Euro se întărește, impulsionat de optimismul dat de rezultatele alegerilor din Germania
Investitorii anticipează că rezultatul scrutinului va duce la formarea unei coaliții, care să accelereze reformele economice și să aducă o schimbare crucială pentru cea mai mare economie europeană.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 24 Februarie 2025, 10:11 • Actualizat: 24 Februarie 2025, 10:36
Câștigate de conservatori, alegerile din Germania ar putea stimula optimismul legat de o posibilă reformă a politicii fiscale, care să revigoreze cea mai mare economie a Europei.
În urma rezultatului, euro și indicele bursier DAX ar putea continua să se aprecieze, notează Euronews.
Euro a urcat peste pragul de 1,05 față de dolar, atingând cel mai înalt nivel din ultimele două luni în timpul sesiunii asiatice de luni, în timp ce piețele bursiere europene sunt așteptate să deschidă pe creștere, conform cotațiilor din contractele futures.
Investitorii anticipează că rezultatul scrutinului va duce la formarea unei coaliții, care să accelereze reformele economice și să aducă o schimbare crucială pentru cea mai mare economie europeană.
Potrivit sondajelor la ieșirea de la urne, rezultatele se aliniază, în mare parte, cu așteptările.
Uniunea Creștin-Democrată (CDU/CSU), de centru-dreapta, a obținut cele mai multe voturi, cu 28,5%, urmată de partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), cu 20,7%.
Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului în exercițiu Olaf Scholz se află pe locul trei, cu 16,5%, marcând cel mai slab rezultat de la al Doilea Război Mondial, în timp ce Verzii au obținut 11,7%.
Partidul Democrat Liber (FDP) și Alianța Sahra Wagenknecht (BSW) au înregistrat 4,4%, respectiv 4,9%, fiind la limită pentru a depăși pragul de 5% necesar pentru reprezentarea în parlament.
Conservatorul Friedrich Merz a declarat că este momentul ca partidele să înceapă discuțiile pentru formarea unui nou guvern până la Paști, oferind grupurilor politice un răgaz de două luni pentru negocieri.
Scenariul unei "mari coaliții"
Deși rezultatul final va depinde de negocierile dintre partide, un scenariu probabil este formarea unei coaliții de guvernare între CDU/CSU și SPD, posibil alături de un al treilea partid, Verzii.
Această alianță ar putea deschide calea spre „frâna datoriilor” din Germania, o regulă fiscală introdusă în 2009 care limitează împrumuturile guvernamentale prin plafonarea deficitului bugetar la 0,35% din Produsul Intern Brut (PIB).
„Un astfel de rezultat este cel mai favorabil pentru piețe dintre toate posibilele coaliții și este probabil să ducă la formarea rapidă a unui guvern”, a scris Michael Brown, strateg senior de cercetare la Pepperstone, Londra, într-o notă referitoare la o posibilă alianță între CDU și SPD.
Economia Germaniei s-a contractat, afectată fiind de creșterea prețurilor la energie ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. În același timp, restricțiile bugetare au dus la scăderea investițiilor și la limitarea extinderii militare, făcând din fostul lider economic european cel mai slab performer al blocului comunitar.
Noul guvern va trebui, de asemenea, să răspundă amenințărilor tarifare ale președintelui american Donald Trump și apelurilor acestuia ca Germania să își majoreze cheltuielile pentru apărare.
Totuși, incertitudinile persistă, deoarece cele două partide minoritare încă nu și-au asigurat rezultatele finale, iar partidul de extremă dreapta AfD ar putea bloca reforma fiscală. Noua coaliție trebuie să obțină două treimi din locurile parlamentare pentru a asigura o majoritate stabilă.
Euro și DAX ar putea continua creșterea
Atât euro, cât și piețele bursiere germane ar putea avea un impuls pozitiv pe termen scurt, pe fondul optimismului post-electoral, potrivit mai multor analiști. Se așteaptă ca noul guvern să relanseze economia Germaniei și să atragă mai multe fonduri de investiții în țară.
Euro a depășit 1,05 față de dolarul american săptămâna trecută, înainte de alegeri. Moneda unică europeană atinsese un minim de 1,02 – cel mai scăzut nivel din noiembrie 2022 – pe 3 februarie, când președintele Donald Trump a anunțat primul său set de tarife comerciale, inclusiv taxe de 25% pentru Mexic și Canada și o taxă de 10% pe bunurile chinezești.
Deși Uniunea Europeană nu este direct vizată de aceste tarife, ele afectează semnificativ afacerile europene, având în vedere expunerea lor largă la comerțul global.
Totuși, euro s-a apreciat din acel moment, urcând cu aproape 3% față de dolar, susținut de amânarea aplicării tarifelor de către SUA și de creșterea generalizată a piețelor de acțiuni europene.
Indicele bursier german DAX și-a pierdut avântul săptămâna trecută, după ce a înregistrat o creștere de 15% de la începutul anului. Scăderea a fost declanșată de anunțul liderului de la Casa Albă despre noile tarife pentru automobile, produse farmaceutice și cipuri.
O vânzare masivă pe Wall Street a afectat și piețele europene vineri. Cu toate acestea, acțiunile europene au avut performanțe mai bune decât cele americane, înregistrând creșteri notabile în sectorul apărării.
Acțiunile celui mai mare producător de armament din Germania, Rheinmetall, au crescut cu 44% de la începutul anului.
Se așteaptă ca noile cheltuieli militare ale guvernului german să susțină în continuare acest sector.
Citește și: România rămâne recomandată investiţiilor (Fitch)