BNR: Dobânda cheie, păstrată la 7% pe an
Și inflația a scăzut în luna martie a acestui an la 6,61%, de la 7,23% în februarie.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 13 Mai 2024, 16:15 • Actualizat: 13 Mai 2024, 16:14
Rata dobânzii de politică monetară va fi menținută la nivelul de 7% pe an, a decis, luni, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României.
Totodată, CA al BNR a stabilit și păstrarea ratei dobânzii pentru facilitate de creditare (Lombard) la 8% pe an și dar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, potrivit Agerpres.
Dobânda cheie a rămas nemodificată din ianuarie 2023, când BNR a stabilit ca rada dobânzii să crească de la 6,75% pe an, la 7%.
„În şedinţa de astăzi, 13 mai 2024, pe baza evaluărilor şi a datelor disponibile în acest moment, precum şi în condiţiile incertitudinilor ridicate, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an. Totodată, s-a decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an. De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”, se menţionează în comunicat.
Inflația a scăzut în martie
BNR a anunțat că inflația a scăzut în luna martie a acestui an la 6,61%, de la 7,23% în februarie.
Încetinirea creșterii prețurilor alimentelor a fost factorul principal de scădere a inflației, potrivit BNR, în condiţiile în care creşterile de dinamică consemnate pe ansamblul trimestrului I 2024 de preţurile energiei electrice, combustibililor şi produselor din tutun au fost contrabalansate ca impact de decelerarea inflaţiei de bază şi de descreşterea dinamicii preţurilor LFO (ale alimentelor).
Citește și: Rata anuală a inflației în România, peste media Uniunii Europene