Pescarii afectați de războiul din Ucraina contestă modul de acordare a despăgubirilor

02 Noiembrie 2023, 13:34
Patronatul Peştelui din România şi Federaţia Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării contestă proiectul privind măsurile compensatorii pentru pescari şi piscicultori în contextul urmărilor războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, publicat de Ministerul Agriculturii pe site-ul Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020.
Ghidurile de finanţare supuse dezbaterii publice online, până la finalul lunii trecute, sunt greu de aplicat şi vor genera interpretări, ceea ce va creşte reticenţa acvacultorilor în accesarea fondurilor europene, după ce alte două măsuri din Programul Operaţional pentru Pescuit şi Acvacultură (POPAM) 2014-2020 au afectat activitatea din piscicultură, a declarat preşedintele PPR, citat de Agerpres.
"Avem o perioadă de referinţă de trei ani pentru calculul preţului furajelor, ceea ce e bine. Dar, în acelaşi timp, se cere un calcul de profitabilitate pe nişte perioade care nu corespund perioadelor contabile şi unui ciclu de producţie. Peştele pe care l-ai hrănit cu furaje scumpe după izbucnirea războiului iese pe piaţă abia după un an jumătate sau doi. Fără această perioadă nu ai ciclu de producţie. De asta şi cei de la DG Mare au cerut să se dea bani cu celeritate pe scheme simplificate. La noi se fac nişte scheme foarte laborioase care de fiecare dată vor duce la interpretări, pentru că nu poţi calcula profitabilitatea cum îşi imaginează cei de la Autoritatea de Management a POPAM", a afirmat George Ionescu.
Potrivit lui, schema simplificată aplicată în Bulgaria şi Polonia le permite acvacultorilor să obţină un procent din cifra de afaceri, iar cea aplicată în Ungaria prevede alocarea unei sume forfetare pe hectar.
În opinia conducerii PPR, foarte puţini piscicultori vor accesa plăţile compensatorii.
La rândul său, preşedintele FOPPDD, Dan Verbina, a declarat că ghidul include foarte multe condiţionalităţi pe care pescarii din Deltă nu le pot îndeplini, în comparaţie cu situaţia pescarilor de la Marea Neagră.
Citește tot articolul pe Antena Satelor