CE aprobă modificarea PNRR
În forma schimbată, nu se mai regăsește limitarea de 9,4% din Produs Intern Brut pentru cheltuielile din sistemul public de pensii.
Publicat: 21 Noiembrie 2023, 17:48 • Actualizat: 21 Noiembrie 2023, 18:47
Comisia Europeană a aprobat modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență al României, anunță ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Potrivit lui Adrian Câciu, în forma modificată nu se mai regăsește limitarea de 9,4% din Produs Intern Brut pentru cheltuielile din sistemul public de pensii.
"Un succes mare pentru România și pentru corecta gestionare și prioritizare a investițiilor din PNRR. Am reașezat obiectivele din Plan pentru a accelera tranziția verde, digitală, asistența medicală, serviciile publice de ocupare a forței de muncă și protecția socială, transporturile, educația și, nu în ultimul rând, fiscalitatea.
Suntem prudenți cu banii statului, dar prompți în accesarea fondurilor europene și dezvoltarea României.
Le mulțumesc colegilor din MIPE care au lucrat neîncetat la realizarea acestui obiectiv, iar celor care au comentat de pe margine și au prevestit iresponsabil colapsul, periclitându-ne poziția în fața partenerilor externi, le spun doar atât: limitarea de 9,4% din PIB cu privire la sistemul public de pensii nu se mai regăsește în modificarea aprobată astăzi, semn că măsurile Guvernului și cuvântul nostru dat în fața Comisiei au credibilitatea necesară și suficientă că traiectoria pe care merge România este una de construcție sustenabilă și responsabilă.
În forma sa modificată, PNRR include și capitolul REPowerEU. Alocarea PNRR este, în prezent, de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde euro sub formă de granturi) și acoperă 66 de reforme și 111 investiții", scrie ministrul pe Facebook.
Eliminarea acestui plafon este anunțată și de premierul Marcel Ciolacu.
"Comisia Europeană confirmă oficial că am onorat promisiunea făcută românilor, de a elimina din PNRR plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile. Odată cu aprobarea modificării Planului Național de Redresare și Reziliență al României, de astăzi scăpăm definitiv de coșmarul introdus cu cinism în document de USR, care ar fi dus la înghețarea punctului de pensie până în 2070.
Tocmai de aceea ne-am bătut să trecem prin Parlament noua lege a pensiilor, validată ca sustenabilă pe termen lung de experții Bancii Mondiale și ai Comisiei Europene, o lege care face dreptate pentru milioane de pensionari.
Înlăturăm, în acest fel, inechitățile dintre pensionarii care au contribuit și au muncit la fel și asigurăm garanția că veniturile pensionarilor vor putea crește și în viitor, corelate în mod legitim cu performanța economică a țării.
Acesta este unul dintre obiectivele mele esențiale în mandatul de premier: creșterea economică a României să ajungă în principal la românii care au cea mai mare nevoie de protejarea nivelului de trai!", scrie șeful executivului pe Facebook.
În forma modificată, PNRR pune accent puternic pe tranziția verde, alocând peste 44% din fonduri, cu 3 procente în plus față de planul inițial, pentru măsuri care sprijină obiectivele climatice, relatează Radio România Actualități.
Totodată, crește alocarea fondurilor pentru tranziția digitală a țării de la 20,5 la 21,8%.
Aprobarea revizuirii Planului Național de Redresare și Reziliență ar urma să fie parafată în decembrie, la reuniunea miniștrilor europeni de Finanțe, urmând ca apoi să fie emisă o nouă decizie de implementare de către Consiliul Uniunii Europene.