Producția industrială a României, tot mai scăzută. Guvernul va lua măsuri
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, spune că guvernul va lua măsuri care să stopeze trendul de scădere a producţiei industriale.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 07 Martie 2024, 15:23 • Actualizat: 07 Martie 2024, 16:38
Guvernul va lua măsuri pentru a stimula producția industrială, în contextul în care această este în scădere, potrivit ministrului Finanțelor, Marcel Boloș.
Ministrul Finanţelor a spus că investiţiile trebuie să fie peste nivelul deficitului bugetar, conform Radio România Actualități.
„Atunci când am vorbit de perspectiva aceasta de șapte ani pentru a avea o fină ajustare a deficitului bugetar este de fapt o perioadă de timp în care lăsăm loc pentru investiții și pentru modernizare și doar cu aceste bugete de investiții să ne imaginăm ce va fi România anului 2026 sau România anului 2029, când politica de coeziune va trebui să își aibă bugetul consumat și banii atrași.”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a spus, miercuri, că România a fost nevoită să taie din banii pentru investiții, astfel încât să poată menţine nivelul deficitului bugetar de cel mult 3% impus tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene, potrivit Radio România Actualități.
Producția industrială din România, în scădere
Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), producţia industrială a scăzut cu 16,4% în luna decembrie 2023 faţă de luna noiembrie 2023, ca serie brută, dar a crescut cu 0,3% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Scăderea a fost cauzată de scăderile înregistrate în industria prelucrătoare (-21,0%) și industria extractivă (-6,5%).
Spre deosebire de luna decembrie a anului 2022, producţia industrială a fost mai mică cu 6,8% ca serie brută și cu 2,3% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.
Scăderea ca serie brută a fost înregistrată ca urmare a scăderilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-7,4%), industria extractivă (-5,8%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,1%).
Datele INS mai arată că producția industrială de pe tot parcursul anului 2023 a scăzut ca serie brută cu 4,9%, comparativ cu cea din tot anul 2022, din cauza scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-9,2%) și industriei prelucrătoare (-4,6%). Industria extractivă a crescut cu 1,9%.
Citește și: Perioada fără amenzi pentru nefolosirea sistemului e-Factura ar putea fi prelungită