Bursele, în creștere după răgazul de 90 de zile anunțat de Trump pentru tarifele sale vamale
La Londra, indicele FTSE 100 este în creștere cu 6%.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 10 Aprilie 2025, 05:58 • Actualizat: 10 Aprilie 2025, 11:26
Piețele bursiere europene sunt în creștere, joi, după ce președintele american Donald Trump a anunțat, miercuri, un răgaz de 90 de zile pentru majoritatea tarifelor „reciproce”.
În Marea Britanie, indicele FTSE 100 este în creștere cu 6%, relatează BBC.
În Franța, CAC 40 urcă cu 6,3%, iar în Germania, DAX este în creștere cu 8%.
Anterior, piețele financiare din regiunea Asia-Pacific au crescut puternic. Indicele Nikkei 225 din Japonia a urcat cu peste 8%.
În SUA, bursa de pe Wall Street a înregistrat, miercuri, creșteri istorice în urma veștii despre această pauză, după mai multe zile de turbulențe economice.
Totuși, tarifele mai mari pentru China rămân în vigoare, Donald Trump impunând Beijingului o taxă vamală și mai mare, de 125%. Decizia a venit la câteva ore după ce China a anunțat un tarif de 84% pentru bunurile importate din SUA.
În schimb, o taxă „universală” de 10% este aplicată de SUA pentru majoritatea țărilor.
Vorbind la un eveniment Nascar organizat la Casa Albă, Donald Trump a declarat că se vor încheia „acorduri corecte” cu China și cu toate celelalte țări.
Analiștii spun că s-au depășit deja de mult pragurile de suport pentru companiile chineze care încearcă să obțină profituri din exporturile către SUA.
„La aceste niveluri, impactul economic al tarifelor suplimentare este probabil deja semnificativ diminuat”, spune Louise Loo de la firma de consultanță Oxford Economics.
Companiile ar putea fi forțate să vândă mai mult pe piața internă din China, „întrucât alte țări deja iau măsuri pentru a preveni un potențial val de exporturi chinezești care ar putea inunda piețele lor”, explică Eswar Prasad, profesor specializat în politici comerciale la Universitatea Cornell.
Având în vedere că exporturile sunt esențiale pentru economia Chinei, va fi nevoie ca autoritățile să stimuleze consumul intern, adaugă el.
Sarcina ar putea fi una dificilă, întrucât economia chineză a intrat în deflație, cu indicele oficial al prețurilor de consum în scădere pentru a doua lună consecutiv în martie.
Există, de asemenea, posibilitatea ca China să devalorizeze și mai mult moneda națională. Un yuan mai slab face exporturile mai ieftine pentru cumpărătorii din străinătate.
Joi, yuanul a atins un minim al ultimelor 19 luni față de dolar.
„Aceasta ar avea efecte mai largi asupra încrederii investitorilor și a fluxurilor de capital, așa că [China] pare reticentă să recurgă la această măsură”, spune Priyanka Kishore de la firma de cercetare Asia Decoded. „Dar vremurile excepționale pot cere măsuri excepționale”, a punctat el.
Chinezii, sfătuiți să călătorească "cu prudență" în SUA
Războiul comercial dintre SUA și China s-a intensificat, la fel ca și tensiunile diplomatice.
Ministerul Culturii și Turismului de la Beijing a emis un avertisment de călătorie, îndemnând cetățenii să „călătorească cu prudență” și să „evalueze pe deplin riscurile” înainte de a merge în Statele Unite ale Americii.
Diplomația chineză a invocat o „deteriorare a relațiilor economice și comerciale dintre China și SUA și situația de securitate internă din Statele Unite”.
Ministerul chinez al Educației a emis, separat, un avertisment către toți studenții care studiază în străinătate, recomandându-le să „evalueze riscurile de securitate” atunci când iau în considerare studiul în SUA.
Aavertizare vine ca reacție la un proiect de lege adoptat în statul Ohio, care urmărește să limiteze „influența străină” a Chinei în universitățile de stat.
Citește și: Deficitul comercial a crescut cu 35% în primele două luni ale anului