Noua lege a pensiilor, aprobată de Guvern
Documentul a generat dezbateri în coaliţie, existând temeri că bugetul nu poate suporta impactul acestor creşteri anunţate pentru anul viitor.

09 Noiembrie 2023, 18:17
Noua lege a pensiilor, care prevede două majorări pentru anul viitor, a fost aprobată de Guvern în ședința de joi.
Documentul a generat dezbateri în coaliţie, existând temeri că bugetul nu poate suporta impactul acestor creşteri anunţate pentru anul viitor.
Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare, relatează Radio România Actualități.
"Este evident că este un efort comun pe care trebuie să îl facem fiindcă românii au nevoie de acest proiect (...) O mai bună colectare, o mai mică evaziune fiscală şi înţelepciune între noi, cei care lucrăm împreună în guvern sunt elementele care ne vor duce la respectarea drepturilor românilor pentru care au muncit o viaţă”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, întrebată care este sursa de finanţare pentru pensiile majorate.
"Majorarea pensiilor este o prioritate şi o responsabilitate pentru Guvern. Oamenii care au muncit din greu zeci de ani TREBUIE să primească sprijinul pe care îl merită şi de care au nevoie. Tot o responsabilitate este să ne asigurăm că acest proces se desfăşoară în mod corect. Să ne respectăm promisiunile, să garantăm siguranţa financiară a pensionarilor şi să menţinem stabilitatea economică a ţării", a scris, la rândul său, ministrul Finanțelor pe Facebook.
„Mereu am fost de partea persoanelor vulnerabile, cei care m-au urmărit la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene o ştiu foarte bine. Am creat pentru ei un program special din fonduri europene, Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027, care aduce României peste 4 miliarde de euro şi se implementează acum în bună regulă. Sunt însă susţinătorul sprijinului onest, cu adevărat sustenabil”, a adăugat Marcel Boloş.
Ședința executivului de joi a început cu o întârziere de două ore și jumătate, față de ora 12:00, la care a fost programată inițial, apoi a fost suspendată pentru o oră și reluată ulterior.
Uniunea Salvați România a semnalat că, în textul proiectului noii legi a pensiilor, se regăsește un detaliu de redactare care va exclude mai multe categorii de angajaţi de la contribuţia la Pilonul II de pensii.
Pe ordinea de zi a ședinței de guvern s-a aflat și revizuirea ordonanței de urgență privind plățile în numerar. Toate limitele actuale vor fi menținute atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice, cu două excepții. Firmele pot avea în casă maximum 50.000 de lei și avansul spre decontare va fi de 1.000 de lei pe zi.
"Concluzia unanimă este că economia noastră nu este încă pregătită să funcționeze cu mai puțin numerar, în special în mediul rural, unde bancomatele sunt rare și lumea folosește mai mult numerar. În egală măsură, însă, vreau să eliminăm toate portițele prin care se face evaziune fiscală în România. Fără bani nu putem avea un sistem de pensii de sănătate puternic, un sistem de învățământ performant și autostrăzi așa cum ne dorim", a declarat premierul Marcel Ciolacu.