Ministrul Burduja, la Radio România Actualități: Menținem schema de plafonare a prețului pentru facturile la energie
Invitat la "Apelul matinal" de la Radio România Actualități, ministrul energiei, Sebastian Burduja, a precizat că autoritățile au gândit mai multe modalități de a-i ajuta pe cei aflați în dificultate.
Publicat: 10 Noiembrie 2023, 10:50 • Actualizat: 10 Noiembrie 2023, 12:02
Milioane de europeni sunt afectați de sărăcie energetică. În România, categoria de populație cea mai expusă acestui fenomen este reprezentată de locuitorii din mediul rural.
Invitat în rubrica Apel matinal de la Radio România Actualități, ministrul Energiei a spus că "în România anului 2023, aproape jumătate dintre români utilizează încă lemnul pentru încălzire, iar în mediul rural acest procent se apropie de 80%, de regulă în sobe care sunt vechi, ineficiente energetic, cu randamente scăzute, în jurul a 15-20%, ceea ce înseamnă că o bună parte din energia rezultată din arderea aceasta a lemnului se pierde".
Potrivit lui, autoritățile au stabilit mai multe modalități de a-i ajuta pe cei aflați în dificultate.
Astfel, pe lângă Programul "Anghel Saligny", care facilitează extinderea rețelei de gaze, mai ales la sate, unde oamenii se încălzesc preponderent cu lemne, executivul a decis să mențină schema de plafonare a prețului pentru facturile la energie electrică și gaze.
20 de miliarde de lei reprezintă suma totală aprobată spre decontare de ANRE către furnizorii de energie care au aplicat măsurile de plafonare a facturilor la gaze și electricitate decise de guvern pentru ultimii doi ani.
În plus, 4 milioane de români au primit vouchere în valoare de câte 1.400 lei, anul acesta, pentru a-și achita facturile respective.
"Noi ne-am preocupat şi reuşim să menţinem schema de compensare-plafonare, cea care garantează că, la un consum de sub 100 de kilowaţi-oră pe lună, plafonul este de 0,68 de lei kilowatt-oră. Asta înseamnă că, pentru o factură lunară, o gospodărie din România cu venituri reduse peste 5 milioane de gospodării au plătit lunar doar 35 lei la curent. În general, aceste gospodării includ acele gospodării cu venituri reduse. Deci, această schemă va rămâne şi iarna aceasta şi noi ne dorim să o păstrăm pe tot parcursul anului viitor şi, de asemenea, inclusiv iarna viitoare, pentru a putea proteja consumatorii români", a spus Sebastian Burduja, citat de Rador Radio România.