Finanţelor la nivel de secretar de stat, Carmen Moraru, respectiv director general, Ioana Burlă”, precizează instituţia într-un comunicat.
Secretarul general al OCDE va sosi în curând la București.
Citește și: "Prin aderarea la OCDE, "vor veni mai multe investiții în țară"