Marcel Boloș, la RRA: e-Factura a încasat cu 10 miliarde de lei mai mult la buget, față de aceeași perioadă a 2023
„Planul nostru este unul foarte clar: ca prin măsurile de digitalizare să limităm faptele de evaziune fiscală”
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 07 Martie 2024, 12:18 • Actualizat: 07 Martie 2024, 12:31
Sistemul e-Factura a strâns la bugetul de stat 10 miliarde de lei, în ianuarie și februarie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a explicat, joi, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, la Radio România Actualități.
Cel mai amplu proiect de digitalizare a României este modulul e-factura. El ne furnizează informaţiile necesare pentru corectitudinea impozitelor şi taxelor, în special a taxei pe valoare adăugată pe care o colectăm la buget şi deja avem primele informaţii despre neconcordanţele care apar între deconturile de TVA depuse de către contribuabili şi informaţiile care sunt deţinute în modulul e-factura”, a declarat Marcel Boloș, la Radio România Actualități.
„Este piatra de temelie pentru digitalizarea ANAF-ului”
Ministrul a mai precizat că va exista o listă a contribuabililor cu risc de evaziune fiscală informatizată.
„Aici depind cum facem ultimele ajustări şi testări. Deci vom avea, să zicem, lista contribuabililor care sunt cu risc de evaziune fiscală informatizată şi acesta este un lucru mare pentru noi şi de asemenea o să apară în curând în dezbatere ordonanţa de urgenţă pentru decontul de TVA digitalizat precompletat, care este o continuare şi care se derulează tot în baza informaţiilor din modulul e-factura. Deci aş putea să spun că este piatra de temelie pentru digitalizarea ANAF-ului şi pentru a obţine informaţii necesare pentru colectarea banilor la buget”, a adăugat Boloș.
Mai mulți bani la buget, prin e-Factura
Sistemul a încasat cu zece miliarde de lei mai mult, a mai spus ministrul.
„În primele două luni, noi am avut planul în întregime realizat de către ANAF. Dacă ne raportăm la banii pe care i-am încasat în lunile ianuarie şi februarie, faţă de aceeaşi perioadă similară a anului 2023, am încasat cu zece miliarde de lei mai mult.
Deci e o sumă consistentă la buget, iar faţă de planul pe care l-am avut, în plus, am încasat trei miliarde de lei. Deci rezultatele se văd şi, sigur, nu este foarte confortabil pentru contribuabil să ştie că au o factură în evidenţele ANAF înregistrată şi după aceea să încerce să o ascundă. Mai devreme sau mai târziu, adevărul iese la iveală şi descoperim astfel de lucruri.”
„Prin măsurile de digitalizare să limităm faptele de evaziune fiscală”
Prin sistemul e-Factura se așteaptă limitarea faptelor de evaziune fiscală, a ma spus Marcel Boloș.
„Fără modulul e-factura era un lucru care se întâmpla foarte des şi nu aveam control asupra acestor situaţii şi, mai mult decât atât, cum spuneam, nu aveam informaţii cu privire la faptele de evaziune fiscală, deci uşor, uşor intrăm într-o normalitate din acest punct de vedere şi planul nostru este unul foarte clar: ca prin măsurile de digitalizare să limităm faptele de evaziune fiscală şi, desigur, noi aşteptăm şi termenul din data de 14 martie al Curţii Constituţionale, pentru că şi acolo avem un pachet de măsuri pentru combaterea infracţionalităţii economico-financiare”, a conchis ministrul Finanțelor.
Citește și: Asociațiile de proprietari vor fi obligate să folosească e-factura pentru unele operațiuni